Ako ti čokoladni keksi obično budu "ok", ali nikad "wow", velika je šansa da ti fali jedan korak koji bi sve podigao na višu razinu, i to bez posebnih sastojaka ili složenih tehnika. Riječ je o smeđem maslacu. Jednom kad probaš keksiće s ovim dodatkom, nema vraćanja na staro.
Maslac s karakterom
Smeđi maslac, odnosno beurre noisette, nije ništa drugo nego običan maslac koji se lagano zagrijava dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i orašasti miris.
U procesu se karameliziraju mliječni proteini, što mu daje bogat i kompleksan okus koji transformira sve što dotakne – pogotovo kekse. Nemaš pojma koliko obični keksi s komadićima čokolade postaju sofisticirani kada ih napraviš sa smeđim maslacem. A najljepši dio? Ne treba ti nikakva posebna oprema niti kulinarski certifikat, samo malo strpljenja i dobra tava.
Kako napraviti smeđi maslac
Ubaci maslac u tavu i zagrijavaj ga na srednje jakoj vatri. Kad se počne topiti, ne prestaj miješati – dno tave lako zagori. Ubrzo ćeš vidjeti mjehuriće i pjenu, ali ne skidaj ga još s vatre.
U tijesto za kekse dodaj žlicu-dvije više maslaca za savršenu teksturu
Prava magija počinje kad maslac krene mijenjati boju u zlatno-smeđu i zamiriše na nešto između lješnjaka i karamele. To je znak za akciju – makni ga s vatre i odmah ga prelij u drugu posudu kako se ne bi prepržio.
Ali pazi, ima kvaka
Budući da dio tekućine ispari dok maslac "tamni", tvoja smjesa za kekse može ostati malo suša nego inače. Da to izbjegneš, ubaci jednu do dvije dodatne žlice maslaca (po pola šalice koliko ti treba u receptu) ili, ako zaboraviš, dodaj malo vode naknadno dok mijesiš tijesto. Cilj je da keksi ostanu sočni i mekani, bez da kompromitiraš sav onaj duboki, tostirani okus koji si upravo stvorio.
Smeđi maslac
Čitava ova operacija traje 10-ak minuta, ali rezultat... ma, pričat ćeš o ovim keksima još mjesecima. A možda, kao i autor ovih redaka, počneš stavljati smeđi maslac u baš sve – od kruha od banane do browniesa. I ne, smeđi maslac nije rezerviran samo za jesen.