Legendarni chef Stevo Karapandža voli kuhati i prava domaća jela kao što je sarma. ovo je njegov recept...
Kada nas netko pita koje nam je omiljeno jelo u hladnim danima, bez razmišljanja odgovaramo - sarma! Divno domaće jelo za utjehu, još kad mu se doda i savršeno pripremljeni pire krumpir... bolje ne može!
Još nismo jeli prvu ovosezonsku sarmu, ali nekako nam se čini da vrijeme za to stiže već ovog vikenda. Naravno, ovaj put pripremit ćemo je prema receptu koji je otkrio legendarni chef Stevo Karapandža. Jedva čekamo!
Sarma
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Sarma - recept by Stevo Karapandža
30 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
SARMA
Sastojci
Riža
100
g
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Sol
Papar
Mješavina začina s povrćem
1
žlica
Mljevena paprika - ljuta
Lovorov list
1
kom
Suha rebarca
Kobasica
Panceta
50
g
Kiseli kupus
1
kg
Mljeveno meso - miješano
500
g
Listići svježeg peršina
Jaje
1
kom
Mljevena paprika - slatka
1
žličica
Koncentrat rajčice
2
žlica
ZAPRŠKA
Sastojci
Suncokretovo ulje
Mljevena paprika - slatka
1
žličica
Luk
1
kom
Češnjak
1
režanj
Postupak
Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja propirjajte luk. Kada se luk zastakli, dodajte mu narezani češnjak, a ako želite možete i malo pancete narezane na kockice.
Meso stavite u zdjelu te dodajte peršin, rižu, jaje, sol i papar, mješavina začina s povrćem i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite.
Pripremite kiseli kupus,: odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio narežite na tanke rezance.
Svaki list kupusa punite žlicom i pol nadjeva i zarolajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite svo meso.
U lonac u kojem ćete kuhati sarmu, ubacite pola rezanog kupusa i na njega polegnite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, suho meso: rebarca, kobasice..., a onda pokrijte sve ostatkom narezanog kupusa.
Dodajte i malo mljevene paprike te koncentrat rajčice pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.
Kuhajte 2-3 sata povremeno doljevajući vodu po potrebi.
Kada je sarma gotova od navedenih napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tekućinu u kojoj se kuhala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno.
Isprobaj i ove recepte legendarnog Steve Karapandže: