Marija Mazalin jedna je od najpraćenijih domaćih food blogerica, njezini Instagram i TikTok profili broje stotine tisuća pratitelja, a postovi milijune pregleda. Stoga, kad Marija preporuči kolač, možemo biti sigurni da se radi o nečem posebnom:
"Lijeni kolač s čokoladom je u mojoj obitelji već tradicionalan. Nastao je kao zafrkancija, a onda postao redovita slastica koju su svi naučili raditi jer je izrazito jednostavna i ukusna."
Marija kaže da je u početku taj kolač zamišljen kao voćni:
"Radili smo ga obično s trešnjama ili višnjama iz dvorišta, ali se jednom članu obitelji više nije jelo voće pa je baka za njega počela raditi i verziju s čokoladom. Na kraju smo svi počeli obožavati i tu verziju, a ostalo je povijest."
Marija nas uvjerava da je lijeni kolač lako ispeći:
"Idealan je za početnike u kuhinji i u pripremi slastica, izmiješa se u jednoj zdjeli za desetak minuta i zatim se samo ispeče. Primjeren je za bilo koje godišnje doba, garantirano će se svima svidjeti i s njim nema pogreške!"
Lijeni kolač s čokoladom Marije Mazalin
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 čaša šećera
- 3/4 čaše ulja
- 1 čvrsti jogurt (180 g, može i tekući ili grčki)
- 2 čaše glatkog brašna (do vrha)
- 1 puding od vanilije (običan za kuhanje, 42 g, u prahu iz vrećice)
- 1 prašak za pecivo
- 200 g tamne čokolade za kuhanje
- šećer u prahu (za posipati)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 170oC.
- Dobro izmiksaj jaja i šećer dok se ne poduplaju u volumenu i ne poblijede.
- Dodaj i ulje, jogurt, brašno, puding i prašak za pecivo te kratko izmiksati na lagano samo da se sve samo sjedini i prožme.
- Nasjeckaj čokoladu na veće komadiće pa je ubaci i samo promiješaj.
- Lim obloži papirom za pečenje, prebaci smjesu i ravnomjerno rasporedi.
- Peci 40 minuta na 170oC, na donjoj postavci pećnice (nakon 35. minute provjeravaj, kad gore lagano posmeđi - gotovo je).
- Kad se malo ohladi, posipaj šećerom u prahu i posluži.