Istina, nije najpraktičnije voće na svijetu. Nemaš ga vremena guliti dok stojiš na tramvajskoj stanici, a ne dolazi u zgodnom obliku "za ponijeti". Ali ono što se skriva ispod tvrde kore nara (šipka, mogranja) vrijedi pažnje.
U njegovim sitnim crvenim sjemenkama, arilima, čekaju te vlakna, antioksidansi, vitamini i biljne tvari koje mogu pomoći svemu – od zdravlja crijeva do kontrole šećera u krvi.
Zasluženo dobra reputacija
U jednoj šalici sjemenki nara nalazi se oko 7 grama vlakana, što je iznenađujuće puno za voće. Tu je i moćna doza vitamina C i K, folata, kalija, pa čak i bakar, koji ima važnu ulogu u imunitetu i energiji.
Sadržaj šećera je pak niži nego što misliš, i uz to dolazi u paketu s vlaknima, što znači sporiju apsorpciju i manji rizik od naglog skoka šećera u krvi. Ukratko,nar ne samo da izgleda zdravo – on to i jest.
Antioksidansi jači od zelenog čaja
Svako voće ima neki svoj antioksidativni adut, ali nar vodi igru. Njegov sok sadrži čak 700 mg polifenola u jednoj čaši – više nego zeleni čaj, crveno vino ili sok od grožđa. Ti spojevi pomažu tijelu da se bori protiv oksidativnog stresa, smanjuju upale i štite stanice od oštećenja.
U praksi, to znači da konzumacija nara može pridonijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti, nekih vrsta raka, pa čak i usporiti procese starenja kože i očiju. Njegovi pigmenti, poznati kao antocijanini, zaslužni su za jarku boju, ali i za snažno djelovanje.
Nar
Crijeva ga obožavaju s razlogom
Vlakna iz nara imaju stvaran utjecaj na probavu i ravnotežu mikrobioma. Dovoljno je pola šalice sjemenki da uneseš skoro 4 grama vlakana, što je značajan doprinos dnevnim potrebama.
I to nije sve: nar sadrži polifenole koji djeluju kao prebiotici, hrana za dobre bakterije u crijevima. Zahvaljujući njima, poboljšava se stanje crijevne sluznice te smanjuju upalni proces.
Srce naru daje palac gore
Postoji stara izreka da hrana nalikuje organu kojem najviše koristi. Orašasti plodovi – mozak. Grah – bubrezi. A nar? Sličan je obliku srca. I stvarno mu koristi. Njegovi spojevi povezani su s nižim krvnim tlakom, povećanjem dobrog (HDL) i smanjenjem lošeg (LDL) kolesterola, pa čak i boljim protokom krvi.
Neka istraživanja sugeriraju da nar može pomoći u usporavanju stvaranja naslaga u arterijama te potencijalno smanjiti rizik od ateroskleroze. Sok nara može pomoći u oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti i boljoj iskoristivosti dušičnog oksida, koji pomaže kod izdržljivosti.
Nar je odličan dodatak salatama
Ni šećer naru ne pravi probleme
Za razliku od mnogih voćnih sokova, koji često uzrokuju nagli skok šećera, nar ima prirodno niži glikemijski indeks, pogotovo ako konzumiraš sjemenke, a ne samo sok.
U njima se nalazi kombinacija vlakana i antioksidansa koja pomaže u održavanju stabilne razine glukoze, što nar čini prikladnim čak i za osobe s dijabetesom – naravno, u dogovoru s liječnikom. Iako ima prirodni šećer, istraživanja pokazuju da može poboljšati kontrolu šećera natašte, što ga čini rijetkim voćem koje ne samo da ne šteti nego može pomoći.
Kako jesti nar i uživati u njemu
Najviše koristi (i okusa) dobivaš kad jedeš sjemenke – arile. Ne moraš ih brojati, dovoljno je pola šalice da naprave razliku. Možeš ih posuti po jogurtu, umiješati u zobene pahuljice, dodati salati ili ih jednostavno jesti žlicom dok gledaš seriju. Sok od nara je dobar kao antioksidativni boost, ali trebaš znati da gubi većinu vlakana prilikom cijeđenja
Idealno ga je koristiti kao dodatak, a ne zamjenu za cijeli plod. Sjemenke nara možeš i zamrznuti kad im sezona završi te ih dodavati u smoothieje i ledene deserte. Sjemenke nara savršeno idu uz kisele umake, povrće ili kao iznenađenje u toploj zdjeli kus-kusa.
Sjemenke nara
Ipak, ne pretjeruj s narom
Za većinu ljudi nar je siguran i koristan. No ako znaš da si osjetljiv na fruktane (vrsta ugljikohidrata koje neki slabije podnose), pazi s količinom jer velike porcije mogu izazvati nadutost i neugodu. Isto tako, ako piješ lijekove za razrjeđivanje krvi, konzultiraj se s liječnikom - nar može utjecati na njihovo djelovanje. Za sve ostale, nar je više nego dobrodošao gost na stolu.