Špajza 13. studenoga 2025.

Mala izmjena u receptu može posve promijeniti okus keksa

keksi, chocolate chip cookies
Keksi s komadićima čokolade bolji su uz jednostavan dodatak - smeđi maslac
foto: Beytullah Citlik/Unsplash
Ne trebaš biti slastičar da bi tvoji keksići s čokoladom imali bogat, orašast i raskošan okus. Dovoljno je da znaš ovu čarobnu tehniku koja sve mijenja

Ako ti čokoladni keksi obično budu "ok", ali nikad "wow", velika je šansa da ti fali jedan korak koji bi sve podigao na višu razinu, i to bez posebnih sastojaka ili složenih tehnika. Riječ je o smeđem maslacu. Jednom kad probaš keksiće s ovim dodatkom, nema vraćanja na staro.

Maslac s karakterom

Smeđi maslac, odnosno beurre noisette, nije ništa drugo nego običan maslac koji se lagano zagrijava dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i orašasti miris.

Smeđi maslac Možda vas zanima... Kako pripremiti smeđi maslac Špajza

U procesu se karameliziraju mliječni proteini, što mu daje bogat i kompleksan okus koji transformira sve što dotakne – pogotovo kekse. Nemaš pojma koliko obični keksi  s komadićima čokolade postaju sofisticirani kada ih napraviš sa smeđim maslacem. A najljepši dio? Ne treba ti nikakva posebna oprema niti kulinarski certifikat, samo malo strpljenja i dobra tava.

Kako napraviti smeđi maslac

Ubaci maslac u tavu i zagrijavaj ga na srednje jakoj vatri. Kad se počne topiti, ne prestaj miješati – dno tave lako zagori. Ubrzo ćeš vidjeti mjehuriće i pjenu, ali ne skidaj ga još s vatre.

Freshly baked chocolate chip cookies cool on a wire rack with melted centers | Author: Erwin Pieloor / Vecteezy U tijesto za kekse dodaj žlicu-dvije više maslaca za savršenu teksturu foto: Erwin Pieloor / Vecteezy

Prava magija počinje kad maslac krene mijenjati boju u zlatno-smeđu i zamiriše na nešto između lješnjaka i karamele. To je znak za akciju – makni ga s vatre i odmah ga prelij u drugu posudu kako se ne bi prepržio.

maslac Možda vas zanima... Kako pravilno zamrznuti maslac Špajza

Ali pazi, ima kvaka

Budući da dio tekućine ispari dok maslac "tamni", tvoja smjesa za kekse može ostati malo suša nego inače. Da to izbjegneš, ubaci jednu do dvije dodatne žlice maslaca (po pola šalice koliko ti treba u receptu) ili, ako zaboraviš, dodaj malo vode naknadno dok mijesiš tijesto. Cilj je da keksi ostanu sočni i mekani, bez da kompromitiraš sav onaj duboki, tostirani okus koji si upravo stvorio.

Smeđi maslac | Author: Thomas Franke/Unsplash Smeđi maslac foto: Thomas Franke/Unsplash

Čitava ova operacija traje 10-ak minuta, ali rezultat... ma, pričat ćeš o ovim keksima još mjesecima. A možda, kao i autor ovih redaka, počneš stavljati smeđi maslac u baš sve – od kruha od banane do browniesa. I ne, smeđi maslac nije rezerviran samo za jesen.

Ispeci i ove prefine keksiće!

Jednostavni keksi s bundevom i začinima Možda vas zanima... Jednostavni keksići s bundevom i začinima Recepti čokoladni keksi punjeni karamelom Možda vas zanima... Dvostruko čokoladni keksi s punjenjem od karamele Recepti Čokoladni keksići Možda vas zanima... Savršeno hrskavi čokoladni keksići za najslađi vikend Recepti keksi u obliku javorovog lista Možda vas zanima... Preslatki keksi s glazurom od javorova sirupa Recepti keksi s komadićima bijele čokolade Možda vas zanima... Keksi s komadićima bijele čokolade i tajnim sastojkom Recepti

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:01 13. Studeni 2025.

    obozavam ovakve kekse