Recepti 25. veljače 2024.

Recept Marije Mazalin za lijeni kolač s čokoladom

Lijeni čokoladni kolač Marije Mazalin
Lijeni čokoladni kolač Marije Mazalin foto: Marija Mazalin
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolje su stvari u životu često i najjednostavnije. Tu tezu u potpunosti potvrđuje i ovaj prefini kolač po receptu naše poznate food blogerice Marije Mazalin, koji je idealan za početnike u pečenju kolača

Marija Mazalin jedna je od najpraćenijih domaćih food blogerica, njezini Instagram i TikTok profili broje stotine tisuća pratitelja, a postovi milijune pregleda. Stoga, kad Marija preporuči kolač, možemo biti sigurni da se radi o nečem posebnom:

"Lijeni kolač s čokoladom je u mojoj obitelji već tradicionalan. Nastao je kao zafrkancija, a onda postao redovita slastica koju su svi naučili raditi jer je izrazito jednostavna i ukusna."

 

Marija Mazalin Možda vas zanima... MARIJA MAZALIN: "Sve što skuham mora biti baš fino!" Recepti

 

Marija kaže da je u početku taj kolač zamišljen kao voćni:

"Radili smo ga obično s trešnjama ili višnjama iz dvorišta, ali se jednom članu obitelji više nije jelo voće pa je baka za njega počela raditi i verziju s čokoladom. Na kraju smo svi počeli obožavati i tu verziju, a ostalo je povijest."

 

kolač s nevidljivim jabukama Možda vas zanima... Hit kolač s "nevidljivim" jabukama Recepti

 

Marija nas uvjerava da je lijeni kolač lako ispeći:

"Idealan je za početnike u kuhinji i u pripremi slastica, izmiješa se u jednoj zdjeli za desetak minuta i zatim se samo ispeče. Primjeren je za bilo koje godišnje doba, garantirano će se svima svidjeti i s njim nema pogreške!"

Lijeni kolač s čokoladom Marije Mazalin

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 3/4 čaše ulja
  • 1 čvrsti jogurt (180 g, može i tekući ili grčki)
  • 2 čaše glatkog brašna (do vrha)
  • 1 puding od vanilije (običan za kuhanje, 42 g, u prahu iz vrećice)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g tamne čokolade za kuhanje
  • šećer u prahu (za posipati)

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 170oC.
  2. Dobro izmiksaj jaja i šećer dok se ne poduplaju u volumenu i ne poblijede.
  3. Dodaj i ulje, jogurt, brašno, puding i prašak za pecivo te kratko izmiksati na lagano samo da se sve samo sjedini i prožme.
  4. Nasjeckaj čokoladu na veće komadiće pa je ubaci i samo promiješaj.
  5. Lim obloži papirom za pečenje, prebaci smjesu i ravnomjerno rasporedi.
  6. Peci 40 minuta na 170oC, na donjoj postavci pećnice (nakon 35. minute provjeravaj, kad gore lagano posmeđi - gotovo je).
  7. Kad se malo ohladi, posipaj šećerom u prahu i posluži.

 

Možda vas zanima... Napravi anđeoski mekan kolač s bobičastim voćem Recepti Kolač od limuna i ricotte Možda vas zanima... Nevjerojatno sočan kolač od limuna i ricotte Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.