Špajza 12. studenoga 2023.

Frustrira te guljenje jaja? Ovi će ti trikovi olakšati posao

guljenje jaja
Guljenje jaja zna biti itekako frustrirajuće
foto: Gilson Gomes/Unsplash
Nitko nema 15 minuta vremena koje može potrošiti samo na guljenje jaja, zato i donosimo ove super trikove

Zašto sva tvrdo kuhana jaja ne mogu biti tvrdo kuhana jaja koja se lako ogule? Ovo je pitanje koje si mnogi od nas svakodnevno postavljaju.

No istina je da priprema tvrdo kuhanih (ili meko kuhanih!) jaja koja se lako gule počinje mnogo prije nego što dođemo do procesa guljenja. Sve počinje s odabirem jaja, kuhanjem, a zatim i tretiranjem kuhanih jaja kada tajmer zazvoni.

Ovo su najvažnija pravila koja moraš slijediti - za lakše guljenje! 

guljenje jaja | Author: Gilson Gomes/Unsplash Pokušaj guljenja jaja koji je loše završio foto: Gilson Gomes/Unsplash

1. Nemoj koristiti super svježa jaja

Svježa jaja bit će teže oguliti. Kako bi ubrzala proces guljenja, svježa jaja ostavi za kajganu, a za kuhanje upotrijebi jaja koja nekoliko dana čekaju u hladnjaku. Naravno, ne predugo!

Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

2. Jaja stavi u kipuću vodu

Jaja koja se dodaju kipućoj vodi, umjesto da prokuhaju u loncu zajedno s hladnom vodom, lakše će se oguliti. Najveći rizik s dodavanjem jaja u kipuću vodu jest moguće pucanje. Kako bi taj rizik svela na najmanju moguću mjeru, jaja pažljivo stavi u zdjelu žlicom, a zatim ih lagano kuhaj na umjerenoj vatri. 

3. Koristi mjerač vremena

Jaja kuhaj sedam minuta, ako želiš da žumanjak ostane malo mekan, a 10 minuta ako želiš tvrđi žutanjak. Ako koristiš XL jaja, trebat će ti malo više vremena.

 | Author: Ron Lach/Pexels Guljenje jaja nekad je prava muka, a nekad ide kao od šale foto: Ron Lach/Pexels

4. Koristi ledenu kupelj

Ako odmah ne zaustaviš njihovo kuhanje, mjerač vremena je bio uzaludan. Ostavi jaja da odstoje u hladnoj vodi nakon kuhanja dvije do tri minute. 

5. Oguli jaja pod vodom dok su još pomalo topla

Ljuske bi trebale prilično lako skliznuti s jaja ako si slijedila gore navedene korake. Također, guljenje jaja pod vodom, može pomoći da ljuske lakše skliznu. Sva jaja koja nećeš koristiti ostavi neoguljena - tako će trajati dulje. Čuvaj ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

Zanimat će te i...

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja još uvijek svježa? Špajza sendvič od jaja Možda vas zanima... Od viška kuhanih jaja napravi sjajne sendviče Recepti Guljenje jaja Možda vas zanima... Trikovi s jajima koje smo pronašli na TikToku Špajza omlet Možda vas zanima... Trikovi slavnih chefova za savršen omlet Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.