Slavni britanski pekar i slastičar te miljenik žena Paul Hollywood autor je ovog odličnog recepta za čokoladni souffle uz koji možeš na najukusniji mogući način proslaviti Dan žena
Smišljaš desert koji bi bio idealan da se njime počastiš primjerice za skorašnji Dan žena(da, to je za samo tjedan dana) i ne ide ti baš? Imamo mi ideju – mini čokoladni souffle po receptu slavnog slastičara i pekara te miljenika žena Paula Hollywooda.
Ovaj čokoladni souffle, a inače danas je Dan čokoladnog soufflea, nije presladak – napravljen je od tamne čokolade i u njega se dodaje vrlo malo šećera. Brašna nema uopće, osim dvije žlice škrobnog brašna (gustina) pa je posebno nježan i kremast te se topi u ustima i kao takav idealan je za posebne prigode.
Kod soufflea je najvažnije pogoditi tajming
U svojoj knjizi "A Baker's Life" Paul savjetuje kako je kod izrade soufflea najvažnije – pogoditi tajming. Ako ga savršeno ispečeš, on će ostati visok (neće splasnuti) oko 7 minuta – i zato ga je najbolje poslužiti odmah kako biste ti i tvoje drage osobe uživali u savršenom, nježnom i prozračnom slatkom zalogaju.
Kalupi za čokoladni souffle prvo se premažu maslacem, a potom pospu kakao prahom
foto: Facebook @Paul Hollywood
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladni souffle - recept by Paul Hollywood
10 MIN
pripreme
21 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
10
g
Kakao prah
3
žlica
Mlijeko
280
ml
Tamna čokolada sa 70% kakaa
225
g
Šećer u prahu
2
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žlica
Jaje
2
kom
Bjelanjak
1
kom
Šećer u prahu
Postupak
Namasti posudice za souffle te ih pospi kakao prahom.
Zagrij 250 ml mlijeka na slaboj vatri, pusti da zakipi. Čokoladu natrgaj na komadiće i stavi u zdjelu. U drugoj zdjeli izmiješaj šećer, gustin, 1 žlicu kakao praha i ostatak mlijeka.
Vrelo mlijeko prelij preko čokolade, miješaj pjenjačom dok se čokolada ne otopi. Mlijeko i rastopljenu čokoladu prelij preko mješavine gustina, kakaa, šećera i ostatka mlijeka i miješaj pjenjačom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Vrati u posudu u kojoj ćeš to kuhati i uz miješanje zagrijavaj dok ne zavrije. Smanji vatru i kuhaj, uz miješanje, još 2-3 minute.
Stavi 3 žumanjka u srednju zdjelu te ih prelij čokoladnom smjesom. Cijelo vrijeme miješaj pjenjačom. Prekrij površinu kreme prozirnom folijom da se ne napravi korica i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva.
Izmiksaj 4 bjelanjka da dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj žlicu snijega od bjelanjaka u čokoladnu mješavinu da ju malo 'opustiš', potom lagano umiješaj ostatak tučenih bjelanjaka.
Rasporedi smjesu za souffle u posudice i peci 10-13 minuta, ovisno o pećnici. Pospi šećerom u prahu i odmah posluži s malo tučenog slatkog vrhnja.