Špajza 21. veljače 2024.

Kako pripremiti smeđi maslac

Smeđi maslac
Smeđi maslac foto: Thomas Franke/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Smeđi maslac jelima daje bogat, orašasti okus. Možeš ga pripremiti za manje od 10 minuta

Smeđi maslac (beurre noisette) standardan je sastojak francuske kuhinje, a sve češći je i u receptima koji dolaze iz američke pop kulture. Nerijetko ćeš pri pregledavanju stranih baza recepata naići na kekse s čokoladom i brownies u kojima je bitan sastojak upravo - smeđi maslac! Nije čudno, s obzirom na to da jelima daje bogat orašasti okus

Proces pripreme je vrlo jednostavan, a jedina potrebna namirnica je - maslac. Ipak, treba pripaziti na nekoliko sitnica u procesu pripreme koje smeđi maslac razdvajaju od zagorenog.

 

Aromatizirani maslac Možda vas zanima... Aromatizirani maslac pravi je hit! Postoji i slatka verzija! Špajza

 

Odaberi svijetlu tavicu

Ova je uputa banalna, ali značajno će ti pomoći pri provjeri boje maslaca. Na tamnoj ćeš tavi teško razaznati boju i postoji velika šansa da će ti maslac zagorjeti.

Također je bitno da promjer tavice bude što veći. U suprotnom ćeš morati manijakalno miješati i dobar dio maslaca neće posmeđiti, dok će donji dio biti na granici sa zagorenim. 

 | Author: Beytullah Citlik/Unsplash Maslac za izradu smeđeg maslaca potrebno je prvo narezati na kockice foto: Beytullah Citlik/Unsplash

Nareži maslac na kockice ili listiće

Znamo da je najlakše ubaciti cijeli maslac u tavicu, ali rezanje na kockice ili listiće će svakako biti od pomoći. Tako će se maslac ravnomjerno topiti, voda će isparavati i poprimit će lijepu smeđu boju.

Srednje jaka vatra je tvoj prijatelj

Dakle, proces topljenja mora biti postupan. Ako prevlada nestrpljenje i raspališ vatru, teško ćeš moći kontrolirati boju.

 

Pročišćeni maslac Možda vas zanima... Kako pročistiti maslac i zašto je to važno Špajza

 

Pripremi špatulu

Kad se maslac otopi, nakon otprilike minute na srednje jakoj vatri, kreni s laganim miješanjem. Uputno je proći špatulom po dnu tavice kako neki preostali komadić maslaca ne bi zagorio.

Ghee - pročišćeni maslac | Author: Shutterstock Ghee - pročišćeni maslac foto: Shutterstock

Pojavili su se mjehurići?

Mjehurići su znak da voda isparava te da će mliječna mast početi smeđiti. Redovito miješaj i po potrebi malo smanji vatru. Od mjehurića do završetka pripreme bi trebale proteći 3-4 minute.

Smeđi maslac je gotov...

Kad primijetiš male smeđe mrvice i osjetiš miris karamele, makni tavicu s vatre. Spomenuti smeđi komadići, koji su zapravo kruta mliječna tvar, su "krivac" za taj željeni orašasti okus. 

Odmah prelij u posudicu ili teglicu

Nemoj zeznuti stvar na samom kraju. Zaista je bitno da maslac odmah preliješ u posudicu ili teglicu jer će na zagrijanoj tavi zagorjeti.

 

Možda vas zanima... Znamo kako možeš pravilno zamrznuti maslac Špajza

 

PRIJEDLOZI ZA KORIŠTENJE:

  1. Dodaj smeđi maslac sobne temperature u smjesu za kekse s komadićima čokolade ili orašastim plodovima.
  2. Prelij kokice smeđim maslacem.
  3. Sezonsko voće, poput bresaka i nektarina, kratko okreni na tavici sa smeđim maslacem, smeđim šećerom i vanilijom. Posluži uz kuglicu sladoleda.
  4. Napravi hrskavi posip za povrće od smeđeg maslaca i krušnih mrvica.
  5. Prelij pečene krumpire smeđim maslacem ili umiješaj malo smeđeg maslaca u pire. 
  6. Napravi granolu sa smeđim maslacem. 
  7. Napravi topli sendvič na smeđem maslacu. Pripazi da ne zagori!
  8. Pomiješaj tjesteninu sa smeđim maslacem i dodaj tostirane, nasjeckane oraščiće. 
  9. Prelij smeđi maslac po povrću kuhanom na pari. 
  10. Dodaj malo smeđeg maslaca u krem juhe. Neće škoditi!

maslac | Author: Thinkstock Maslac se prvo nježno otopi na tavi foto: Thinkstock

 

Možda vas zanima... Čokoladni ganache: Veliki vodič za pripremu Špajza Možda vas zanima... Idealna za doručak: Slatka i meka peciva s maslacem Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:43 02. Srpanj 2023.

    ok moze nije teško