Aromatična tajine piletine koja se tradicionalno poslužuje s kus kusom je baš odličan primjer recepta za upoznavanje marokanske kuhinje, a danas ju priprema Gastrolovac koji najbolje poznaje začine, Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju". Tajine - naziv koji nosi i tradicionalna posuda za pripremanje, ali i sam način pripreme recepta je nešto što te ne treba obeshrabriti jer taman i ako nemate navedenu posudu, posuda za pečenje s poklopcem ili u krajnjem slučaju aluminijska folija preko posude će dovoljno dobro imitirati ovaj način kuhanja. Sočna mekana piletina se može zamijeniti i s janjetinom, ali bi u tom slučaju trebalo nešto i produžiti vrijeme pripreme. A kako bi nabavili sve sastojke, ne moramo na put u Afriku - sve ćemo ih pronaći u šarolikoj METRO Chef ponudi.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja METRO Chef
- 6 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 1 glavica žutog luka tanko narezana
- 4 - 6 pilećih filea zabataka
- 1 žlica peršina METRO Chef
- 5 - 6 niti šafrana
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra METRO Chef
- 1 žličica đumbira METRO Chef
- 2 žličice paprike METRO Chef
- 1 žličica kumina
- 1/2 žličice kurkume METRO Chef
- 1 limun, narezan na tanke ploške
- 1 šalica zelenih maslina METRO Chef
- 2 žlice vode
- kus kus za posluživanje
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Narežite luk na tanke polumjesece a limun na tanke šnite. Peršin također usitnite nožem a češnjak protisnite kroz prešu.
- Dodajte polovicu maslinovog ulja te luk i češnjak u bazu tajinea i dinstajte na srednje jakoj vatri dok luk ne postane “staklast” (oko 5 minuta).
- Ugasite vatru i posložite piletinu u tajine preko luka i pospite sjeckanim peršinom, šafranom, soli, paprom, đumbirom, paprikom, kuminom i kurkumom te zalijte ostatkom maslinovog ulja. Dobro izmiješajte dok se piletina ne prekrije svim začinima.
- Začinjenu piletinu ravnomjerno rasporedite po dnu tajinea ili druge posude za pečenje koju ćete koristiti. Po vrhu rasporedite narezani limun i masline. Prelijte vodom, pokrijte i pecite 60-80 minuta, ovisno koliko su veliki zabatci.
- Ovdje možete završiti s pečenjem a možete i maknuti poklopac te zapeći piletinu s kožom prema gore 5 minuta to jest dok koža ne postane zlatno smeđa i hrskava.
- Za kuskus je potrebno samo preliti kuskus s vrelom vodom u omjeru 1:1.5, poklopiti ga i ostaviti tako 5 minuta. Nakon što prođe 5 minuta potrebno je samo ga razraditi vilicom kako bi se zrnca razdvojila. Ja ga osobno nisam začinjavao jer sam kod posluživanja prelio kuskus s masnoćom od pečenja.
- Poslužite toplo i uživajte u ovim raskošnim marokanskim okusima.