Špajza 10. lipnja 2023.

Pripazi na ovih pet stvari u kuhinji i održi je urednom

Održavanje kuhinje foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhinja je i dalje jedno od najvažnijih mjesta u kući i upravo zbog toga važno je održavati ju čistom, sigurnom i ugodnom za provoditi vrijeme u njoj

S obzirom na to da je kuhinja mjesto gdje se pripremaju obroci, često i za veći broj ljudi, iznimno je važno da ona bude čista te da u njoj rado provodiš vrijeme. Međutim, čak je i kuhinja prvoklasnog domaćina ponekad zakrčena ili izgleda neuredno...

 

Čišćenje pećnice Možda vas zanima... Najbolji trik za čišćenje pećnice bez muke Špajza

 

1. Daske za rezanje

Bolje je koristiti odvojene daske za sjeckanje za meso, povrće i ribu, a osim toga, važno je i da znaš kako su plastične daske za rezanje štetnije u pogledu rasta patogenih bakterija nego što su to drvene daske.

Nadalje, ogrebotine i utori koje nastaju s korištenjem s vremenom se produbljuju i sve ih je teže pravilno očistiti pa obrati dodatnu pozornost na to.

daska za rezanje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

2. Kuhinjske krpe i ručnici

Prilikom jedne studije, istraživači su odlučili uzgojiti bakterije koje su prikupili na 100 kuhinjskih krpa i ručnika nakon što su oni bili korišteni mjesec dana. Gotovo polovica njih sadržavala je bakterije koje su opasne po ljudsko zdravlje.

Nadalje, iste krpe i ručnici koristili su se za obavljanje više poslova - od brisanja kuhinjskih površina, do uklanjanja lakših i manjih mrlja, a zatim i za poliranje čistoga posuđa i upravo su one, naravno, sadržavale dodatan broj bakterija više nego što su to imale krpe i ručnici koji su imali isključivo jednu namjenu.

Stoga, budi dobar domaćim i u svakom trenutku u kuhinji imaj najmanje dvije ili tri krpe koje ćeš koristiti za zasebne potrebe te ćeš ih prati svaki tjedan. Još jedna higijenski prihvatljiva opcija jest korištenje papirnatih ručnika koji mogu biti u uporabi samo jednom te se nakon toga bacaju i zbog toga bakterije i mikrobi nemaju mogućnost daljnje reprodukcije.

3. Setovi noževa

Set noževa koji dolazi zajedno sa stalkom zauzet će mnogo mjesta u tvojoj kuhinji, a osim ako si profesionalni kuhar i redovito, na dnevnoj ili čak tjednoj bazi koristiš od pet pa do 15 višenamjenskih noževa - toliki broj noževa nije ti potreban.

Upravo zbog toga što ti nisu potrebni, dobar dio noževa iz seta nećeš koristiti, dok će za to vrijeme oni sakupljati prašinu i ostale čestice koje se nalaze u kuhinji. Također, kod noževa koje koristiš i držiš u stalku, obrati pažnju na čestice hrane koje ponekad mogu pronaći svoj put do tamo i tako ostati zaglavljene i postati idealno mjesto za razvoj novih bakterija.

Stoga, bolje uloži u tri visokokvalitetna noža koja će sigurno zadovoljiti sve potrebe u tvojoj kuhinji.

 | Author: Jake Charles/Unsplash Noževi u stalku skupljaju prašinu foto: Jake Charles/Unsplash

4. Kuhalo za vodu puno kamenca

Ako redovito piješ vodu, koju zakuhaš u kuhalu punome kamenca, upravo on bi ti mogao prodrijeti do žila, krvi i bubrega, a i do drugih organa. Osim zdravstvenih problema, naslage kamenca imaju slabu provodljivost topline što znači da će tvoje kuhalo sporije zagrijavati vodu, a u najgorem slučaju to će dovesti do oštećenja uređaja.

 

Možda vas zanima... Preporodite se: Najlakši trik za čišćenje kuhala za vodu Špajza

 

Kamenac možeš ukloniti uz pomoć octa i vode ili sode bikarbone tako da kuhalo napuniš otopinom octa i vode te ga uključiš da ju zagrije. Nakon toga ostaviš otopinu da se ohladi te uz pomoć četkice za čišćenje boca očistiš unutrašnjost.

5. Plastični spremnici za hranu

Plastični spremnici jeftina su opcija koja, nažalost, obično rezultira hrpom nekorištene plastike koja samo zauzima prostor u tvojoj kuhinji. Nadalje, plastični spremnici nisu prikladni za skladištenje hrane dugoročno te je plastika kao materijal pogodna za razmnožavanje bakterija i bolja opcija bila bi ju zamijeniti staklenim spremnicima.

 | Author: Kate Trifo/Unsplash Plastične posude za hranu nisu prikladni za dugotrajno skladištenje hrane foto: Kate Trifo/Unsplash

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.