Recepti Desert 14. veljače 2025.

Nar i čokolada – slatka priča kojoj nećeš odoljeti

Desert
55 MIN
35 MIN
12
SREDNJE
Nar i čokolada – slatka priča kojoj nitko ne može odoljeti
Čokoladna torta s narom
foto: @kduautumn Pinterest
Otkrij neodoljivu kombinaciju nara i čokolade u torti koja podiže slatki užitak na novu razinu!

Postoje okusi koji su sami po sebi neodoljivi, ali kada ih spojiš, nastaje čarolija. Upravo takva je kombinacija nara i čokolade. Ukratko, ako voliš bogate, sočne čokoladne torte, ova s narom bit će ti pravo otkriće i poželjet ćeš je podijeliti sa svima. Ili zadržati cijelu za sebe. I to je u redu!

Suprotnosti se privlače

Ali, zašto su ova dva sastojka toliko savršena zajedno? Možda zato što su potpune suprotnosti – čokolada je bogata i kremasta, dok nar donosi eksploziju svježine i sočnosti.

Možda zato što oboje imaju status superhrane, prepune antioksidansa koji nas doslovno čine sretnijima. A možda jednostavno zato što je život prekratak da bismo odbili uživati u najboljim stvarima. Bez obzira na razlog, jedno je sigurno – pripremi se na slatki užitak koji će očarati nepce!

nar | Author: Li Fuyu/Unsplash Nar ovoj torti daje svježinu foto: Li Fuyu/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladna torta s narom
55 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Za biskvit
Sastojci
  • Maslac 225 g
  • Tamna čokolada 250 g
  • Jaje 5 kom
  • Svijetli muscovado šećer 225 g
  • Mljeveni bademi 85 g
  • Glatko brašno 50 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180°C (ili 160°C s ventilatorom). Namaži kalup promjera 23 cm maslacem i obloži dno papirom za pečenje. U posudu stavi maslac i čokoladu pa ih nježno otopi na pari ili u mikrovalnoj. Promiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu i ostavi da se malo ohladi.


  2. U veću zdjelu razbij jaja, dodaj šećer i miksaj ručnim mikserom 5-8 minuta dok ne postane gusta, svijetla i pjenasta smjesa. Ulij rastopljenu čokoladu uz rub zdjele i lagano umiješaj velikom metalnom žlicom. Važno je ne žuriti s ovim korakom kako bi sačuvao zrak u smjesi.


    Prosij iznad zdjele mljevene bademe, brašno i prstohvat soli, pa ih nježno umiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Polako ulij tijesto u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Peci u sredini pećnice 30-35 minuta, dok ne naraste i lagano se stegne na vrhu. Ohladi tortu u kalupu – možda će malo splasnuti i popucati, ali to je sasvim normalno.


Za čokoladni preljev
Sastojci
  • Vrhnje za šlag 150 ml
  • Tamna čokolada 100 g
  • Šećer u prahu 1 žlica
  • Nar
Postupak
  1. Zagrij vrhnje za šlag do vrenja. U zdjelu stavi nasjeckanu čokoladu i šećer u prahu, zatim prelij vruće vrhnje preko njih. Ostavi par minuta, a zatim promiješaj dok ne dobiješ glatku čokoladnu kremu. Pusti da se malo ohladi i zgusne (oko 10 minuta).


    Pažljivo izvadi tortu iz kalupa i prebaci je na tanjur. Prelij čokoladni preljev preko vrha, pusti da se malo slije niz rubove. Ostaviti da se malo stisne, a zatim pospi sjemenkama nara. Možeš je poslužiti odmah ili ostaviti u hladnjaku na nekoliko sati da se okusi još bolje prožmu.


Sve je bolje s čokoladom...

Lijeni čokoladni kolač Marije Mazalin Možda vas zanima... Lijeni kolač s čokoladom - recept Marije Mazalin Recepti Čokoladni tart Možda vas zanima... DESERT DANA Čoko tart od samo 5 sastojaka Recepti Čokoladni souffle Možda vas zanima... Neodoljivi čokoladni souffle slavnog Paula Hollywooda Recepti Možda vas zanima... Dorin slasni čokoladni kolač iznenadit će te jednim sastojkom Recepti Možda vas zanima... Giadini čokoladni keksići s kokicama Recepti Možda vas zanima... Duplo čokoladni cupcakes za najveće ljubitelje slastica Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.