Recepti Desert 04. veljače 2025.

Lijeni kolač s čokoladom - recept Marije Mazalin

Desert
15 MIN
40 MIN
12
SREDNJE
Lijeni čokoladni kolač Marije Mazalin
Lijeni čokoladni kolač Marije Mazalin
foto: Marija Mazalin
Najbolje su stvari u životu često i najjednostavnije. Tu tezu u potpunosti potvrđuje i ovaj prefini kolač po receptu naše poznate food blogerice Marije Mazalin, koji je idealan za početnike u pečenju kolača

Marija Mazalin jedna je od najpraćenijih domaćih food blogerica, njezini Instagram i TikTok profili broje stotine tisuća pratitelja, a postovi milijune pregleda. Stoga, kad Marija preporuči kolač, možemo biti sigurni da se radi o nečem posebnom:

"Lijeni kolač s čokoladom je u mojoj obitelji već tradicionalan. Nastao je kao zafrkancija, a onda postao redovita slastica koju su svi naučili raditi jer je izrazito jednostavna i ukusna", poručuje Marija.

Marija Mazalin Možda vas zanima... MARIJA MAZALIN: "Sve što skuham mora biti baš fino!" Recepti krpice sa zeljem, marija mazalin Možda vas zanima... Marija Mazalin ima super recept za krpice sa zeljem Recepti

A trebao je to biti voćni kolač...

Marija kaže da je u početku taj kolač zamišljen kao voćni:

"Radili smo ga obično s trešnjama ili višnjama iz dvorišta, ali se jednom članu obitelji više nije jelo voće pa je baka za njega počela raditi i verziju s čokoladom. Na kraju smo svi počeli obožavati i tu verziju, a ostalo je povijest."

 

Također, Marija nas uvjerava da je lijeni kolač lako ispeći:

"Idealan je za početnike u kuhinji i u pripremi slastica, izmiješa se u jednoj zdjeli za desetak minuta i zatim se samo ispeče. Primjeren je za bilo koje godišnje doba, garantirano će se svima svidjeti i s njim nema pogreške!"

Ne gasi ekran dok kuham

Lijeni kolač s čokoladom - recept by Marija Mazalin
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Šećer 1 šalica
  • Suncokretovo ulje 0,75 šalica
  • Čvrsti jogurt 180 g
  • Glatko brašno 2 šalica
  • Puding od vanilije 1 kom
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Čokolada za kuhanje 200 g
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 170oC.


  2. Dobro izmiksaj jaja i šećer dok se ne poduplaju u volumenu i ne poblijede.


  3. Dodaj i ulje, jogurt, brašno, puding i prašak za pecivo te kratko izmiksati na lagano samo da se sve samo sjedini i prožme.


  4. Nasjeckaj čokoladu na veće komadiće pa je ubaci i samo promiješaj.


  5. Lim obloži papirom za pečenje, prebaci smjesu i ravnomjerno rasporedi.


  6. Peci 40 minuta na 170oC, na donjoj postavci pećnice (nakon 35. minute provjeravaj, kad gore lagano posmeđi - gotovo je).


  7. Kad se malo ohladi, posipaj šećerom u prahu i posluži.


Možda vas zanima... Napravi anđeoski mekan kolač s bobičastim voćem Recepti Kolač od limuna i ricotte Možda vas zanima... Nevjerojatno sočan kolač od limuna i ricotte Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.