Recepti Gastro zvijezda 2023. 12. prosinca 2023.

Dorin slasni čokoladni kolač iznenadit će te jednim sastojkom

foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Dora Valter, autorica bloga "Njam i njam by Dorica", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Slastice, a pripremila nam je osvježavajući čokoladni kolač s tikvicama.

Dorin blog "Njam i njam by Dorica" oduševit će te posebnim gastro kreacijama, a posebno ako voliš slastice. Jednu takvu neobičnu kombinaciju je pripremila i za Gastro zvijezdu, a radi se o čokoladnom kolaču s tikvicama. Tikvice kolaču daju dozu svježine, a sve što ćemo reći je da jednostavno moraš probati ovaj slasni kolač. Kako je Dora pripremila kolač, pogledaj u nastavku. 

Doru i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!

Sastojci:

  • 1 manja tikvica
  • 80 g mliječne čokolade
  • 2 jaja
  • 150 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g kakao praha
  • Ribana korica jedne naranče
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • Malo ekstrakta vanilije
  • 80 ml mlijeka
  • 55 ml ulja
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 naranča
  • 200 g šećera

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Naribati i oguliti tikvicu te je ostaviti sa strane. Nije je potrebno cijediti.
  2. U jednu zdjelu pomiješati suhe sastojke (brašno, cimet u prahu, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol). Sjediniti pjenjačom.
  3. U drugu zdjelu pomiješati jaja, ribanu koricu naranče, šećer, malo ekstrakta vanilije, mlijeko i ulje. U par navrata dodavati suhe sastojke. Sjediniti pjenjačom i dodati tikvice. Promiješati. Dodati mliječnu čokoladu natrganu na kockice i sjediniti.
  4. Pripremiti kalup od 18 cm. Dno obložiti masnim papirom, a ostatak premazati maslacem.
  5. Smjesu staviti u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva (gornji i donji grijač) i peči oko 35 minuta. Provjeriti čačkalicom. Nakon što je pečen ostaviti da se hladi 15-tak minuta.
  6. Dok se kolač peče pripremiti narančine za dekoraciju.
  7. Oprati 1 naranču, sok ocijediti i staviti ga u čašu. Oguliti narančino meso nožem. Narančinu koru na srednje trakice rezati nožem. Staviti ih u posudu s vodom dok pripremamo šećer.
  8. U tavici dodati šećer da prekrije dno. Naranču ocijediti i osušiti papirnatim ubrusom. Dodati ju na šećer tek kad on počne lagano mirišati, no nikako ne dopustiti da se počne otapati. Miješati naranču oko minutu dok se šećer ne počne primati za nju. Ugasiti vatru i naranču prebaciti u zdjelu sa šećerom. Miješati i poslagati na tanjur da se osuši.
  9. Pripremiti čokoladni preljev. Na pari otopiti 100 g čokolade za kuhanje. Kratko ohladiti te preliti preko ohlađenog kolača i špatulom zagladiti. Dodati narančine i servirati.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL  | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Partner projektra u kategoriji Slastice je Gorenje

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.