Špajza 23. srpnja 2023.

Šest čestih pogrešaka kojima oštećuješ kuhinjski pribor

Kuhinjski pribor foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhanje je lakše i zabavnije ako je pribor koji koristiš kvalitetan i ispravan

Opremiti kuhinju nije lak posao, pogotovo kada je u pitanju pribor poput lonaca, tava, kuhača, pjenjača i sličnih dodataka. Kada ih tek kupimo uživamo u pripremi hrane, no ako se ne brinemo o kuhinjskom priboru on lako propada i oštećuje se te nam otežava kuhanje.

Postoji nekoliko pogreški koje mnogi od nas čine, a koje značajno oštećuju kuhinjski pribor. Odlična stvar je što se takve greške lako mogu izbjeći. Čuvaj svoj kuhinjski pribor kako bi sa što većom lakoćom pripremila još ukusnija jela. 
 

Soda bikarbona i ocat Možda vas zanima... Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje! Špajza
 

Nehrđajući čelik pereš u perilici posuđa

Nehrđajući čelik je odličan materijal za izradu kuhinjskih pomagala, no nije predviđen za pranje u perilici. Noževi, tave, lonci i ostali kuhinjski pribor od nehrđajućeg čelika može se oštetiti naglim pokretima i nepovoljnim uvjetima u perilici posuđa pa ga je zato najbolje prati ručno. Ako ne znaš može li se neki predmet prati u perilici, svakako pročitaj upute na pakiranju. 
 

 | Author: Shutterstock Pribor od nehrđajućeg čelika peri ručno foto: Shutterstock

Ne sušiš drvene predmete

Daske za rezanje i kuhače često operemo, malo obrišemo krpom i samo spremimo u ormar. Takvo vlažno drvo vrlo lako puca i propada, a velika je šansa da će na njemu narasti plijesan. Zato je važno nakon pranja drvenim predmetima dati dovoljno vremena da se temeljite posuše. Isto vrijedi i za tave od lijevanog čelika koje trebaš osušiti kako ne bi zahrđale. 
 

drvena daska za rezanje Možda vas zanima... Kako pravilno održavati drvene daske za rezanje Špajza
 

Koristiš metalni pribor u posuđu koje se ne lijepi

Ako želiš da tava ili lonac za koji se hrana ne lijepi ostanu u jednako dobrom stanju i nakon nekoliko godina, nikako hranu u njemu nemoj miješati metalnim kuhačama, žlicama i pjenjačama. Takav pribor oštećuje površinski sloj posuđa koje s vremenom postaje neupotrebljivo. Bolji izbor su drveni i silikonski kuhinjski pribor. 

Ne oštriš noževe

Osim što će oštar nož ubrzati i olakšati pripremu jela, istovremeno je i sigurniji za korištenje. Možda zvuči kontraintuitivno, no posjekotina oštrim nožem puno lakše zarasta nego ona nastala tupim nožem. Preporuka stručnjaka je da noževe naoštriš minimalno dva puta godišnje, a idealno bi bilo nakon svakih 10-ak korištenja. 
 

 | Author: Shutterstock Noževe oštri barem dva puta godišnje foto: Shutterstock

Ne mijenjaš spužvicu dovoljno često

Dobra higijena u kuhinji je uistinu pola posla. Mnogi od nas zaboravljaju na kuhinjsku spužvicu i mijenjamo ju tek kada se pokida ili poprimi neugodan miris. Prljavom spužvicom zapravo ne možemo oprati posuđe kako treba pa je tako šansa pojave plijesni i gljivica značajno veća.

Osim što spužvicu trebaš mijenjati češće, važno je i kakvu ćeš odabrati. Ako imaš puno posuđa koje je premazano slojem protiv lijepljenja hrane, nikako nemoj koristiti standardnu spužvicu nego odaberi nešto mekšu varijantu. 
 

Možda vas zanima... Pripazi na ovih pet stvari u kuhinji i održi je urednom Špajza
 

Umjesto kvalitete biraš kvantitetu

Možda ti se čini da kuhinja treba biti opremljena s puno kuhinjskog pribora, ali stručnjaci uvijek savjetuju da bolje kupiš nekoliko kvalitetnih predmeta umjesto cijelog niza onih koje ćeš koristiti jednom godišnje. Umjesto da novac potrošiš na primjerice nož koji je namijenjen samo za uklanjanje sjemenki iz jabuke i sličnih nepotrebnih stvari, bolje uloži u oštar i stabilan nož.
 

Čista kuhinja Možda vas zanima... Čišćenje kuhinje: Ne zaboravi očistiti ovih 6 stvari Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.