Recepti 18. travnja 2018.

Juha od celera i krušaka Steve Karapandže

Ivan Brezovec
gastro postao gastro.24sata.hr
Stevo Karapandža otkrio nam je tanju pripreme sjajne juhe od celera i kruške, ali i mnogo više...

Stevo Karapandža, legenda hrvatskog kulinarstva, na nedavno održanoj gala večeri Taste with signature pripremao je neodoljivu juhu od celera i krušaka. Karapandža kaže kako obožava mirise ružmarina te ga ne propušta ubaciti u svoja jela, posebice kada je u pitanju pripreme pire krumpira. Otkrio nam je i tanju pripreme savršeno kremastog i aromatičnog pirea. 

 

Možda vas zanima... Kako izgleda kad najbolji chefovi regije udruže snage Špajza

 

"Posebno zakuhajte mlijeko s vrhnjem i maslacem, dodajte pasirani oguljeni krumpir, naribajte muškatni oraščić, posolite i popaprite. Na kraju umiješajte maslinovo ulje i sjeckani ružmarin", savjetovao je legendarni kuhar i dodao kako će muškatni oraščić i ružmarin krumpiru dati mirisnu notu, ali možete ga oplemeniti i lukom, češnjakom, začinima ili tartufima.

 

 | Author: Miranda Čikotić/Pixsell Miranda Čikotić/Pixsell

 

Sastojci:

  • 600 G krušaka sorte Williams (Viljamovke, bio-organske)
  • 150 g celera
  • 4 kriške slanine
  • 1 luk
  • 20 g maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 100 ml vrhnja
  • 1 l hladnog pilećeg ili povrtnog temeljca
  • ružmarin, sol, bijeli papar

Priprema:

  1. Celer očistite i narežite na kockice.
  2. Na maslacu propirjajte sitno sjeckani luk, dodajte kockice celera, pospite žlicom brašna i još kratko propirjate te zalijte temeljcem. Kruške s korom (bio) prerežite na četvrtine, odstranite koštice i s grančicom ružmarina dodajte u juhu.
  3. Kuhajte oko 20 minuta, izvadite ružmarin, dodajte vrhnje i izmiksajte štapnim mikserom.
  4. Posolite i dodajte bijeli papar.
  5. Slaninu propržite u tavici bez masnoće, pa kad postane hrskava, stavite na kuhinjski papir da se upije suvišna masnoća.
  6. Juhu ulijte u tanjur i ukrasite hrskavom slaninom.

Dobar tek!

P.S. Više recepata poznatih chefova pročitajte u novom broju magazina Skuhatćute.

 | Author: Skuhatćute Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.