Slavni Stevo Karapandža prvi je celebrity kuhar na našim prostorima. Još kao mali gledali smo ga na TV-u kako kuha s Oliverom Mlakarom i odaje mu svoje najveće kulinarske tajne.
Iza ovog slavnog kuhara zavidna je karijera i mnoštvo zapisanih recepata, od kojih je neke otkrio u knjizi "Kreativna kuhinja" koju je 2013. godine objavio Profil. Iako starija od desetljeća, ova sjajna kuharica nikad ne zastarijeva i stalno u njoj pronalazimo novu kulinarsku inspiraciju. Ovaj put u njoj smo pronašli ovaj odličan recept za pileća prsa à la Wellington (svi dobro znamo što je fenomenalna govedina Wellington).
Uz dodatak korabice i vlasca ovo jelo dobiva posebnu aromu i svježinu, a, kako i sam chef Karapandža savjetuje, najbolje ga je poslužiti uz zdjelicu svježe zelene salate. Dobar tek!
Pileća prsa u lisnatom tijestu
(4 osobe, 46 minuta, srednje zahtjevno)
Sastojci:
- 4 komada pilećih prsa
- maslac
- 500 g lisnatog tijesta
- 200 g korabice
- 1 limun
- 1 vezica svježeg vlasca
- 4 žlice mascarponea
- 1 jaje
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Postupak:
- Pileća prsa posušim kuhinjskim papirom te ih na vrućem maslacu kratko poprži s obje strane. Izvadi ih na tanjur, posoli, popapri i ostavi da se ohlade.
- U međuvremenu korabicu nareži na tanke trakice, dodaj nasjeckani vlasac i naribanu limunovu koricu. Sve zajedno pomiješaj sa 4 žlice mascarponea te dodaj soli i papra prema ukusu.
- Lisnato tijesto razvaljaj na tanko te izreži na 4 kvadrata veličine cca 20 x 25 cm. Na sredinu tijesta rasporedi onoliko smjese korabice koliko su velika prsa.
- Na korabicu stavi popržena pileća prsa, a rubove tijesta premaži umućenim jajem, preklopi te pritisni prstima da se krajevi tijesta čvrsto spoje.
- Stavi u pleh, na papir za pečenje i premaži preostalim umućenim jajem.
- Peci 20-25 minuta u pećnici ugrijanoj na 220 stupnjeva. Posluži uz zdjelu miješane zelene salate.