Neke povijesne teorije govore u prilog tome kako je bečki odrezak nastao upravo u Beču u 18. stoljeću i tako dobila ime, dok druge pokazuju kako su je Austrijanci 'uvezli' iz Italije u 19. stoljeću, kako prenosi portal ViennaUnwrapped.com. Radi se o talijanskom jelu koje je vrlo slično bečkom odresku - cotolette alla milanese.
Jelo koje se jede diljem svijeta
Bez obzira na to koja je teorija točna, jedno je sigurno: bečki odrezak je opće prihvaćeno i obožavano jelo, ne samo u Austriji, već i u cijelom svijetu.
Kako bismo ga što bolje pripremili kod kuće, istražili smo je li bolja teletina ili svinjetina te treba li u smjesu za pohanje dodati slatko vrhnje, a za savjet smo upitali i neke od naših poznatih gastro blogera. Krenimo redom...
Bečki odrezak
Bečki odrezak: koje meso odabrati?
Kad kreneš u nabavku mesa, imaj na umu kako je najbolje meso za pripremu sočnog i mekog bečkog odreska teletina. Drugi po redu najbolji izbor za meso je svinjetina, pa mnogi češće kupuju svinjetinu umjesto teletine jer je povoljnija i pripremaju bečki odrezak od svinjetine.
Želiš pripremiti pileći bečki odrezak? Trebaš znati kako bijelo meso poput piletine i puretine nema dovoljno jaki okus kakav imaju teletina i svinjetina, pa to je još jedan od razloga zašto ih je bolje izbjegavati ako želiš sočnu bečku šniclu pripremljenu na tradicionalan način.
Bečki odrezak: Kako ga pripremaju gastro blogeri?
Kako pripremaju bečki odrezak kod kuće i imaju li neki poseban trik kod pripreme smjese za prženje upitali smo naše Gastrolovce. Matija Plašć, s bloga Sweety&Spicy preferira teleće meso za bečki odrezak, a za bolji okus često koristi maslac umjesto ulja.
"Ako želim pripremiti pravi bečki odrezak, obavezno biram teletinu koja se reže metodom leptir-reza, ali kao alternativu često koristim i svinjetinu koju istučem batom da ju stanjim. Nakon toga paniram ovim redom: brašno-jaja-prezli.
Ako želiš dobiti hrskavije meso onda se prži dva puta. Za bolji okus tu je svakako mast ili maslac, ali dobro je i obično suncokretovo ulje", poručuje Matija.
Matija Plašć i Darko Debić otkrivaju trikove za savršen bečki odrezak
Gastrolovac Darko Debić, s bloga Samo jedan griz, također za pripremu bečkog odreska uvijek koristi teleći but, u smjesu dodaje slatko vrhnje, a meso prži u pročišćenom maslacu i ulju.
"Za bečki odrezak koristim ružu telećeg buta, odrezak lagano i nježno udaram batom za meso, dovoljno je samo nekoliko puta. Zatim se panira, što znači da posoljeno meso prvo uvaljam u brašno, zatim u smjesu od jaja i slatkog vrhnja, a potom u krušne mrvice.
Na kraju ih pržim u mješavini pročišćenog maslaca i ulja nekoliko minuta, moraju plivati u masnoći. To im daje prekrasnu zlatnožutu boju i karakterističan izgled valova", otkrio je Darko.
Bečki odrezak: kako ga pripremaju u Beču
Donosimo ti recept za savršeni bečki odrezak na tradicionalan način koji se još uvijek koristi na radionicama kuhanja u Beču. Recept je za 4 osobe. Wiener Schnitzel se u Beču obično poslužuje s kriškom limuna na vrhu, te uz toplu ili hladnu krumpir salatu ili zelenu salatu.
Donosimo ti recept za savršeni bečki odrezak na tradicionalan način!