Špajza 03. ožujka 2024.

Kako čuvati dragocjenu zalihu čokolade

Čokolada
Tamna, mliječna i bijela čokolada foto: Polina Tankilevitch/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Treba li čokoladu držati u hladnjaku? Razriješit ćemo dilemu i odgovoriti na još neka česta pitanja

Voliš imati pristojnu zalihu čokolade kod kuće? To je u redu, ali samo ako je pravilno spremiš. U suprotnom će tvoja čokolada dobiti ružne bijele flekice ili neobične i nepoželjne arome i mirise.

Šteta je potratiti čokoladu pa smo pripremili popis zlatnih pravila kojih se moraš držati.

 

Možda vas zanima... Čokoladni ganache: Veliki vodič za pripremu Špajza

 

Najprije provjeri rok trajanja čokolade

Prije no što se odabrane čokolade nađu na tvojim policama, zaista bi bilo uputno provjeriti što piše na pakiranju. Većina mliječnih čokolada ima rok trajanja od godinu dana (jer sadrže mlijeko), dok tamne mogu stajati dulje, oko dvije godine.

Ako zalihu slatkog napraviš od proizvoda koji su pred istekom roka trajanja, velika je šansa da će dio završiti u smeću. 

Uz to, zaista ti ne bi trebao biti problem baciti oko na deklaraciju, čak i ako se ne opterećuješ nutritivnim vrijednostima. Uputno je znati što konzumiraš i imaš li od toga i neke benefite ili samo trenutno zadovoljstvo. 

 | Author: Anete Lusina/Pexels Čokolada foto: Anete Lusina/Pexels

Čokolada ne voli sunce ni vlagu

Možda ti se ovo pravilo čini banalnim, ali vjerujemo da se čokolade ponekad nađu i na radnoj plohi ili stolu - na suncu. Riskiraš kvalitetu ako ih ostaviš na temperaturama višim od 22 stupnja ili na vlažnom. Dapače, idealna je temperatura između 16 i 18 stupnjeva.

Tamni, suhi prostori, poput smočnice ili (zabačenog) kuhinjskog ormarića koji nije blizu štednjaka i pećnice, prikladni su za skladištenje čokolade. Suhi, održavani podrum također nije loša ideja - osobito ljeti. 

 

Možda vas zanima... Staklena glazura: Sve što trebaš znati prije pripreme Špajza

 

Hladnjak zaista nije dobra ideja za čuvanje čokolade

Znamo da je praktično čuvati čokoladu na vratima hladnjaka. Tako je uvijek pri ruci, vidljiva je i ne postoji opasnost od topljenja. Međutim, niz drugih čimbenika utjecat će na kvalitetu proizvoda.

U hladnjaku je vlažno, zbog čega će vjerojatno promijeniti teksturu i boju, a i prepuno različitih mirisa.

Budući da čokolada ima visok udio kakaovog maslaca, šanse su velike da će navući na sebe miris namirnica uz koje stoji. Ako zaista nemaš izbora, i čokoladu moraš čuvati u hladnjaku, dobro je zatvori u plastičnu posudu s poklopcem ili u vrećicu sa zatvaračem... osim ako ne želiš da miriše po mesu. 

 | Author: Juliette G./Unsplash Čokolada foto: Juliette G./Unsplash

Zamrzivač? Bolje ne!

Prvi argument protiv zamrzavanja poklapa se s onim iz prethodnog odlomka: čokolada će navući mirise iz tvog zamrzivača, osim ako je ne upakiraš u stotinu zaštitnih slojeva. Drugi pak se argument tiče nagle promjene temperature i svima poznatih bijelih ili sivih mrljica. Kakaov se maslac kristalizira pri temperaturnom šoku, što uzrokuje promjene u teksturi i boji. 

Ako nema puno mrljica, čokolada je vjerojatno sigurna za konzumaciju, ali sigurno nije u svom najboljem izdanju. Neće zadovoljiti osnovne kriterije kvalitete: svilenkasti sjaj i prepoznatljivi zvuk pri lomljenju. 

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Kako čuvati čokoladu? foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Čokolada je već otvorena? Sad je moraš pojesti do kraja!

Već smo spomenuli kako čokolada ima tendenciju navući mirise i arome iz neposredne blizine, stoga nije uputno otvoriti čokoladu i tjednima jesti kockicu po kockicu. Podijeli je s najbližima dok je još u vrhunskom stanju. 

Ako je baš moraš čuvati, dobro je umotaj u plastičnu vrećicu ili je zatvori u posudu te spremi na tamno i suho mjesto. 

ČOKOLADNI ŠALABAHTER ZA KRAJ:

  1. Čuvaj čokoladu na suhom i hladnom. Temperatura ne bi trebala prijeći 22 stupnja.
  2. Drži svoju zalihu podalje od sunca!
  3. Izbjegni hladnjak i zamrzivač, ako je moguće.
  4. Čuvaj u zatvorenoj posudi ili u vrećici sa zatvaračem. 

via GIPHY

ISPROBAJ I NEKOLIKO RECEPATA KOJE ČOKOLADA ČINI BOLJIM I NAJBOLJIM...

 

Možda vas zanima... Brownie s tamnom čokoladom i bademima Kolumne Možda vas zanima... Najbrža pita s čokoladom, keksima i tučenim vrhnjem Recepti Možda vas zanima... Troslojna mousse torta za najveće ljubitelje čokolade Recepti