gastro postao
Tko može odoljeti komadu sočnog kolača s intenzivnim okusom limuna i badema?
Ako ti nedostaje inspiracije za sljedeći kulinarski eksperiment, posluži se receptom za odličnu tortu od limuna i badema - bez brašna. Limune najprije moraš skuhati i izblendati u pire, a potom ti preostaje samo promiješati sastojke i strpljivo čekati da se kolač ohladi.
Ohlađeni kolač pospi šećerom u prahu i posluži uz lagano tučeno vrhnje. U slast!
Sastojci:
- 4 eko limuna
- 250 g fino samljevenih badema
- 6 velikih jaja
- 200 g
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
- Limune stavi u posudu pa ih prelij hladnom vodom tako da budu uronjeni. Poklopi, stavi na laganu vatru i pusti da se krčkaju sat vremena. Nakon toga ih makni s vatre i ostavi još pola sata poklopljene u posudi.
- Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Premaži maslacem kalup za tortu promjera 20 ili 22 centimetra.
- Limune tanko nareži, makni koštice pa ih usitni u pire u blenderu.
- Jaja istuci sa šećerom, dodaj pire od limuna, a na kraju i mješavinu samljevenih badema i praška za pecivo. Dobro promiješaj drvenom žlicom.
- Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci 20 minuta. Potom prekrij kolač folijom, smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još pola sata do 40 minuta, sve dok čačkalica kojom si probola sredinu ne izađe čista.
- Pusti da se kolač hladi u kalupu pola sata, a zatim ga izvadi i pričekaj da se ohladi do kraja prije rezanja.
Dobar tek!