Špajza 25. rujna 2023.

Znamo gdje trebaš čuvati otvoreni kikiriki maslac!

Kikiriki maslac
Kikiriki maslac foto: Karolina Grabowska/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz savjete o skladištenju, donosimo ti i popis znakova po kojima ćeš lako prepoznati da je vrijeme za kupnju nove staklenke kikiriki maslaca.

Ako toliko voliš kikiriki maslac da uspiješ pojesti cijelu staklenku u tjedan dana, ne moraš se zabrinjavati oko skladištenja. Bitno je da stoji na suhom i tamnom mjestu te da je poklopac dobro zatvoren. Ako, poput nas, staklenka zna potrajati i po nekoliko mjeseci, na pitanje o skladištenju nemamo tako jednostavan odgovor.

 

Možda vas zanima... Znamo kako možeš pravilno zamrznuti maslac Špajza


Kikiriki maslac zapravo ima poprilično dug rok trajanja; može potrajati čak tri mjeseca nakon prvog otvaranja. Međutim, ispravnost uvelike ovisi o tome koji maslac konzumirate. 

Neki brendovi kikiriki maslaca koje možeš kupiti i u kvartovskoj trgovini sadrže cijeli niz konzervansa i stabilizatora koji sprječavaju razvoj bakterija i razdvajanje ulja od krute tvari. Oni mogu stajati mjesecima na tamnom i hladnom mjestu, daleko od štednjaka i prozora.

Prirodan kikiriki maslac, koji počesto nema čak ni sol, osjetljiviji je na vremenske uvjete. Ako upotrebu planiraš razvući na nekoliko mjeseci, slobodno ga čuvaj u hladnjaku. Tamna, suha i hladna mjesta, poput dobro izolirane smočnice, još su bolji izbor.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexel Maslac uvijek vadi iz staklenke čistom žlicom ili nožem! foto: Karolina Grabowska/Pexel

Čuvanje u hladnjaku ne preporučuje se samo zato što će maslac biti tvrd. Ako se osjećaš sigurnije kada sve namaze čuvaš na 4 stupnja, uzmi u obzir da će tekstura biti neprikladna za mazanje. Slobodno izvadi žlicu ili dvije maslaca u malu posudicu i stavi ga u mikrovalnu na program za odmrzavanje. 

 

Možda vas zanima... Najbolji vodič za skladištenje i zamrzavanje šumskog voća Špajza

 

Osim načina skladištenja, rok trajanja bitno može skratiti i način konzumacije. Svaki put upotrijebi čisti nož ili žlicu jer će komadići druge hrane potaknuti unijeti bakterije i potaknuti razvoj. Šansa da će se stvoriti plijesan je poprilično velika.

Osim plijesni, znak upozorenja su i promjene boje, miris koji asocira na sapun i kiselkasti okus. Ako primijetiš bilo što od navedenog, baci maslac i nabavi novu staklenku. 

Kikiriki maslac | Author: Cottonbro Studio/Pexels Kikiriki maslac foto: Cottonbro Studio/Pexels

ISPROBAJ RECEPTE S KIKIRIKI MASLACEM:

 

Čoko zalogaji od zobenih pahuljica i kikiriki maslaca Možda vas zanima... Čoko zalogaji od zobenih pahuljica i kikiriki maslaca Recepti Kruh od banane Možda vas zanima... Kruh od banane iz blendera, od samo 4 sastojka Špajza Slatki kruh s bananama Možda vas zanima... Najbolji doručak: Slatki kruh s bananama i kikirikijem Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:17 26. Rujan 2023.

    ne kvari se nikada ja u hladnjaku uvijek