Recepti Piletina 03. studenoga 2024.

Pile pečeno u soli - recept Steve Karapandže

Piletina
25 MIN
50 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Pile pečeno u soli
Pile pečeno u soli
foto: Instagram @southercastiron
Ovo pile pečeno u soli bit će prava zvijezda tvog stola. Zahvaljujući upravo pečenju u soli pile će sačuvati svoju sočnost, a dodatak začina dat će mu i neke nove arome

Majstor kuhinje Stevo Karapandža u svojoj knjizi "Kreativna kuhinja" u izdanju Profila, donosi čak 285 biranih recepata popraćenih sa 50 fotografija. Od juha, salata, hladnih i toplih predjela, preko jela od ribe, peradi, mesa i divljači do nezaobilaznih slastica koje krase svaki obrok, ova je Karapandžina kuharica zbirka provjerenih recepata koji su rezultat rada duljeg od pola stoljeća. 

U ovoj sjajnoj kuharici koja uopće nije izašla iz mode (premda je izdana prije 10 godina), nalazi se i genijalan recept za pile pečeno u soli. Već svi dobro znamo da se obično u soli peče neka bijela riba, no svakako prihvati ovaj izazov i na isti način ispeci i pile. Vjeruj nam, trud će ti se isplatiti.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Stevo Karapandža foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

riba u soli Možda vas zanima... Uz naš recept pripremi savršenu RIBU U SOLI Recepti

Ovako pripremljeno meso ostaje sočno, a ovisno o začinskim travama koje ćeš koristiti te ih umiješati u slanu smjesu, otvara mnoge kombinacije okusa i aroma.

Pile pečeno u soli | Author: Instagram @georgie_dolling Pile pečeno u soli foto: Instagram @georgie_dolling

Ne gasi ekran dok kuham

Pile pečeno u soli - recept by Stevo Karapandža
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Pile - cijelo 1600 g
  • Pileći temeljac 200 ml
  • Kus-kus 150 g
  • Grožđice 2 žlica
  • Mljevena ljuta paprika 1 žličica
  • Ružmarin 2 žlica
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Kajenska papričica 2 žličica
  • Sol 4 kg
  • Bjelanjak 12 kom
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Koriste se po mogućnosti 2 mala pileta, svako od cca 800 g. Ako ne možemo nabaviti takvo pile, koristimo jedno veće )op. a.)


  2. Zakuhaj temeljac, makni s vatre i dodaj grožđice i kus-kus. Ostavi pokriveno da nabubri, a potom vilicom rastresi, posoli i popapri.


  3. U maslinovo ulje dodaj nasjeckani ružmarin i ili pa premaži time pripremljene piliće izvana i iznutra. Svako pila napuni kuhanim kus-kusom, a batke poveži kuhinjskom špagom.


  4. Omjer soli i bjelanjaka je 2 kg soli na 6 bjelanjaka. Bjelanjke pomiješaj sa soli dok be dobiješ glatku, prozračnu smjesu. Umiješaj kajensku papričicu.


  5. Lim obloži papirom za pečenje i polovicu smjese soli i bjelanjaka rasporedi na dva dijela po dnu lima za pečenje. Na svaki dio smjese stavi pripremljeno pile i omotaj ga preostalom smjesom soli i bjelanjaka. Lagano pritisni.


  6. Stavi u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva i peci 50-ak minuta.


  7. Kad su pilići gotovi, omotač od soli lagano razreži naokolo nožem, digni 'poklopac' i izvadi meso iz soli. Eventualne ostatke soli na mesu skini i odmah piletinu posluži s kuhanim povrćem i tartar umakom ili uz zdjelu salate.


Kako za pripremu ovog jela treba dosta bjelanjaka, dobro je preostale žumanjke iskoristiti u pripremi domaće majoneze, engleske kreme od jaja ili čokoladnog moussea.

 

Isprobaj i ove recepte slavnog chefa Steve Karapandže!

Možda vas zanima... Juha od celera i krušaka Steve Karapandže Recepti piletina wellington Možda vas zanima... Piletina Wellington - slasni recept Steve Karapandže Recepti orecchiette Možda vas zanima... Orecchiette sa slanim srdelama - recept Steve Karapandže Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.