gastro postao
Pjenasti biskvit od bjelanjaka i šećera odlično se nadopunjava s kremastim šlagom i kiselkastim bobičastim voćem
Ljetne slastice trebale bi slaviti aromu sezonskog voća, ali i biti nešto lakše i nježnije od zimskih. Bobičasto voće poput borovnica, malina i ribiza trenutno je u sezoni pa je pravo vrijeme za pripremanje upravo takvih slastica.
Još kada ga spojimo s mekim i pahuljastim biskvitom od bjelanjaka i šećera dobit ćemo deliciju koja se naziva "angel cake". Ovaj kolač je najbolje peći u kalupu koji je u sredini šupalj, poput onog za kuglof, ali će poslužiti i običan okrugli kalup.
Anđeoski kolač s bobičastim voćem
Sastojci:
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 135 g brašna
- 1 žličica soka od limuna
- 1/4 žličice soli
- 250 g bobičastog voća po izboru
- 200 ml mliječnog vrhnja za šlag
Postupak:
- Najprije bjelanjke odvoji u jednu posudu i ostavi ih na sobnoj temperaturi oko pola sata.
- Za to vrijeme rešetku u pećnici spusti na što niži položaj i pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- U žumanjke dodaj limunov sok i sol te ih izradi mikserom dok ne počnu stvarati meke vrhove, odnosno ne postanu kompaktna smjesa.
- Nastavi miješati bjelanjke i polako dodaj jednu po jednu žlicu šećera. Jednom kada umiješaš sav šećer, pomoću špatule umiješaj brašno.
- Smjesu prebaci u okrugli kalup, a ako ostane zarobljen koji mjehurić zraka ukloni ga tako što ćeš kroz smjesu proći nožem.
- Kolač peci dok površina ne postane lagano smeđa i suha na izgled, oko 35 do 40 minuta. Jednom kada je pečen, kolač odmah preokreni, ali ga ostavi u kalupu da se hladi jedan sat.
- Dok se kolač hladi izradi vrhnje za šlag i operi bobičasto voće. Hladan kolač izvadi iz kalupa, a to ćeš najlakše napraviti tako da dugim nožem prođeš po stijenkama kalupa.
- Kolač ukrasi mliječnim šlagom i bobičastim voćem samo s gornje strane i posluži hladan.
Isprobaj i ove slastice s bobičastim voćem: