Kolumne Gastrolovci 09. kolovoza 2021.

Sočan kolač s mascarponeom i bobičastim voćem

MARIJANA ZLOMISLIĆ Kolač s mascarponeom, kupinama i ribizlom
gastro postao gastro.24sata.hr
Nemoj dopustiti da prođe sezona bobičastog voća, a da ne isprobaš ovaj recept...

Bit ću iskrena, ovo je jedan od boljih kolača koji sam napravila u posljednje vrijeme. Nevjerojatno je sočan i mirisan, a iznimno jednostavan za pripremu i prilagodljiv svakom ukusu (i stanju u hladnjaku/smočnici). 

Prvi put kada sam ga pripremala upotrijebila sam ribizl, a ovog sam puta dodala i kupine te neizostavne listiće badema. Ti možeš upotrijebiti bilo koje bobičasto voće koje ti je pri ruci. 

 

Možda vas zanima... Brzinski kolač od ricotte, limuna i badema Špajza

 

Sam postupak pripreme je kratak i nezahtjevan, ali imaj na umu da kolač trebaš peći nešto dulje od sat vremena. Ako primijetiš da je počeo prebrzo poprimati boju s gornje strane, obloži kalup aluminijskom folijom. U slast!

Sastojci:

  • 150 g mascarpone sira
  • 240 g oštrog brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 110 g suncokretovog ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1/ 2 mahune tonke
  • Korica 1 limuna
  • Sok 1 limuna
  • Sok 1 naranče
  • 125 g svježeg bobičastog voća
  • 2 žlice listića  badema

Sastojci za preljev:

  • 1 žlica soka limuna
  • 3 žlice šećera u prahu

 

Možda vas zanima... Slojevita torta od pistacija i trešanja Kolumne

 

Priprema:

  1. Mascarpone pomiješaj pjenjačom s uljem, šećerom, jajima, soli, ribanom tonkom, vanilin šećerom, sokom limuna i naranče te koricom limuna. 
  2. Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo pa umiješaj 100 g bobičastog voća.
  3. Prelij u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Po vrhu rasporedi ostatak voća i listiće badema. 
  4. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva pa peci kolač otprilike 75 minuta, sve dok čačkalica kojom si probola sredinu ne bude imala mokre mrvice. 
  5. Ohladi pa prelij preljevom od limunova soka i šećera u prahu. 

 

 | Author: Marijana Zlomislić Kolač s mascarponeom, ribizlom i kupinama; foto: Marijana Zlomislić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.