Stevo Karapandža, legenda hrvatskog kulinarstva, na nedavno održanoj gala večeri Taste with signature pripremao je neodoljivu juhu od celera i krušaka. Karapandža kaže kako obožava mirise ružmarina te ga ne propušta ubaciti u svoja jela, posebice kada je u pitanju pripreme pire krumpira. Otkrio nam je i tanju pripreme savršeno kremastog i aromatičnog pirea.
"Posebno zakuhajte mlijeko s vrhnjem i maslacem, dodajte pasirani oguljeni krumpir, naribajte muškatni oraščić, posolite i popaprite. Na kraju umiješajte maslinovo ulje i sjeckani ružmarin", savjetovao je legendarni kuhar i dodao kako će muškatni oraščić i ružmarin krumpiru dati mirisnu notu, ali možete ga oplemeniti i lukom, češnjakom, začinima ili tartufima.
Sastojci:
- 600 G krušaka sorte Williams (Viljamovke, bio-organske)
- 150 g celera
- 4 kriške slanine
- 1 luk
- 20 g maslaca
- 1 žlica brašna
- 100 ml vrhnja
- 1 l hladnog pilećeg ili povrtnog temeljca
- ružmarin, sol, bijeli papar
Priprema:
- Celer očistite i narežite na kockice.
- Na maslacu propirjajte sitno sjeckani luk, dodajte kockice celera, pospite žlicom brašna i još kratko propirjate te zalijte temeljcem. Kruške s korom (bio) prerežite na četvrtine, odstranite koštice i s grančicom ružmarina dodajte u juhu.
- Kuhajte oko 20 minuta, izvadite ružmarin, dodajte vrhnje i izmiksajte štapnim mikserom.
- Posolite i dodajte bijeli papar.
- Slaninu propržite u tavici bez masnoće, pa kad postane hrskava, stavite na kuhinjski papir da se upije suvišna masnoća.
- Juhu ulijte u tanjur i ukrasite hrskavom slaninom.
Dobar tek!
P.S. Više recepata poznatih chefova pročitajte u novom broju magazina Skuhatćute.