Špajza 26. rujna 2021.

Nemaš krušne mrvice? Evo čime ih možeš zamijeniti...

Krušne mrvice foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Krušne mrvice ključan su sastojak mnogih recepata. Djeluju kao vezivo, stvaraju savršenu koricu i daju slasnu hrskavost mnogim jelima. No, hrskavi omotač, osim od krušnih mrvica možeš napraviti i s brojnim drugim namirnicama...

Prženje mesa, ribe, sira, povrća i brojnih drugih namirnica koje su prethodno umočene u jaja i krušne mrvice i/ili brašno i zatim smještene u vruće ulje, omiljen je način pripreme jela u mnogim kućanstvima. Smjesa za pohanje obično se sastoji od krušnih mrvica, brašna i jaja, ali postoji niz varijacija na tu temu. Ako kuće nemaš krušne mrvice ili jednostavno želiš pripremiti nešto novo, podjednako hrskavo i ukusno, isprobaj jednu od sljedećih namirnica...

 

Mjerenje namirnica Možda vas zanima... Ako nemaš vagu pri ruci, tu su naši trikovi za mjerenje namirnica Špajza

 

Zobene pahuljice

Zob je savršena zamjena za krušne mrvice u, primjerice, polpetama. Dodavanje krupno mljevene zobi u smjesu za mesne okruglice, polpete ili krokete pripomoći će u zgušnjavanju i vezivanju. Veća hranjiva vrijednost od krušnih mrvica također nije zanemariva.

Usitnjene zobene pahuljice možeš koristiti i za pohanje mesa, sira ili ribe. Preporučuje se korištenje cjelovitih zobenih pahuljica.

Kukuruzne ili rižine pahuljice

Ako za doručak jedeš hrskave žitarice s mlijekom, odlična je vijest da ih možeš koristiti i kao zamjenu za krušne mrvice. Ako se odlučiš za ovu opciju, vodi računa da su žitarice koje koristiš nezaslađene i blagog okusa, poput kukuruznih pahuljica ili rižinih pahuljica.

Mrvice napravljene od žitarica izvrsno se slažu s piletinom ili ribom. Postupak izrade mrvica je isti kao kod krekera, jednostavno ih stavi u plastičnu vrećicu te usitni kuhačom. 

 

Možda vas zanima... Ovih pet namirnica poslužit će kao zamjena za tjesteninu Špajza

 

Čips

Klasičan čips od krumpira (s okusom ili bez) izvrsna je zamjena za tradicionalne krušne mrvice. Ove hrskave mrvice od čipsa možeš koristiti za stvaranje hrskave korice prilikom pohanja piletine ili ribljih fileta. Čips je sam po sebi veoma slan, stoga slobodno smanji količinu soli u ostatku jela.

Orašasti plodovi

Usitnjeni orašasti plodovi poput badema, oraha ili indijskih oraščića stvorit će hrskavu koru prepunu okusa i aroma. Zdrobljeni orašasti plodovi, čak i poneka brašna od orašastih plodova (poput oraha, badema i kokosa) fantastična su zamjena za krušne mrvice s niskim udjelom ugljikohidrata i mnogo dobrih masnoća koje su zaslužne za osjećaj sitosti.

Krekeri 

Slane grickalice, poput krekera mogu biti odlična zamjena za krušne mrvice. Krekere ili slane štapiće stavi u plastičnu vrećicu te ih zdrobi pomoću valjka, a zatim ih možeš koristiti na isti način kao i krušne mrvice.

Izvor: www.goodhousekeeping.com

 

Možda vas zanima... Uz ovaj trik ogulit ćeš krumpire u nekoliko sekundi! Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.