Recepti Povrće 02. studenoga 2024.

Pripremi cvjetaču na 3 nova, preukusna načina

Povrće
15 MIN
25 MIN
4
JEDNOSTAVNO
cvjetača, karfiol
Od cvjetače pripremi ova divna jela
foto: Jennifer Schmidt/Unsplash
Cvjetača pripremljena na jedan od ova 3 načina odličan je prilog mesnim i ribljim jelima, ali i fino i slasno glavno jelo, uz neku salaticu...

Danas za tebe imamo 3 preukusne ideje za pripremu cvjetače: u kremastom umaku od mozzarelle i cheddara, pečenu s maslacem, krušnim mrvicama i parmezanom ili zapečenu u komadu s maslinovim uljem i začinima. Bez obzira koju varijantu odabereš, sigurni smo da će ti se svidjeti. Svakako isprobaj!

 | Author: Shutterstock Hrskava cvjetača s krušnim mrvicama i parmezanom foto: Shutterstock

Hrskava cvjetača iz pećnice

Jedna od naših najdražih verzija je hrskava pečena cvjetača uvaljana u krušne mrvice i parmezan. Ovo možda nije opcija za one koji paze na prehranu, ali je najhrskavija i iznimno ukusna. Posluži je uz blagi umak od vrhnja, domaći ketchup ili pak kremasti umak od sira - i uživaj u svakom zalogaju. 

pečena cvjetača s parmezanom i krušnim mrvicama Možda vas zanima... Hrskava cvjetača iz pećnice s parmezanom i mrvicama Recepti

 | Author: Thinkstock Cvjetača u kremastom umaku od sira foto: Thinkstock

Zapečena cvjetača u kremastom umaku od sira

Nisu samo makaroni sa sirom hrana za utjehu! Kao adekvatna alternativa može poslužiti i cvjetača u kremastom umaku od cheddara i mozzarelle.

Rezuckanje, kuhanje i miješanje će ti oduzeti 20-ak minuta, što je gotovo zanemarivo, a količina je dovoljna za 4 osobe. Gotovo jelo možeš dodatno posuti sirom i nakratko ubaciti u pećnicu kako bi se stvorio onaj fini hrskavi pokrov, ali to nije obaveza. 

Možda vas zanima... Cvjetača u kremastom umaku od cheddara i mozzarelle Recepti

Cvjetača | Author: Shutterstock Odrezak od cvjetače foto: Shutterstock

Odrezak od cvjetače 

U ekipi povrtnih steakova su patlidžan, celer, zelje - i cvjetača. Riječ je o povećim, debljim komadima povrća koji se peku u pećnici ili na grilu i lako mogu zamijeniti komad mesa.

Samo se trebaš poigrati sa začinima i obilno ih preliti maslinovim uljem. Danas je na repertoaru odrezak od cvjetače, koji će poslužiti kao dobar prilog, ali i kao zvijezda cijelog ručka. Dobar tek!

Ne gasi ekran dok kuham

Odrezak od cvjetače
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Cvjetača 2 kom
  • Sol 1 žličica
  • Crni papar 0,50 žličica
  • Mljevena paprika - slatka 1 žličica
  • Mljeveni korijander 1 žličica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim obloži papirom za pečenje.


  2. Cvjetače nareži na komade debljine 2 centimetra. Sve što preostane, ili otpadne tijekom rezanja, možeš staviti u zasebnu posudu i ispeći ili iskoristiti na neki drugi način.


  3. Položi "odreske" na lim, prelij ih s malo ulja, pospi začinima i ubaci u pećnicu na 15 minuta.


  4. Izvadi ih iz pećnice, prelij s još malo ulja i vrati na pečenje na 10-ak minuta.


  5. Posluži odmah!


odrezak od cvjetače Možda vas zanima... Uz ovaj odrezak od cvjetače zaboravit ćeš na meso Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.