Otkrij neodoljivu kombinaciju nara i čokolade u torti koja podiže slatki užitak na novu razinu!
Postoje okusi koji su sami po sebi neodoljivi, ali kada ih spojiš, nastaje čarolija. Upravo takva je kombinacija nara i čokolade. Ukratko, ako voliš bogate, sočne čokoladne torte, ova s narom bit će ti pravo otkriće i poželjet ćeš je podijeliti sa svima. Ili zadržati cijelu za sebe. I to je u redu!
Suprotnosti se privlače
Ali, zašto su ova dva sastojka toliko savršena zajedno? Možda zato što su potpune suprotnosti – čokolada je bogata i kremasta, dok nar donosi eksploziju svježine i sočnosti.
Možda zato što oboje imaju status superhrane, prepune antioksidansa koji nas doslovno čine sretnijima. A možda jednostavno zato što je život prekratak da bismo odbili uživati u najboljim stvarima. Bez obzira na razlog, jedno je sigurno – pripremi se na slatki užitak koji će očarati nepce!
Nar ovoj torti daje svježinu
foto: Li Fuyu/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladna torta s narom
55 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Za biskvit
Sastojci
Maslac
225
g
Tamna čokolada
250
g
Jaje
5
kom
Svijetli muscovado šećer
225
g
Mljeveni bademi
85
g
Glatko brašno
50
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 180°C (ili 160°C s ventilatorom). Namaži kalup promjera 23 cm maslacem i obloži dno papirom za pečenje. U posudu stavi maslac i čokoladu pa ih nježno otopi na pari ili u mikrovalnoj. Promiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu i ostavi da se malo ohladi.
U veću zdjelu razbij jaja, dodaj šećer i miksaj ručnim mikserom 5-8 minuta dok ne postane gusta, svijetla i pjenasta smjesa. Ulij rastopljenu čokoladu uz rub zdjele i lagano umiješaj velikom metalnom žlicom. Važno je ne žuriti s ovim korakom kako bi sačuvao zrak u smjesi.
Prosij iznad zdjele mljevene bademe, brašno i prstohvat soli, pa ih nježno umiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Polako ulij tijesto u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Peci u sredini pećnice 30-35 minuta, dok ne naraste i lagano se stegne na vrhu. Ohladi tortu u kalupu – možda će malo splasnuti i popucati, ali to je sasvim normalno.
Za čokoladni preljev
Sastojci
Vrhnje za šlag
150
ml
Tamna čokolada
100
g
Šećer u prahu
1
žlica
Nar
Postupak
Zagrij vrhnje za šlag do vrenja. U zdjelu stavi nasjeckanu čokoladu i šećer u prahu, zatim prelij vruće vrhnje preko njih. Ostavi par minuta, a zatim promiješaj dok ne dobiješ glatku čokoladnu kremu. Pusti da se malo ohladi i zgusne (oko 10 minuta).
Pažljivo izvadi tortu iz kalupa i prebaci je na tanjur. Prelij čokoladni preljev preko vrha, pusti da se malo slije niz rubove. Ostaviti da se malo stisne, a zatim pospi sjemenkama nara. Možeš je poslužiti odmah ili ostaviti u hladnjaku na nekoliko sati da se okusi još bolje prožmu.