Ovo pile pečeno u soli bit će prava zvijezda tvog stola. Zahvaljujući upravo pečenju u soli pile će sačuvati svoju sočnost, a dodatak začina dat će mu i neke nove arome
Majstor kuhinje Stevo Karapandža u svojoj knjizi "Kreativna kuhinja" u izdanju Profila, donosi čak 285 biranih recepata popraćenih sa 50 fotografija. Od juha, salata, hladnih i toplih predjela, preko jela od ribe, peradi, mesa i divljači do nezaobilaznih slastica koje krase svaki obrok, ova je Karapandžina kuharica zbirka provjerenih recepata koji su rezultat rada duljeg od pola stoljeća.
U ovoj sjajnoj kuharici koja uopće nije izašla iz mode (premda je izdana prije 10 godina), nalazi se i genijalan recept zapile pečeno u soli. Već svi dobro znamo da se obično u soli peče neka bijela riba, no svakako prihvati ovaj izazov i na isti način ispeci i pile. Vjeruj nam, trud će ti se isplatiti.
Ovako pripremljeno meso ostaje sočno, a ovisno o začinskim travama koje ćeš koristiti te ih umiješati u slanu smjesu, otvara mnoge kombinacije okusa i aroma.
Pile pečeno u soli
foto: Instagram @georgie_dolling
Ne gasi ekran dok kuham
Pile pečeno u soli - recept by Stevo Karapandža
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Pile - cijelo
1600
g
Pileći temeljac
200
ml
Kus-kus
150
g
Grožđice
2
žlica
Mljevena ljuta paprika
1
žličica
Ružmarin
2
žlica
Maslinovo ulje
1
žlica
Kajenska papričica
2
žličica
Sol
4
kg
Bjelanjak
12
kom
Sol
Papar
Postupak
Koriste se po mogućnosti 2 mala pileta, svako od cca 800 g. Ako ne možemo nabaviti takvo pile, koristimo jedno veće )op. a.)
Zakuhaj temeljac, makni s vatre i dodaj grožđice i kus-kus. Ostavi pokriveno da nabubri, a potom vilicom rastresi, posoli i popapri.
U maslinovo ulje dodaj nasjeckani ružmarin i ili pa premaži time pripremljene piliće izvana i iznutra. Svako pila napuni kuhanim kus-kusom, a batke poveži kuhinjskom špagom.
Omjer soli i bjelanjaka je 2 kg soli na 6 bjelanjaka. Bjelanjke pomiješaj sa soli dok be dobiješ glatku, prozračnu smjesu. Umiješaj kajensku papričicu.
Lim obloži papirom za pečenje i polovicu smjese soli i bjelanjaka rasporedi na dva dijela po dnu lima za pečenje. Na svaki dio smjese stavi pripremljeno pile i omotaj ga preostalom smjesom soli i bjelanjaka. Lagano pritisni.
Stavi u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva i peci 50-ak minuta.
Kad su pilići gotovi, omotač od soli lagano razreži naokolo nožem, digni 'poklopac' i izvadi meso iz soli. Eventualne ostatke soli na mesu skini i odmah piletinu posluži s kuhanim povrćem i tartar umakom ili uz zdjelu salate.
Kako za pripremu ovog jela treba dosta bjelanjaka, dobro je preostale žumanjke iskoristiti u pripremi domaće majoneze, engleske kreme od jaja ili čokoladnog moussea.