Špajza 15. ožujka 2024.

Kako pročistiti maslac i zašto je to važno

Pročišćeni maslac
Pročišćeni maslac foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pročišćeni maslac je onaj kojemu se, nakon što se rastopi, odstranjuju voda i bjelančevine, pri čemu ostaje čista mast iz maslaca. Ona ima puno višu točku gorenja, oko 180 stupnjeva, pa se stoga ovaj maslac i koristi za kuhanje na visokim temperaturama

Prema nekim pisanim podacima čini se kako su tehniku mućenja maslaca posve slučajno otkrili putnici u hladnim zemljama – mlijeko koje su na dugim putovanjima prenosili konji, uslijed stalnog mućkanja se pretvorilo u - maslac! Maslac je neizostavan u kuhinji, bilo u pripremi ‘konkretnijih’ jela ili slastica. Njegov oblik i okus mijenja se pod utjecajem topline.

Maslac se može pročistiti za kuhanje na visokim temperaturama, koristiti kao namaz ili začiniti raznim začinima. Ovisno o ukusu kuhara ovisi izbor vrste maslaca, no generalno neizostavan je u gotovo svim jelima jer im daje gustoću, viskoznost i prije svega jedinstven okus.

 

 | Author: Shutterstock Pročišćavanje maslaca foto: Shutterstock

 

Kikiriki maslac Možda vas zanima... Napravi domaći maslac od kikirikija u samo 5 minuta! Špajza

 

Što je pročišćeni maslac?

Jednostavno rečeno, pročišćeni maslac je onaj kojemu se nakon što se rastopi odstranjuju voda i bjelančevine, pri čemu ostaje čista mast iz maslaca. Takva čista masnoća ima puno višu točku gorenja, oko 180 stupnjeva, pa se stoga pročišćeni maslac i koristi za kuhanje na visokim temperaturama.

Preporučujemo da ga, kada ga već radiš, napraviš u većim količinama i pohraniš u hladnjak - tamo može bez problema izdržati i nekoliko tjedana.

 | Author: Shutterstock Ghee - pročišćeni maslac foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Znamo kako možeš pravilno zamrznuti maslac Špajza

 

Kako pročistiti maslac?

Rastopi maslac na slaboj vatri bez miješanja. Kad se potpuno rastopi, makni ga s vatre i oberi pjenu s površine uz pomoć žlice.
Polako ulij rastopljeni maslac u zdjelicu, a mliječne tvari ostavi. Ili ga, nakon što je obran, izlij kroz cjedilo obloženo muslinom.

Maslac je najbolje čuvati u hladnjaku, no kako on lako upija druge mirise, trebaš ga staviti u staklenku s poklopcem bez dotoka zraka i držati podalje od hrane s jakim mirisom.

Ghee - pročišćeni maslac | Author: Shutterstock Ghee - pročišćeni maslac foto: Shutterstock

 

Sastojci Možda vas zanima... Zašto maslac mora biti na sobnoj temperaturi? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.