Smišljaš desert koji bi bio idealan za proslavu Dana žena i ne ide ti baš? Imamo mi ideju – mini čokoladni souffle po receptu slavnog slastičara i pekara te miljenika žena Paula Hollywooda. Ovaj čokoladni souffle nije presladak – napravljen je od tamne čokolade i u njega se dodaje vrlo malo šećera. Brašna nema uopće, osim dvije žlice škrobnog brašna (gustina) pa je posebno nježan i kremast te se topi u ustima i kao takav idealan je za posebne prigode.
U svojoj knjizi "A Baker's Life" Paul savjetuje kako je kod izrade soufflea najvažnije – pogoditi tajming. Ako ga savršeno ispečeš, on će ostati visok (neće splasnuti) oko 7 minuta – i zato ga je najbolje poslužiti odmah kako biste ti i tvoje drage osobe uživali u savršenom, nježnom i prozračnom slatkom zalogaju.
Čokoladni souffle - recept Paula Hollywooda
Sastojci:
- 10 g maslaca za namastiti posudice za pečenje
- 3 žice kakao praha – 1 za tijesto, 2 za posuti posudice za pečenje
- 280 ml punomasnog mlijeka
- 225 g tamne čokolade (sa 60-70% kakaa)
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žlice gustina
- 3 veća jaja, razdvojeni žumanjci i bjelanjci
- 1 dodatni bjelanjak
- šećer u prahu za posluživanje
Postupak:
- Namasti posudice za souffle te ih pospi kakao prahom.
- Zagrij 250 ml mlijeka na slaboj vatri, pusti da zakipi. Čokoladu natrgaj na komadiće i stavi u zdjelu. U drugoj zdjeli izmiješaj šećer, gustin, 1 žlicu kakao praha i ostatak mlijeka.
- Vrelo mlijeko prelij preko čokolade, miješaj pjenjačom dok se čokolada ne otopi. Mlijeko i rastopljenu čokoladu prelij preko mješavine gustina, kakaa, šećera i ostatka mlijeka i miješaj pjenjačom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Vrati u posudu u kojoj ćeš to kuhati i uz miješanje zagrijavaj dok ne zavrije. Smanji vatru i kuhaj, uz miješanje, još 2-3 minute.
- Stavi 3 žumanjka u srednju zdjelu te ih prelij čokoladnom smjesom. Cijelo vrijeme miješaj pjenjačom. Prekrij površinu kreme prozirnom folijom da se ne napravi korica i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva.
- Izmiksaj 4 bjelanjka da dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj žlicu snijega od bjelanjaka u čokoladnu mješavinu da ju malo 'opustiš', potom lagano umiješaj ostatak tučenih bjelanjaka.
- Rasporedi smjesu za souffle u posudice i peci 10-13 minuta, ovisno o pećnici. Pospi šećerom u prahu i odmah posluži s malo tučenog slatkog vrhnja.