Native sadržaj 07. svibnja 2024.

Mirisni marokanski tajine obuzet će te afričkim aromama

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog svibnja Gastrolovci i METRO Hrvatska te vode na gastro putovanje svijetom, a prva postaja je Maroko, koljevka začina i neodoljivih mirisa.

Aromatična tajine piletine koja se tradicionalno poslužuje s kus kusom je baš odličan primjer recepta za upoznavanje marokanske kuhinje, a danas ju priprema Gastrolovac koji najbolje poznaje začine, Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju". Tajine - naziv koji nosi i tradicionalna posuda za pripremanje, ali i sam način pripreme recepta je nešto što te ne treba obeshrabriti jer taman i ako nemate navedenu posudu, posuda za pečenje s poklopcem ili u krajnjem slučaju aluminijska folija preko posude će dovoljno dobro imitirati ovaj način kuhanja. Sočna mekana piletina se može zamijeniti i s janjetinom, ali bi u tom slučaju trebalo nešto i produžiti vrijeme pripreme. A kako bi nabavili sve sastojke, ne moramo na put u Afriku - sve ćemo ih pronaći u šarolikoj METRO Chef ponudi. 

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja METRO Chef
  • 6 češnja češnjaka, nasjeckanog
  • 1 glavica žutog luka tanko narezana
  • 4 - 6 pilećih filea zabataka
  • 1 žlica peršina METRO Chef
  • 5 - 6 niti šafrana
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra METRO Chef
  • 1 žličica đumbira METRO Chef
  • 2 žličice paprike METRO Chef
  • 1 žličica kumina
  • 1/2 žličice kurkume METRO Chef
  • 1 limun, narezan na tanke ploške
  • 1 šalica zelenih maslina METRO Chef
  • 2 žlice vode
  • kus kus za posluživanje

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Narežite luk na tanke polumjesece a limun na tanke šnite. Peršin također usitnite nožem a češnjak protisnite kroz prešu.
  2. Dodajte polovicu maslinovog ulja te luk i češnjak u bazu tajinea i dinstajte na srednje jakoj vatri dok luk ne postane “staklast” (oko 5 minuta).
  3. Ugasite vatru i posložite piletinu u tajine preko luka i pospite sjeckanim peršinom, šafranom, soli, paprom, đumbirom, paprikom, kuminom i kurkumom te zalijte ostatkom maslinovog ulja. Dobro izmiješajte dok se piletina ne prekrije svim začinima.
  4. Začinjenu piletinu ravnomjerno rasporedite po dnu tajinea ili druge posude za pečenje koju ćete koristiti. Po vrhu rasporedite narezani limun i masline. Prelijte vodom, pokrijte i pecite 60-80 minuta, ovisno koliko su veliki zabatci.
  5. Ovdje možete završiti s pečenjem a možete i maknuti poklopac te zapeći piletinu s kožom prema gore 5 minuta to jest dok koža ne postane zlatno smeđa i hrskava.
  6. Za kuskus je potrebno samo preliti kuskus s vrelom vodom u omjeru 1:1.5, poklopiti ga i ostaviti tako 5 minuta. Nakon što prođe 5 minuta potrebno je samo ga razraditi vilicom kako bi se zrnca razdvojila. Ja ga osobno nisam začinjavao jer sam kod posluživanja prelio kuskus s masnoćom od pečenja.
  7. Poslužite toplo i uživajte u ovim raskošnim marokanskim okusima.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.