Recepti 29. srpnja 2023.

Napravi anđeoski mekan kolač s bobičastim voćem

Anđeoski mekan kolač s bobičastim voćem foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pjenasti biskvit od bjelanjaka i šećera odlično se nadopunjava s kremastim šlagom i kiselkastim bobičastim voćem

Ljetne slastice trebale bi slaviti aromu sezonskog voća, ali i biti nešto lakše i nježnije od zimskih. Bobičasto voće poput borovnica, malina i ribiza trenutno je u sezoni pa je pravo vrijeme za pripremanje upravo takvih slastica.

Još kada ga spojimo s mekim i pahuljastim biskvitom od bjelanjaka i šećera dobit ćemo deliciju koja se naziva "angel cake". Ovaj kolač je najbolje peći u kalupu koji je u sredini šupalj, poput onog za kuglof, ali će poslužiti i običan okrugli kalup. 


 | Author: Nathalie Jolie/Unsplash Anđeoski kolač - nedostaje samo šlag i bobičasto voće foto: Nathalie Jolie/Unsplash

Anđeoski kolač s bobičastim voćem

Sastojci:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 135 g brašna
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1/4 žličice soli
  • 250 g bobičastog voća po izboru
  • 200 ml mliječnog vrhnja za šlag

 

Možda vas zanima... Što s viškom žumanjaka? Donosimo ti četiri slasna rješenja Recepti

 

Postupak:

  1. Najprije bjelanjke odvoji u jednu posudu i ostavi ih na sobnoj temperaturi oko pola sata. 
  2. Za to vrijeme rešetku u pećnici spusti na što niži položaj i pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  3. U žumanjke dodaj limunov sok i sol te ih izradi mikserom dok ne počnu stvarati meke vrhove, odnosno ne postanu kompaktna smjesa. 
  4. Nastavi miješati bjelanjke i polako dodaj jednu po jednu žlicu šećera. Jednom kada umiješaš sav šećer, pomoću špatule umiješaj brašno. 
  5. Smjesu prebaci u okrugli kalup, a ako ostane zarobljen koji mjehurić zraka ukloni ga tako što ćeš kroz smjesu proći nožem. 
  6. Kolač peci dok površina ne postane lagano smeđa i suha na izgled, oko 35 do 40 minuta. Jednom kada je pečen, kolač odmah preokreni, ali ga ostavi u kalupu da se hladi jedan sat. 
  7. Dok se kolač hladi izradi vrhnje za šlag i operi bobičasto voće. Hladan kolač izvadi iz kalupa, a to ćeš najlakše napraviti tako da dugim nožem prođeš po stijenkama kalupa. 
  8. Kolač ukrasi mliječnim šlagom i bobičastim voćem samo s gornje strane i posluži hladan. 

 | Author: Davies Designs Studio/Unsplash Kupine, maline i borovnice - idealna kombinacija za ovaj savršen ljetni kolač foto: Davies Designs Studio/Unsplash

Isprobaj i ove slastice s bobičastim voćem:

 

Možda vas zanima... Sočan kolač s mascarponeom i bobičastim voćem Kolumne kokos Možda vas zanima... GASI ŽEĐ Smoothie od kokosa i šumskog voća Recepti Možda vas zanima... Bobičasto voće iskoristi za pripremu sočnih muffina Recepti Možda vas zanima... Brzinski umuti clafoutis s bobičastim voćem Recepti Možda vas zanima... Tart s bobičastim voćem gotov je za tren! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 15:06 03. Srpanj 2022.

    Najbolja torta