Recepti 04. kolovoza 2020.

Sezonski crumble sa zobenim pahuljicama i borovnicama

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Crumble je onaj desert koji pripremaš kad se gosti pojave bez najave ili kada te naglo uhvati želja za slatkim...

U crumble možeš ukomponirati brojno voće, ovisno o sezoni i preferencijama. Primjerice, mi smo zimi skloniji verziji s jabukom i cimetom, dok nam ljeti daleko bolje odgovaraju kiselkastije opcije s bobičastim voćem i sokom citrusa. 

Ovog ti puta prenosimo recept za crumble od zobenih pahuljica s borovnicama, koji će izvrsno pristajati uz lagano tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije. Priprema će ti oduzeti 10-ak minuta, a ostatak će posla odraditi pećnica. U slast!

 

Možda vas zanima... Galette s odličnim prhkim tijestom i borovnicama Kolumne

 

Sastojci za nadjev: 

  • 400 g borovnica
  • 100 g šećera
  • 2 žlice brašna
  • 1-2 žlice limunovog soka
  • Prstohvat soli

Sastojci za crumble:

  • 100 g glatkog brašna
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 100 g smeđeg šećera
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • 100 g maslaca

 

Možda vas zanima... Odličan ledeni desert od borovnica iz blendera Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Namasti keramičku posudu promjera cca 25 cm. 
  2. Isprobaj borovnice pa procjeni koliko su kisele i koliko ti limunovog soka treba. Pomiješaj ih s brašnom, šećerom i soli pa ih rasporedi po dnu pripremljene posude.
  3. U omekšali maslac umiješaj smjesu brašna, zobenih pahuljica, smeđeg šećera, vanilije i soli. 
  4. Smjesu namrvi preko pripremljenih borovnica i peci sve dok se ne stvori hrskava korica. To će trajati otprilike pola sata.

Pusti da odstoji nekoliko minuta pa ga serviraj uz kuglicu sladoleda od vanilije. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Neodoljivi muffini s borovnicama za lijeno popodne Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.