U crumble možeš ukomponirati brojno voće, ovisno o sezoni i preferencijama. Primjerice, mi smo zimi skloniji verziji s jabukom i cimetom, dok nam ljeti daleko bolje odgovaraju kiselkastije opcije s bobičastim voćem i sokom citrusa. Ovog ti puta prenosimo recept za crumble od zobenih pahuljica s borovnicama, koji će izvrsno pristajati uz lagano tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije. Priprema će ti oduzeti 10-ak minuta, a ostatak će posla odraditi pećnica. U slast!
Sastojci za nadjev:
- 400 g borovnica
- 100 g šećera
- 2 žlice brašna
- 1-2 žlice limunovog soka
- Prstohvat soli
Sastojci za crumble:
- 100 g glatkog brašna
- 50 g zobenih pahuljica
- 100 g smeđeg šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- 100 g maslaca
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Namasti keramičku posudu promjera cca 25 cm.
- Isprobaj borovnice pa procjeni koliko su kisele i koliko ti limunovog soka treba. Pomiješaj ih s brašnom, šećerom i soli pa ih rasporedi po dnu pripremljene posude.
- U omekšali maslac umiješaj smjesu brašna, zobenih pahuljica, smeđeg šećera, vanilije i soli.
- Smjesu namrvi preko pripremljenih borovnica i peci sve dok se ne stvori hrskava korica. To će trajati otprilike pola sata.
Pusti da odstoji nekoliko minuta pa ga serviraj uz kuglicu sladoleda od vanilije. Dobar tek!