Neka digne ruku tko ne voli pohance. Ova hrskava pohana piletina čiji recept donosimo definitivno će postati omiljena poslastica cijele obitelji, a tajna je u jednom neobičnom sastojku...
Savršeno hrskavi komadi piletineuvaljani u smjesu od pereca, posluženi uz kremasti umak od meda i senfa... Donosimo ti pravu poslasticu za cijelu obitelj! Osim što će te osvojiti okusom, ovaj obrok vrlo je praktičan jer se može pržiti u tavi ili u fritezi na zrak. I gotov je u samo 30 minuta!
Organiziraj stanicu za pohanje
Organiziraj stanicu za pohanje. Postavi piletinu na lijevu stranu, zatim smjesu od jaja, pa smjesu od pereca te na kraju čist tanjur. Ovako možeš koristiti lijevu ruku za uzimanje sirove piletine i umakanje u smjesu od jaja, a desnu ruku za pohanje u smjesi od pereca i stavljanje na tanjur.
Pereci za savršenu hrskavost
foto: Couleur/Pixabay
Ostavi piletinu, već paniranu, na sobnoj temperaturi 5-10 minuta prije prženja kako bi vlaga iz mesa djelomično prodrla u smjesu pohanje, što pomaže da se smjesa zalijepi i sprječava klizanje.
Također, kada pržiš u tavi, ulje treba doseći do polovice piletine. Tako, kada okreneš piletinu, nećeš imati nehrskavu liniju oko ruba.
Piletina s prepečenim perecima je najbolja kada se poslužuje odmah kako bi zadržala svoj hrskavi okus. Ako ti ostane pohane piletine, razmisli o ponovnom zagrijavanju u fritezi na vrući zrak dok se ne ugrije i ponovno postane hrskava.
Ne gasi ekran dok kuham
Piletina pohana u smjesi od pereca
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pereci
4
šalica
Gorušica
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Crni papar
0,25
žličica
Jaje
2
kom
Med
1,50
žlica
Pileća prsa
550
g
Suncokretovo ulje
1
šalica
Majoneza
0,25
šalica
Senf
1
žlica
Svježi peršin
Postupak
Stavi perece u multipraktik za hranu i samelji ih do fine teksture.
Pomiješaj fino mljevene perece, mljevenu gorušicu, sol i papar u plitkoj posudi. U drugoj plitkoj posudi umuti jaja i 1 žlicu meda.
Jedan po jedan komad piletine umoči u smjesu od jaja, pusti da se višak ocijedi, a zatim stavi u smjesu od pereca, okrećući i nježno pritiskajući da se smjesa prilijepi. Stavi u jednom sloju na tanjur.
Zagrij ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri na cca 150°C. Dodaj panirane pileće odreske u ravnomjernom sloju i prži 6-8 minuta, okrećući jednom na pola vremena, dok ne postanu zlatno smeđi. Pusti da se ocijede na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom. Ako je potrebno, prži u dvije ture.
Također možeš pržiti piletinu u fritezi na vrući zrak. Zagrij fritezu na 200°C na 5 minuta. Premaži košaru friteze uljem. Dodaj odreske u ravnomjernom sloju, radeći u turama ako je potrebno, i lagano premaži piletinu uljem.
Prži ukupno oko 8 minuta, okrećući jednom na pola vremena i ponovno mažući uljem.
Dok se piletina prži, u zdjelici umuti majonezu, dijon senf i preostalih pola žličice meda. Ostavi sa strane dok sve ne bude spremno za posluživanje. Posluži pileće odreske s umakom od meda i senfa te po želji ukrasi nasjeckanim listićima svježeg peršina.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
572 kcal
28 %
MASTI
21,00 g
29 %
KOLESTEROL
0,21 g
0 %
UH
50,00 g
18 %
PROTEINI
44,00 g
88 %
Isprobaj i ove recepte za slasna jela s piletinom!