Špajza 25. ožujka 2021.

Ovo su najskuplje čokolade (i čokoladni deserti) na svijetu...

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako si ikad pomislila da je bilo koja čokolada koju si do sada kupila preskupa, onda zasigurno nisi naletjela na neku od ovih čokolada...

Čokolada je mnogo više od ukusne poslastice; u rukama majstora postaje pravo umjetničko djelo! Prije više od 1000 godina, drevne su Maje čokoladu smatrale hranom bogova. Zapravo, Maye su čak koristile kakao kao oblik valute, trgujući njime poput kovanica.

Srećom, danas da bi uistinu doživjeli svijet čokolade, ne trebamo potrošiti milijune dolara. Mnoge poznate tvornice čokolade nude kreacije koje su daleko povoljnije i dostupnije. No, ako te zanima kako izgledaju i koja je cijena najskupljih čokolada na svijetu, nastavi čitati. Izdvojili smo najskuplje, ručno rađene dekadentne poslastice za sve istinske ljubitelje čokolade...

To'ak

Veoma rijetka tamna čokolada može se pronaći u čokoladarnici Jerryja Totha u Chicagu. To'ak je ekvadorska čokolada napravljena od Arriba kakaovca iz Ekvadora. Vlasnici svoju premium čokoladu nazivaju "najvrjednijom" čokoladom, a ne "najskupljom", no čini se da za ovu čokoladu vrijede oba izraza. Cijena je 450 dolara za 50 grama čokolade!

To’akove čokolade pakirane su u drvene kutije u kojima se nalaze i upute te brošura. Proizvođač savjetuje da se čokoladu razdijeli na malene dijelove te rastopi na jeziku. U kutiji se nalaze i drvene hvataljke napravljene od španjolskog brijesta s kojima se uzima čokolada, kako prsti ne bi pokvarili izvorni okus i teksturu.

DeLafee

Luksuzne švicarske Delafee čokolade ručno su izrađene od najboljeg kakaa i komadića jestivog 24-karatnog zlata koji se u svaku pločicu čokolade unosi ručno. Samim time, svaka je čokolada jedinstvena i unikatna, a zbog toga je i cijena zaista visoka. Za 450 grama Delafee potrebno je izdvojiti 360 eura.

Osnivač i izvršni direktor DeLaféea Sebastien Jeanneret nadahnuće za stvaranje zlatne čokolade dobio je nakon što je otkrio jestivo zlato u sushi restoranu u New Yorku. "Vidio sam da je jestivo zlato dobro izgledalo na sushiju, ali [znao sam] da bi još i bolje izgledalo na čokoladi". 

Zlato nema ukusa. Zlato koristimo zbog njegove estetske kvalitete i njegove simboličke vrijednosti. Zlato ima jedinstveni topli i sjajni sjaj koji je u kontrastu s tamno smeđom bojom čokolade. Zlato je univerzalni simbol ljubavi, uspjeha i vječnosti, čineći DeLaféeove kreacije moćnim i nezaboravnim ambasadorima ljudskih osjećaja", poručuje vlasnik Delafeea. Ove luksuzne čokoladne kreacije stvorene su za sve one koji vole zlato, dobru čokoladu i užitak. 

Le livre by Debauve & Gallais

Osnovani 1800. godine, poznati francuski proizvođač čokolade Debauva i Gallais krenuli su u izradu remek-djela u čast svoje 200. godišnjice poslovanja. Rezultat je Le Livre, kutija od 35 ručno izrađenih pralina s postotkom kakaa do 99% po cijeni od 239 eura.

Sulpice Debauve otvorio je svoju slastičarnu na zahtjev Marie Antoinette. Dugi niz godina bio je jedini dobavljač čokolade za cijelu kraljevsku obitelj.

Debauve & Gallais tradicionalno proizvodi čokolade s malo šećera i visokim udjelom kvalitetnog kakaa, a u proizvodnji Debauve & Gallais čokolada, ne koriste se boje, pojačivači okusa niti drugi aditivi.


Marie Belle, New York

Marie Belle luksuzne su čokolade vlasnice Maribel Lieberman. Svaki aspekt ovih čokolada pomno je promišljen i predstavlja zasebno umjetničko djelo. Vlasnica, rođena u Hondurasu vjeruje da većina ljudi jednostavno nije doživjela pravu čokoladu, a ona, svojim čokoladama,  to želi promijeniti. Među njezinim obožavateljima su i brojne slavne osobe poput  Jennifer Lopez i Oprah Winfrey. Cijena je 280 dolara za prekrasnu kutiji u kojoj se skriva 100 ručno izrađenih ganachea.

"Život je zadovoljstvo i sreća koju nalazimo u hrani, umjetnosti i ljepoti", kaže osnivačica MarieBelle. Njezine upečatljive kreacije jednako su lijepe koliko su i ukusne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mariebelleofficial

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mariebelleofficial

La Madeline au Truffe, Knipschildt 

Iz kuće Knipschildt dolazi jedna od najskupljih čokolada na svijetu; La Madeline au Truffle, tamna, klasična poslastica od tartufa. Dragulj u središtu čokolade La Madeline au Truffe je rijedak francuski Périgordov tartuf od 42 grama. Upotpunjen je bogatim ganacheom koji sadrži 70 posto tamne čokolade Valrhona, uljem od tartufa i vanilijom.

Svaka čokolada je ručno izrađena i zahtjeva mnogo truda i vremena. La Madeline au Truffe izrađuje se po narudžbi, a cijena je 250 dolara.  Međutim, ovu čokoladu je potrebno pojesti što je prije moguće jer je rok trajanja samo sedam dana!

 

Možda vas zanima... Ovo su najneobičniji rekordi povezani s hranom Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.