Bit ću iskrena, ovo je jedan od boljih kolača koji sam napravila u posljednje vrijeme. Nevjerojatno je sočan i mirisan, a iznimno jednostavan za pripremu i prilagodljiv svakom ukusu (i stanju u hladnjaku/smočnici).
Prvi put kada sam ga pripremala upotrijebila sam ribizl, a ovog sam puta dodala i kupine te neizostavne listiće badema. Ti možeš upotrijebiti bilo koje bobičasto voće koje ti je pri ruci.
Sam postupak pripreme je kratak i nezahtjevan, ali imaj na umu da kolač trebaš peći nešto dulje od sat vremena. Ako primijetiš da je počeo prebrzo poprimati boju s gornje strane, obloži kalup aluminijskom folijom. U slast!
Sastojci:
- 150 g mascarpone sira
- 240 g oštrog brašna
- 7 g praška za pecivo
- 2 prstohvata soli
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 110 g suncokretovog ulja
- 1 vanilin šećer
- 1/ 2 mahune tonke
- Korica 1 limuna
- Sok 1 limuna
- Sok 1 naranče
- 125 g svježeg bobičastog voća
- 2 žlice listića badema
Sastojci za preljev:
- 1 žlica soka limuna
- 3 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Mascarpone pomiješaj pjenjačom s uljem, šećerom, jajima, soli, ribanom tonkom, vanilin šećerom, sokom limuna i naranče te koricom limuna.
- Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo pa umiješaj 100 g bobičastog voća.
- Prelij u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Po vrhu rasporedi ostatak voća i listiće badema.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva pa peci kolač otprilike 75 minuta, sve dok čačkalica kojom si probola sredinu ne bude imala mokre mrvice.
- Ohladi pa prelij preljevom od limunova soka i šećera u prahu.