Clafoutis je francuski desert koji se sastoji od nekoliko pristupačnih i povoljnih sastojaka iz svake smočnice, brašna, jaja i šećera, te voća. Obično su u pitanju trešnje ili višnje, ali budući da još uvijek nisu u sezoni, poslužit će bilo koje bobičasto voće koje ti se nađe pri ruci. Naravno, uvijek možeš iskoristiti i zalihe voća iz zamrzivača.
Priprema će ti oduzeti 10-ak minuta, a preostalih pola sata posla će odraditi pećnica.
Clafoutis se poslužuje topao, posut šećerom u prahu, ali ti ga slobodno možeš servirati uz još malo tučenog vrhnja ili pak kuglicu sladoleda od vanilije. U slast!
Sastojci:
- 400 g bobičastog voća
- 50 g mljevenih badema
- 2 žlice glatkog brašna
- 100 g šećera
- 2 jaja + 2 žumanjka
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Posudu za pečenje premaži maslacem i malo pobrašni.
- Izmiksaj sve sastojke u glatku smjesu bez grudica!
- Na dno posude stavi voće pa ga prelij smjesom.
- Peci 20 do 25 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
Posluži toplo, uz tučeno vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije. U slast!
ZA LJUBITELJE BOBIČASTOG VOĆA: