Recepti 05. ožujka 2024.

Neodoljivi čokoladni souffle slavnog Paula Hollywooda

Čokoladni souffle
Čokoladni souffle Paula Hollywooda foto: Facebook @Paul Hollywood
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavni britanski pekar i slastičar te miljenik žena Paul Hollywood autor je ovog odličnog recepta za čokoladni souffle uz koji možeš na najukusniji mogući način proslaviti Dan žena

Smišljaš desert koji bi bio idealan za proslavu Dana žena i ne ide ti baš? Imamo mi ideju – mini čokoladni souffle po receptu slavnog slastičara i pekara te miljenika žena Paula Hollywooda. Ovaj čokoladni souffle nije presladak – napravljen je od tamne čokolade i u njega se dodaje vrlo malo šećera. Brašna nema uopće, osim dvije žlice škrobnog brašna (gustina) pa je posebno nježan i kremast te se topi u ustima i kao takav idealan je za posebne prigode.

 

Tapioka puding Možda vas zanima... Bloger Darko Debić ima savršeni recept za Dan žena! Recepti

 

U svojoj knjizi "A Baker's Life" Paul savjetuje kako je kod izrade soufflea najvažnije – pogoditi tajming. Ako ga savršeno ispečeš, on će ostati visok (neće splasnuti) oko 7 minuta – i zato ga je najbolje poslužiti odmah kako biste ti i tvoje drage osobe uživali u savršenom, nježnom i prozračnom slatkom zalogaju.

 | Author: Facebook @Paul Hollywood Snijeg od bjelanjaka treba nježno umiješati u čokoladnu smjesu foto: Facebook @Paul Hollywood

Čokoladni souffle - recept Paula Hollywooda

Sastojci:

  • 10 g maslaca za namastiti posudice za pečenje
  • 3 žice kakao praha – 1 za tijesto, 2 za posuti posudice za pečenje
  • 280 ml punomasnog mlijeka
  • 225 g tamne čokolade (sa 60-70% kakaa)
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice gustina
  • 3 veća jaja, razdvojeni žumanjci i bjelanjci
  • 1 dodatni bjelanjak
  • šećer u prahu za posluživanje

 

Možda vas zanima... Paul Hollywood te vodi kroz pripremu čipkastih palačinki Recepti

 

Postupak:

  1. Namasti posudice za souffle te ih pospi kakao prahom.
  2. Zagrij 250 ml mlijeka na slaboj vatri, pusti da zakipi. Čokoladu natrgaj na komadiće i stavi u zdjelu. U drugoj zdjeli izmiješaj šećer, gustin, 1 žlicu kakao praha i ostatak mlijeka.
  3. Vrelo mlijeko prelij preko čokolade, miješaj pjenjačom dok se čokolada ne otopi. Mlijeko i rastopljenu čokoladu prelij preko mješavine gustina, kakaa, šećera i ostatka mlijeka i miješaj pjenjačom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Vrati u posudu u kojoj ćeš to kuhati i uz miješanje zagrijavaj dok ne zavrije. Smanji vatru i kuhaj, uz miješanje, još 2-3 minute.
  4. Stavi 3 žumanjka u srednju zdjelu te ih prelij čokoladnom smjesom. Cijelo vrijeme miješaj pjenjačom. Prekrij površinu kreme prozirnom folijom da se ne napravi korica i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva.
  5. Izmiksaj 4 bjelanjka da dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj žlicu snijega od bjelanjaka u čokoladnu mješavinu da ju malo 'opustiš', potom lagano umiješaj ostatak tučenih bjelanjaka.
  6. Rasporedi smjesu za souffle u posudice i peci 10-13 minuta, ovisno o pećnici. Pospi šećerom u prahu i odmah posluži s malo tučenog slatkog vrhnja.

 | Author: Facebook @Paul Hollywood Kalupi za čokoladni souffle prvo se premažu maslacem, a potom pospu kakao prahom foto: Facebook @Paul Hollywood

 

Jela za dan žena Možda vas zanima... Posebna jela za tvoje najdraže žene Recepti Možda vas zanima... Kroasani i višnje u složencu popularnog chefa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.