Tamna čokolada tvoja je omiljena poslastica, a ako slučajno trebaš još jedan razlog (ili opravdanje!) da posegneš za kockicom fine tamne čokolade, mi ti ga dajem! Naime, znanstvenici iz Japana otkrili su da flavanoli – gorkasti biljni spojevi koje nalazimo u kakau, jabukama, bobičastom voću i čaši crnog vina – mogu nakratko “probuditi” mozak i pojačati pamćenje.
Novo znanstveno istraživanje Shibaura Institute of Technology zaključuje su da su miševi koji su dobili flavanole u roku od sat vremena postigli oko 30% bolje rezultate na testu pamćenja u odnosu na kontrolnu skupinu. Uz to, bili su živahniji i više raspoloženi za istraživanje. Tamna čokolada rules!
Kako ovo s tamnom čokoladom funkcionira?
Flavanoli su poznati po svojoj trpkoj, gorkoj aromi – upravo onoj koja tamnoj čokoladi daje karakter. Vođa istraživanja, Yasuyuki Fujii, objašnjava da ta orašasto-gorka nota aktivira živce u ustima koji šalju signal ravno u moždano deblo.
Tamo se budi mala, ali moćna regija zvana locus coeruleus koja otpušta noradrenalin – kemikaliju zaduženu za budnost, fokus i učenje.
Drugim riječima, tijelo reagira slično kao i tijekom laganog fizičkog treninga: kratki “alarmni” efekt koji nakratko pojačava mentalne sposobnosti.
Tamna čokolada
Ipak, postoji kvaka…
Doze koje su miševi dobivali bile su daleko veće od onoga što bismo unijeli iz jedne pločice čokolade ili šake borovnica. A iako flavanoli zaista mogu pomoći mozgu da kratkotrajna sjećanja pretvara u dugotrajna, znanstvenici naglašavaju da su potrebna dodatna testiranja na ljudima.
Neurolog dr. Johnson Moon upozorava i na praktičnu stranu: tamna čokolada možda jest bogata flavanolima, ali dolazi i s kalorijama, šećerom i masnoćama. Dakle, prije nego je proglasimo brain-food superjunakom, treba još dokaza.
Svejedno, Moon priznaje da su rezultati istraživanja “iznimno zanimljivi” te otvaraju nova pitanja o tome koliko mirisi i okusi mogu direktno utjecati na naš mozak. “Ako se pokaže da je siguran i učinkovit način za kratkotrajno poboljšanje moždanih funkcija… možda ću i sam jesti malo više tamne čokolade,” našalio se.
Tamna čokolada
Tamna čokolada možda neće preko noći pretvoriti tvoj mozak u superračunalo, ali flavanoli koje sadrži svakako imaju potencijal. Dok čekamo nova istraživanja, čini se da se povremena kockica kvalitetne čokolade može bez grižnje savjesti uvrstiti u ritual – za užitak, a možda i za malo bolji fokus.