Špajza 02. srpnja 2021.

Bobičasto voće i pogreške koje često radimo

; Bobičasto voće foto: shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Izbjegni uobičajene pogreške prilikom kupnje, pranja i pripreme bobičastog voća..

Kupine, borovnice, maline i jagode omiljeno su ljetno voće! Uz nekoliko korisnih savjeta uživaj u najukusnijim i najsvježijim plodovima.

Odabir najkvalitetnijeg voća

Da bi iz sezone omiljenog bobičastog voća izvukla maksimum, važno je prilikom kupovine odabrati kvalitetno voće. Za početak, prije nego što kupiš košaricu s voćem, pregledaj kvalitetu voća. Provjeri ima li na bobicama plijesni, jesu li gnjecave i jesu li promijenile boju. Borovnice koje su već omekšale vjerojatno će se pokvariti u roku od jednog ili dva dana od kupnje. Borovnice bi trebale biti čvrste i jednolike boje.

 

Možda vas zanima... Brzinski crumble sa zobenim pahuljicama i borovnicama Recepti

 

Ispiranje pod mlazom vode

Jagode i kupine možeš prati odmah, dok osjetljivije bobičasto voće, poput malina, operi neposredno prije jela. Imaj na umu da prekomjerna količina vode može uzrokovati prerano kvarenje osjetljivih plodova poput borovnica i malina.

Košaricu s bobičastim voćem nikada ne bi smjela držati pod mlazom vode: pritisak vode može zgnječiti bobice, posebno ako su složene jedna na drugu u plastičnoj posudi. Umjesto toga, veliku posudu napuni hladnom vodom, a zatim nježno stavi bobice u cjedilo i umoči ih u posudu s vodom.

Pranje samo u vodi

 ako je pranje bobica u vodi dobar način za uklanjanje očigledne prljavštine, postoji tehnika koja će ih još dublje očistiti. Budući da bobice rastu blizu tla i imaju porozno meso spužvastog oblika, prljavština može ostati neotkrivena čak i nakon brzog ispiranja.

Kako bi bobičasto voće bilo savršeno čisto, umoči ga u smjesu vode i destiliranog bijelog octa u omjeru 3:1. Kombinacija octa i vode temeljito će očistiti voće, a uz to će im i produljiti rok trajanja. Svakako izbjegavaj dugotrajno namakanje bobica u mješavini octa i vode jer će bobice početi upijati okus octa. Osuši ih nježno, ali temeljito na papirnatom ili platnenom ručniku.

Ispiranje u hladnoj vodi

Nemaš octa pri ruci? Nema problema. Ako svoje bobice umočiš u vruću vodu na 30 sekundi, to će spriječiti širenje plijesni i produljit će svježinu za nekoliko dana. Osuši ih i pohrani u hladnjak, kao nakon kupke s octom.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Previše vlage

Jedan od najvećih neprijatelja bobičastog voća je vlaga, pa pripazi da su uvjeti skladištenja prikladni. Čuvaj ih na tamnom i prije svega suhom mjesta. Prije skladištenja posudu dobro operi, osuši te obloži suhim papirnatim ručnikom prije dodavanja bobica. Vodi računa i da posuda nije hermetički zatvorena, kako se ne bi stvarala dodatna vlaga.

Skladištenje s drugim voćem

Prilikom sortiranja voća pripazi na razmak. Naime, voće, primjerice banane i jabuke sadrže puno plina etilena koji prirodno ubrzava proces zrenja u različitom voću i povrću. Stoga, ako želiš produljiti rok, bobičasto voće drži podalje od drugog voća.

Bacanje (pre)zrelog voće

Ako misliš da je bobičasto voće prezrelo, nemoj ga bacati! Postoje brojni načini kako ih možeš iskoristiti; u smoothiejima, pireu ili u pripremi domaćeg džema. Ipak, ako je voće postalo pljesnivo, mekano i promijenilo okus, baci ga u kompost.

 

Možda vas zanima... Brzi džem od malina po receptu Gordona Ramsayja Recepti

 

Preskakanje zamrzivača

U slučaju da jednostavno imaš previše bobica odjednom ili želiš imati ljetne okuse pri ruci tijekom cijele godine, očisti ih, osuši i stavi u zamrzivač. Smrznuto voće možeš držati u zamrzivaču mjesecima. Nakon pranja pažljivo ih osuši papirnatim ručnikom, prenesi bobice u vrećicu za zamrzavanje i oprezno ih stavi u zamrzivač. Vodi računa da vrećice nisu prenatrpane.

Izvor: https://www.tasteofhome.com/

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.