Špajza 07. studenoga 2025.

Kad točno dodati ulje u tavu? Ovisi o vrsti, i nije svejedno

tava, ulje
Kada točno dodati ulje u tavu?
foto: Freepik
Prvo tava na vatru pa ulje, ili obrnuto? Odgovor nije univerzalan. Ovisi o materijalu tvoje tave, a razlika može utjecati i na okus i na trajanje posuđa

Naizgled banalno, ali u kuhinji to pitanje često dijeli kuhare na dva tabora. Mora li ulje ići u hladnu tavu ili se tava najprije zagrije pa tek onda dolazi masnoća?

Ispada da odgovor nije ni jedno niti drugo, nego ovisi o tavi. Ako ti se ikad dogodilo da ti se jelo zalijepi, ulje zagori ili se tava deformira, možda si samo krenuo krivim redoslijedom. Evo što kažu kuharski insajderi za svaku vrstu tave.

kako savšeno očistiti tavu Možda vas zanima... Znamo kako savršeno očistiti tavu bez puno muke Špajza

Neprijanjajuće tave: Ulje prvo, obavezno

Kod neprijanjajućih tava nema filozofije, ulje ide odmah, prije nego što se tava zagrije. Razlog je taj što zagrijavanje prazne neprijanjajuće tave može dovesti do ispuštanja štetnih para iz premaza, što sigurno ne želiš u zraku, a još manje u hrani.

Osim sigurnosnog faktora, ulje koje se zagrijava s tavom dodatno pojačava njezin neprianjajući učinak. Win-win situacija.

tava | Author: Cottonbro Studio/Pexels Znamo sve tajne kuhanja u tavi foto: Cottonbro Studio/Pexels

Emajlirano lijevano željezo: Nikad prazno na vatru

Emajlirane posude i tave ne podnose ekstremnu temperaturnu razliku. Ako ih staviš prazne na vatru, može doći do pucanja premaza jer željezo i emajl šire se različitom brzinom.

To je recept za katastrofu (ili barem skup popravak). Zato uvijek nešto stavi u tavu prije nego što je zagriješ – bilo da je to ulje, maslac, voda ili čak povrće. Bitno je da toplina ima što "prenositi", a ne da udara direktno u površinu.

tava Možda vas zanima... Ovo je jedina hrana koju ne treba pripremati u teflon tavi Špajza

Klasično lijevano željezo: Prazno? Može

Ako imaš onu crnu, tešku tavu bez premaza, slobodno je zagrij bez ulja. Takve tave vole visoke temperature i nisu osjetljive kao emajlirane.

Ipak, trebaš paziti da se površina ne isušuje previše, pogotovo ako je koristiš često za "suho" kuhanje poput tostiranja začina ili pečenja povrća bez masnoće.

Zato je dobro nakon svakog korištenja, dok je tava još topla, premazati je s malo ulja – kao da je hraniš. Tako će dulje trajati, i ostati funkcionalna bez hrđe i lijepljenja.

tava | Author: Rayia Soderberg/Unsplash Tava foto: Rayia Soderberg/Unsplash

Nehrđajući čelik: Najviše rasprava, ali postoji trik

Ovdje nastaje najveći problem. Neki kuhari tvrde da ulje mora prvo u hladnu tavu, drugi zaklinju da se tava mora zagrijati pa tek onda ide ulje. Zapravo, istina je negdje između.

Najbolji pristup je sljedeći: zagrijavaj tavu na srednjoj vatri dok ne postane vruća, pa tek onda dodaj ulje. Kako znaš da je dovoljno vruća? Baci kap vode – ako "pleše" po površini, tava je spremna.

Ako voda istog trenutka ispari uz pucketanje, tava je možda pregrijana i trebaš je malo ohladiti prije dodavanja ulja. Ovaj mali trik sprječava lijepljenje hrane i pomaže ti da ulje ne zagori.

kremasti i sočni šampinjoni iz tave Možda vas zanima... Trikovi i recept za najsočnije šampinjone iz tave Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.