Dovoljna je mala doza kikirikija, žlica ulja, multipraktik ili blender i 5 minuta tvog vremena za kremast i ukusan namaz. Napravi domaći maslac od kikirikija i više nikada nećeš ni pomisliti na kupovni
Kikiriki maslac ili voliš ili ne - čini nam se da nema drugih opcija. Pa ako si od osoba koje obožavaju ovaj popularni namaz donosimo ti jednostavan i brz recept da ga napraviš kod kuće – u svega 5 minuta!
Zanimljivo je kako kikiriki uopće nije orašasti plod nego mahunarka! Raste na dugačkim viticama ispod zemlje (zbog čega ga ponekad zovu i zemnim orahom). Kikiriki je podrijetlom Brazila, ali se danas uzgaja na svim krajevima svijeta.
Iako je kikiriki maslac posebno popularan u SAD-u, gdje se stavlja u mnoge kolače, poput keksa s maslacem od kikirikija i u fudge s maslacem od kikirikija, sve se više koristi i u ostatku svijeta i to u kombinacijama s džemom ili želeom – primjerice, za dječje sendviče.
Kikiriki zapravo nije orašasti plod, on je - mahunarka
foto: Pixabay/Pexels
Kikiriki maslac odlično se sljubljuje s voćem, džemovima, cimetom...
foto: Karolina Grabowska/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći kikiriki maslac
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kikiriki
125
g
Suncokretovo ulje
1
žlica
Postupak
Oko 125 g blanširanih, lagano prženih svježih kikirikija stavi u blender. Dodaj 1-2 žlice ulja.
Miješaj dok kikiriki ne poprimi željenu gustoću, bilo da želiš glatku ili pomalo hrskavu smjesu.
U smjesu možeš dodati i malo meda, i/ili malo morske soli – ovisno voliš li više slatkastu ili slanu verziju.
Maslac od kikirikija je najbolje čuvati u hladnjaku, tako će duže trajati. No može se neko vrijeme čuvati i na sobnoj temperaturi.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.