Smeđi maslac (beurre noisette) standardan je sastojak francuske kuhinje, a sve češći je i u receptima koji dolaze iz američke pop kulture. Nerijetko ćeš pri pregledavanju stranih baza recepata naići na kekse s čokoladom i brownies u kojima je bitan sastojak upravo - smeđi maslac! Nije čudno, s obzirom na to da jelima daje bogat orašasti okus.
Proces pripreme je vrlo jednostavan, a jedina potrebna namirnica je - maslac. Ipak, treba pripaziti na nekoliko sitnica u procesu pripreme koje smeđi maslac razdvajaju od zagorenog.
Odaberi svijetlu tavicu
Ova je uputa banalna, ali značajno će ti pomoći pri provjeri boje maslaca. Na tamnoj ćeš tavi teško razaznati boju i postoji velika šansa da će ti maslac zagorjeti.
Također je bitno da promjer tavice bude što veći. U suprotnom ćeš morati manijakalno miješati i dobar dio maslaca neće posmeđiti, dok će donji dio biti na granici sa zagorenim.
Nareži maslac na kockice ili listiće
Znamo da je najlakše ubaciti cijeli maslac u tavicu, ali rezanje na kockice ili listiće će svakako biti od pomoći. Tako će se maslac ravnomjerno topiti, voda će isparavati i poprimit će lijepu smeđu boju.
Srednje jaka vatra je tvoj prijatelj
Dakle, proces topljenja mora biti postupan. Ako prevlada nestrpljenje i raspališ vatru, teško ćeš moći kontrolirati boju.
Pripremi špatulu
Kad se maslac otopi, nakon otprilike minute na srednje jakoj vatri, kreni s laganim miješanjem. Uputno je proći špatulom po dnu tavice kako neki preostali komadić maslaca ne bi zagorio.
Pojavili su se mjehurići?
Mjehurići su znak da voda isparava te da će mliječna mast početi smeđiti. Redovito miješaj i po potrebi malo smanji vatru. Od mjehurića do završetka pripreme bi trebale proteći 3-4 minute.
Smeđi maslac je gotov...
Kad primijetiš male smeđe mrvice i osjetiš miris karamele, makni tavicu s vatre. Spomenuti smeđi komadići, koji su zapravo kruta mliječna tvar, su "krivac" za taj željeni orašasti okus.
Odmah prelij u posudicu ili teglicu
Nemoj zeznuti stvar na samom kraju. Zaista je bitno da maslac odmah preliješ u posudicu ili teglicu jer će na zagrijanoj tavi zagorjeti.
PRIJEDLOZI ZA KORIŠTENJE:
- Dodaj smeđi maslac sobne temperature u smjesu za kekse s komadićima čokolade ili orašastim plodovima.
- Prelij kokice smeđim maslacem.
- Sezonsko voće, poput bresaka i nektarina, kratko okreni na tavici sa smeđim maslacem, smeđim šećerom i vanilijom. Posluži uz kuglicu sladoleda.
- Napravi hrskavi posip za povrće od smeđeg maslaca i krušnih mrvica.
- Prelij pečene krumpire smeđim maslacem ili umiješaj malo smeđeg maslaca u pire.
- Napravi granolu sa smeđim maslacem.
- Napravi topli sendvič na smeđem maslacu. Pripazi da ne zagori!
- Pomiješaj tjesteninu sa smeđim maslacem i dodaj tostirane, nasjeckane oraščiće.
- Prelij smeđi maslac po povrću kuhanom na pari.
- Dodaj malo smeđeg maslaca u krem juhe. Neće škoditi!