Špajza 08. travnja 2021.

Znaš li koje su razlike između panko i klasičnih krušnih mrvica?

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Panko mrvice donose hrskavije i slasnije pohanje!

Iako se panko mrvice ponajviše koriste u azijskoj, posebice japanskoj, kuhinji, u posljednje su se vrijeme raširile i na druge svjetske kuhinje. Panko mrvice više nisu novost ni na našem tržištu, a mnogima su postale jedini način pohanja mesa.

Što je panko?

Panko su japanske krušne mrvice od bijelog kruha bez kore, manje upijaju masnoću nego obične krušne mrvice i dulje ostaju hrskave. Panko je dakle vrsta krušnih mrvica, a riječ panko je japanska - "pan" znači kruh,a "ko" znači brašno.

Kruh se samelje u sitne komadiće ili pahuljice koji se zatim osuše. Panko u osnovi sadrži pšenično brašno, kvasac, ulje i sol.  

 | Author: Shutterstock Shutterstock

 

Razlika između krušnih mrvica i panko

Budući da imaju mnogo sličnosti u upotrebi i izgledu, mnogi ljudi ne shvaćaju razliku između krušnih mrvica i panka. Iako je panko vrsta krušne mrvice, glavna razlika između mrvica kruha i panka je u teksturi. Panko mrvice su svjetlije, lakše, hrskavije i prozračnije od običnih krušnih mrvica. Prepoznatljiva i posebna tekstura panka omogućava manje upijanje ulja i masnoća, stoga je panko savršen omotač za prženu hranu. Sam po sebi, panko nema gotovo nikakav okus i to ga čini savršenim za pripremanje različitih jela.

Panko lako upija druge okuse i začine. Klasične krušne mrvice nisu tako lagane, hrskave i prozračne. Panko se razlikuje od običnih krušnih mrvica i po načinu obrade. Kruh se obrađuje na poseban način, a dobiveni panko izgleda poput pahuljica, a ne kao mrvica. Ljuskavost znači znatno širu površinu od običnih krušnih mrvica. Panko mrvice nepravilnog su oblika imaju zašiljene krajeve, poput krhotina razbijenog stakla. Hrana omotana u panko imat će svjež, lagano pržen premaz. To je zato što se ulje u panko ne upija tako lako kao u obične krušne mrvice, pa jelo ostaje laganije i manje masno. 

 | Author: Shutterstock Shutterstock Za što se upotrebljavaju? 

Panko možeš koristiti za klasična pohanja mesa i povrća. Koristi se i kao sastojak nadjeva u receptima poput zapečene tjestenine, mac 'n' cheesea i sl. Može se dodati u polpete i vegetarijanske pljeskavice kao vezivo, a koristi se i kao sastojak za zgušnjavanje juha i umaka. Odličan je i kao hrskavi omotač za razno povrće, poput šparoga ili pržene brokule. U osnovi, panko se može koristiti umjesto prezli u većini recepata, a prethodno preprženi, odličan je i za dekoriranje jela. 

No, budući da panko izvorno potječe iz Japana, postoji nekoliko japanskih recepata koji sadrže ovaj sastojak. Tonkatsu (japanski prženi svinjski kotlet) svinjski je file koji se panira u panku i prži u dubokom ulju, a prženi škampi (ebi) i korokke (pire od krumpira) japanska su jela u kojima je panko zaslužan za slasan, hrskavi omotač. 

 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

 

Skladištenje

Panko je potrebno čuvati u zatvorenoj posudi, na tamnom, suhom i hladnom mjestu, poput smočnice. Dobro skladišten, trajat će i do dvije godine.

Nutritivna vrijednost i kalorije

Panko ne nudi pretjerane zdravstvene koristi, ali u usporedbi s običnim krušni mrvicama, panko je zdraviji izbor. Ima manje kalorija, masti i natrija od običnih krušnih mrvica. Pola šalice panko mrvica sadrži 110 kalorija. Za usporedbu, pola šalice uobičajenih krušnih mrvica u prosjeku ima 200 kalorija.

Dakle, bez obzira pokušavaš li smršavjeti, kontrolirati težinu ili samo voliš isprobavati nove načine pripremanja hrane, sljedeći put pripremi jelo s panko mrvicama, sigurni smo da će te oduševiti!

 

Možda vas zanima... Nemaš krušne mrvice? Evo čime ih možeš zamijeniti... Špajza

 

Izvor: www.thespruceeats.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.