Iako se panko mrvice ponajviše koriste u azijskoj, posebice japanskoj, kuhinji, u posljednje su se vrijeme raširile i na druge svjetske kuhinje. Panko mrvice više nisu novost ni na našem tržištu, a mnogima su postale jedini način pohanja mesa.
Što je panko?
Panko su japanske krušne mrvice od bijelog kruha bez kore, manje upijaju masnoću nego obične krušne mrvice i dulje ostaju hrskave. Panko je dakle vrsta krušnih mrvica, a riječ panko je japanska - "pan" znači kruh, a "ko" znači brašno.
Kruh se samelje u sitne komadiće ili pahuljice koji se zatim osuše. Panko u osnovi sadrži pšenično brašno, kvasac, ulje i sol.
Razlika između klasičnih krušnih mrvica i panko mrvica
Budući da imaju mnogo sličnosti u upotrebi i izgledu, mnogi ljudi ne shvaćaju razliku između krušnih mrvica i panka. Iako je panko vrsta krušnih mrvica, glavna razlika između mrvica kruha i panka je u teksturi.
Panko mrvice su svjetlije, lakše, hrskavije i prozračnije od običnih krušnih mrvica. Prepoznatljiva i posebna tekstura panka omogućava manje upijanje ulja i masnoća, stoga je panko savršen omotač za prženu hranu. Sam po sebi, panko nema gotovo nikakav okus i to ga čini savršenim za pripremanje različitih jela.
Panko lako upija druge okuse i začine. Klasične krušne mrvice nisu tako lagane, hrskave i prozračne. Panko se razlikuje od običnih krušnih mrvica i po načinu obrade. Kruh se obrađuje na poseban način, a dobiveni panko izgleda poput pahuljica, a ne kao mrvica.
Ljuskavost podrazumijeva znatno širu površinu od običnih krušnih mrvica. Panko mrvice nepravilnog su oblika imaju zašiljene krajeve, poput krhotina razbijenog stakla. Hrana omotana u panko imat će svjež, lagano pržen premaz. To je zato što se ulje u panko ne upija tako lako kao u obične krušne mrvice, pa jelo ostaje laganije i manje masno.
Za što se upotrebljavaju?
Panko možeš koristiti za klasična pohanja mesa i povrća. Koristi se i kao sastojak nadjeva u receptima poput zapečene tjestenine, mac 'n' cheesea i sl. Može se dodati u polpete i vegetarijanske pljeskavice kao vezivo, a koristi se i kao sastojak za zgušnjavanje juha i umaka.
Panko mrvice odlične su i kao hrskavi omotač za razno povrće, poput šparoga ili pržene brokule. U osnovi, panko se može koristiti umjesto prezli u većini recepata, a prethodno preprženi, odličan je i za dekoriranje jela.
Budući da panko izvorno potječe iz Japana, postoji nekoliko japanskih recepata koji sadrže ovaj sastojak. Tonkatsu (japanski prženi svinjski kotlet) svinjski je file koji se panira u panku i prži u dubokom ulju, a prženi škampi (ebi) i korokke (pire od krumpira) japanska su jela u kojima je panko zaslužan za slasan, hrskavi omotač.
Skladištenje
Panko je potrebno čuvati u zatvorenoj posudi, na tamnom, suhom i hladnom mjestu, poput smočnice. Dobro skladišten, trajat će i do dvije godine.
Nutritivna vrijednost i kalorije
Panko ne nudi pretjerane zdravstvene koristi, ali u usporedbi s običnim krušni mrvicama, panko je zdraviji izbor. Ima manje kalorija, masti i natrija od običnih krušnih mrvica. Pola šalice panko mrvica sadrži 110 kalorija. Za usporedbu, pola šalice uobičajenih krušnih mrvica u prosjeku ima 200 kalorija.
Dakle, bez obzira na to pokušavaš li smršavjeti, kontrolirati težinu ili samo voliš isprobavati nove načine pripremanja hrane, sljedeći put pripremi jelo s panko mrvicama, sigurni smo da će te oduševiti!
Izvor: www.thespruceeats.com