Neljepljive tave već su godinama nezaobilazan alat u modernim kuhinjama. Lagane su, jednostavne za održavanje, i omogućuju kuhanje s minimalno ulja – što ih čini idealnima za svakodnevne recepte poput kajgane, palačinki, fileta ribe ili povrća na pari. No koliko god bile praktične, postoji granica njihove upotrebljivosti.
S odreskom i ne pokušavaj!
I dok se o mnogim jelima može raspravljati, jedno je sigurno: neljepljiva tava nikako nije pravi izbor za pripremu steaka. Razlog je u temperaturi, ali i podlozi.
Naime, da bi se na komadu mesa stvorila savršeno zapečena, karamelizirana korica – ona bogata, smećkasta površina poznata kao Maillardova reakcija – tava mora doseći vrlo visoke temperature prije nego što meso uopće dodirne njenu površinu. A upravo tu neljepljive tave popuštaju pod pritiskom.
Tava
Prema riječima kulinarskih stručnjaka, zagrijavanje neljepljive tave na visokim temperaturama može dovesti do oštećenja površine. Većina ovih tava izrađena je od aluminija, što znači da se zagrijavaju izrazito brzo, osobito kad su prazne.
Ako se neljepljive tave zagrijavaju bez ulja ili hrane koja bi upila dio topline, neljepljivi premaz počinje se raspadati. Ne samo da time gubi funkciju, već može doći do otpuštanja štetnih isparavanja. Uz to, toplinska stabilnost neljepljivih premaza nije prilagođena dugotrajnom izlaganju jakoj vatri, što dodatno skraćuje vijek trajanja tave.
Lako je uništiti tavu. I meso
Još jedan razlog zašto steak ne pripada u neljepljivu tavu tiče se samog postupka pečenja. U klasičnom pristupu, tava se zagrije, doda se malo ulja, a zatim se meso položi kako bi se brzo zapeklo.
No kod neljepljivih površina, dodavanje ulja prije nego što se tava dovoljno zagrije može stvoriti neželjeni film na premazu i narušiti njegovu učinkovitost. Uz to, metalni pribor poput klasičnih kuhinjskih hvataljki ili lopatica zabranjen je na ovoj vrsti posuđa, upravo zato što može nepovratno oštetiti površinu u samo nekoliko sekundi.
Steak je najbolje peći u tavi od lijevanog željeza
Sve to vodi do jednostavne, ali važne preporuke: ako pripremaš steak ili bilo koju drugu namirnicu koja traži visoku temperaturu i agresivnije rukovanje, neljepljiva tava nije pravi alat.
Umjesto toga, idealan izbor je klasična tava od nehrđajućeg čelika ili, još bolje, tava od lijevanog željeza. Ove vrste tave mogu podnijeti visoku toplinu, zadržavaju temperaturu ravnomjerno i omogućuju onaj željeni, zapečeni finiš bez riskiranja.