Recepti Namaz 24. listopada 2025.

Domaći maslac od kikirikija gotov je za samo 5 minuta!

Namaz
5 MIN
0 MIN
10
JEDNOSTAVNO
maslac od kikirikija
Kikiriki maslac
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Dovoljna je mala doza kikirikija, žlica ulja, multipraktik ili blender i 5 minuta tvog vremena za kremast i ukusan namaz. Napravi domaći maslac od kikirikija i više nikada nećeš ni pomisliti na kupovni

Kikiriki maslac ili voliš ili ne - čini nam se da nema drugih opcija. Pa ako si od osoba koje obožavaju ovaj popularni namaz donosimo ti jednostavan i brz recept da ga napraviš kod kuće – u svega 5 minuta

kikiriki maslac Možda vas zanima... Zašto slavni chefovi u jelima često koriste kikiriki maslac Špajza Je li kikiriki zdrav? Evo što biste stvarno trebao znati Možda vas zanima... Znamo gdje trebaš čuvati otvoreni kikiriki maslac! Špajza

Zanimljivosti o kikirikiju

Zanimljivo je kako kikiriki uopće nije orašasti plod nego mahunarka! Raste na dugačkim viticama ispod zemlje (zbog čega ga ponekad zovu i zemnim orahom). Kikiriki je podrijetlom Brazila, ali se danas uzgaja na svim krajevima svijeta.

Iako je kikiriki maslac posebno popularan u SAD-u, gdje se stavlja u mnoge kolače, poput keksa s maslacem od kikirikija i u fudge s maslacem od kikirikija, sve se više koristi i u ostatku svijeta i to u kombinacijama s džemom ili želeom – primjerice, za dječje sendviče.

 | Author: Pixabay/Pexels Kikiriki zapravo nije orašasti plod, on je - mahunarka foto: Pixabay/Pexels

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Kikiriki maslac odlično se sljubljuje s voćem, džemovima, cimetom... foto: Karolina Grabowska/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći kikiriki maslac
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kikiriki 125 g
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
Postupak
  1. Oko 125 g blanširanih, lagano prženih svježih kikirikija stavi u blender. Dodaj 1-2 žlice ulja.


  2. Miješaj dok kikiriki ne poprimi željenu gustoću, bilo da želiš glatku ili pomalo hrskavu smjesu.


U smjesu možeš dodati i malo meda, i/ili malo morske soli – ovisno voliš li više slatkastu ili slanu verziju. 
Maslac od kikirikija je najbolje čuvati u hladnjaku, tako će duže trajati. No može se neko vrijeme čuvati i na sobnoj temperaturi.

​​​​​​​Isprobaj ove recepte s kikiriki maslacem:

Možda vas zanima... Keksi s maslacem od kikirikija za koje ti ne treba pećnica Recepti Možda vas zanima... Proteinske palačinke od samo tri sastojka Kolumne Možda vas zanima... Čokolada i maslac od kikirikija u kolaču iz šalice Recepti cookie cake Možda vas zanima... The Cookie Cake – kolač za ljubitelje kikiriki maslaca Recepti deserti s kikiriki maslacem Možda vas zanima... Top 5 genijalnih slastica s kikiriki maslacem Recepti

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:13 02. Veljača 2023.

    Super