Recepti Povrće 10. lipnja 2024.

MARIJA MAZALIN: "Sve što skuham mora biti baš fino!"

Povrće
25 MIN
15 MIN
12
JEDNOSTAVNO
Marija Mazalin
Marija Mazalin
foto: Marija Mazalin
Jedna od najpopularnijih hrvatskih food blogerica, čiji najviralniji video ima više od 40 milijuna pregleda na društvenim mrežama, otkriva nam što najradije kuha, voli li više slano ili slatko te je s nama podijelila svoj recept za brzi tart sa šparogama, pršutom i feta sirom

Marija Mazalin za sebe kaže da je obična cura iz kvarta koja ranim jutrima šeta psa i ide u teretanu, a ostatak dana bavi se kuhanjem i influencanjem, no s obzirom na to da je samo na Instagramu prati više od 400.000 fanova, a na TikToku njih više od 310.000 tisuća – sva priča o ‘običnosti’ pada u vodu.

I dok je privatno vrlo samozatajna osoba, njezine objave o hrani prate brojni ljubitelji finih zalogaja diljem svijeta. Otprilike svaki tjedan jedan do dva njezina videa imaju više od milijun pregleda.

Na Instagramu Marijin je prosjek oko 1 milijun pregleda po videu. No njezin daleko najviralniji recept jest - tortilla pull apart s nevjerojatnih 40 milijuna pregleda - oko 25 milijuna na Instagramu i još 15 milijuna na TikToku. 

@marijamazalin Tortilja torta / tortilja pull apart 😍 Recept👇| Tortilla pull apart ❤️ SASTOJCI • 10ak tortilji (imajte 2 pakiranja pa koliko treba za kalup) • bar 400g sira (gauda, cheddar i sl.) • oko 200g salame (preferiram neku jaču, ljutu, da se više osjeti, npr. kulen) • passata i/ili ketchup • mozzarella 100-200g (u videu je 200g) RECEPT 1. Upalite pecnicu na 200’C 2. Na tortilju ide sloj passate ili ketchupa (ili oboje pomiješajte), pošteni sloj sira i 4-5 kriški salame 3. Čvrsto zarolajte tortilju kao u videu i prerežite na 4 dijela 4. Posložite u kalup za tortu jedno do drugoga (moj kalup je 26cm) 5. Gore izribajte mozzarellu (opcionalno, može i bez toga) 6. Pecite 20-30min, ovisi o jačini pećnice - dok se sir skroz ne otopi #tortilja #torta #recept #tortilla #pullapart #recipe #povlacilice #cake #jednostavnorecepti #easyrecipes #delicious #rucak #vecera #ideja #lunch #dinner #idea #yummy #foodporn #tasty #marijamazalin ♬ original sound - Marija Mazalin

Kuhati fino, ali s minimalno vremena i truda

"Hranu sam obožavala cijeli život, čak sam imala i dosta problema s kilogramima zbog nje. Doma se puno i jako fino kuhalo. Baka je bila vrsna kuharica, kao i mama, i svaki dan smo imali sve obroke pripremljene s maksimalnom ljubavlju - što znači da su bili maksimalno fini i prilagođeni našim ukusima.

Baka i mama imale su najveći utjecaj na moj način kuhanja. Sada i ja pazim da što god skuham, mora biti baš, baš fino. Ono što sam sama naučila jest kuhati jednostavno.

@marijamazalin Mekani slanci kao iz pekare 🫠😍👌 SASTOJCI - 600g glatko brašno - 1 suhi kvasac - 1 žlica soli - 1 žlica šećera - 2 jaja - 250g mlijeka - 50g ulje PREMAZ - 1 žlica soli - 2 žlice glatko brašno - 1/3 žličice sode bikarbone (ili prašak za pecivo) - 4 žlice vode RECEPT 1. 550g brašna, kvasac, sol, šećer, jaja, mlijeko i ulje izmiješajte u zdjeli i zamijesite (rukama, robotom s kukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima) • mijesi se dok se tijesto ne odavaja od rubova (ako se ne odvaja nakon 5min, dodajte po malo dodatnih 50g brašna (do 600g tj. dok se ne odvaja)) 2. Na malo pobrašnjenoj podlozi formirajte otprilike kuglu i stavite da se diže u pobrašnjenu zdjelu pokriveno prozirnom folijom i krpom 1.5-2h (ovisno o toplini sobe) dok se tijesto ne udvostruči 3. Na malo pobrašnjenoj podlozi premijesite tijesto, izvažite ga, gramažu podijelite na 10 i napravite 10 jednakih kuglica (meni je 1 kuglica oko 103g) • kuglice kako radite tako ih stavljajte pod foliju da se ne suše, a ako imate vremena neka stoje pod folijom 20ak min 4. Formirajte slance redom kojim ste radili kuglice - kuglicu rolajte izmedju ruku da se izduži koliko ide, a zatim i na stolu izdužujte rolajući 5. Stavljajte uzdužno na pleh obložen papirom za pečenje - stane taman 10, da se blago dodiruju 6. Premažite vodom, pokrijte krpom i neka se diže pola sata - sat (ovisno o toplini prostorije); trebaju se više-manje dodirivati kako nakon pečenja ne bi ostali razvojeni već spojeni (ako se razdvoje posušit će se i sa strana i biti tvrdji) 7. Za to vrijeme napravite premaz tako da dobro izmiješate sve sastojke (vode dodajete dok premaz nema teksturu malo tečne paste) 8. Slance pecite oko 15min na 200’C (ovisno o jačini pećnice) 9. Izvadite, stavite premaz pa vratite još 2min u pećnicu (da se premaz samo stisne) i to je to 👌 #slanci #recept #dough #recipe #jednostavnirecepti ♬ original sound - Marija Mazalin

Kako sam živjela sama i studirala pa radila, nisam imala vremena nakuhavati neke specijalitete, već sam htjela skuhati fino, ali s minimalno uloženog vremena i truda. Tako sam naučila kuhati i fino i jednostavno, a većinom i brzo. I to je sada potpis svim mojim receptima“, otkriva nam ova diplomirana ekonomistica koja je godinama radila u struci dok strast prema kuhanju nije prevladala i postala njezin novi posao.

Marija više voli jesti slatko, a kuhati slano

Priznaje nam kako više voli jesti slatko, a kuhati slano. Slano je, objašnjava, jednostavnije za skuhati i ispraviti ako nešto krene po zlu, ili skužiš da nije baš tako fino pa mu možeš lako dodati još začina i sastojaka da postane finije

Sa slasticama je to teže i često se naprave greške koje se ne mogu ispraviti. A kako Marija teži jednostavnosti i lakoći kuhanja, slano joj u tom pogledu više odgovara. Ali, ako bih morala birati između slanog i slatkog što ću jesti do kraja života - izabrala bih slatko! 

 | Author: Marija Mazalin Marija Mazalin foto: Marija Mazalin

Marijine upute svakoga pretvore u vrsnog kuhara

"Radim isključivo jednostavne recepte koje baš svi mogu napraviti. Kladim se da bi bilo tko, ako slijedi moj pisani recept i popratni video, mogao napraviti to isto jelo s istim okusom, a čak i vizualnom prezentacijom. Smatram da ne postoji osoba koja ne zna kuhati. Postoje samo loši recepti (smijeh).

Kada se sve napiše lijepo i jasno, bez prostora za nedoumice i pogrešku, svatko može popratiti recept i skuhati isto jelo. Puno ljudi mi piše da je uz mene 'prokuhalo' ili da su zbog mene zavoljeli kuhanje kada su shvatili da nije toliko zamorno i teško kao što su prethodno mislili", objašnjava nam Marija.

 | Author: Marija Mazalin Marija Mazalin foto: Marija Mazalin

Otkriva nam kako obožava voće, a prije svega jagode kao i sve slatke doručke i deserte koje može s njima pripremiti, a pritom su beskrajno zdrave i niskokalorične. 

"Ledeni vjetar da ne spominjem, samo čekam te jagode i onda ga radim za sve prilike. Onda trešnje, maline i borovnice... A proljeće volim i jer nakon njega dolazi ljeto kad pak dolaze lubenice i dinje koje su mi omiljene svježe namirnice.

Proljeće i ljeto su mi općenito za neke laganije namirnice i jela, dok zimi ide sve ono teško, s tijestom, brašnom, vrhnjem i slično. Mislim da je tako svima, pa i meni", iskreno će naša sugovornica.

Marijin klasični doručak

Njezin klasični doručak u proljeće su grčki jogurt, zobene, med, jagode i neki orašasti plod. Zvuči kao ništa posebno, ali je jako fino jer svi ti sastojci fantastično pašu skupa. Ranim jutrom te osvježe i uljepšaju ti dan.

A jedan slani koji Marija jako voli - jer je drugačiji i, naravno, brz i jednostavan, jest tart sa šparogama, pršutom i feta sirom.

Ne gasi ekran dok kuham

Brzi tart sa šparogama, pršutom i feta sirom - recept Marije Mazalin
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Lisnato tijesto
  • Mlijeko
  • Senf
  • Feta sir 150 g
  • Šparoge 10 kom
  • Pršut 5 kriška
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.


  2. Na lisnatom tijestu ureži lagano pravokutnik 2 cm od rubova pa ga izbockaj vilicom.


  3. Rubove premaži mlijekom, a unutar pravokutnika tanko senfom. Senf možeš i pomiješati s kiselim vrhnjem za blaži okus.


  4. Pospi feta sir ili neki drugi sir po izboru. Poredaj vodoravno šparoge pa sve peci 15 minuta na 200 stupnjeva.


  5. Stavi pršut između šparoga (uvij ga po dužini) pa izreži vodoravne komade te posluži. 


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.