Kolumne 05. siječnja 2017.

Pavlova sa šipkom, narančom i pistacijama

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Pavlova je uvijek dobra ideja! Pratite recept naše Kristine s bloga Cutie and Pie pa uživajte u slasnoj, pravoj zimskoj torti.

Imala sam u glavi ideju za zimsku Pavlovu: snježno bijela, sa šipkom i narančom. Ako nema snijega, tko kaže da ga ne možete sami stvoriti? Hrskave kore izvana, a mekane iznutra, krema sa začinima i zimsko voće su prava kombinacija.

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie Trebat će vam:

  • ​5 bjelanjaka 
  • 220 g šećera 
  • 1 žlica vinskog octa 
  • 350 ml slatkog vrhnja 
  • 250 g mascarponea 
  • 1 žličica cimeta 
  • ​50 g šećera u prahu
  • 1/3 šipka
  • 1 filetirana naranča
  • 100 g pistacija

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 150° C.
  2. U pleh od pećnice nacrtajte krug promjera 22 cm te papir okrenite naopačke.
  3. U veliku posudu izradite bjelanjke dok se ne počnu formirati glatki vrhovi.
  4. Dodajte šećer žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.
  5. Poškropite octom i kratko izradite mikserom.
  6. S donje strane papira namažite na sva četiri kraja malo smjese, kako papir ne bi 'šetao' po plehu.
  7. Uzvršenom žlicom vadite smjesu i formirajte krug koji će formirati vijenac po kružnici koju ste prethodno iscrtali.
  8. Na kraju popunite prostor u sredini te ostatak smjese prebacite u vrećicu s nastavkom.
  9. U poseban pleh napravite manje puslice koje možete koristiti kao dekoraciju ili kao dodatak kavi ili kakau, kao što ste mogli vidjeti kod mene na Instagramu.
  10. Stavite peći i odmah smanjite na 130° C.
  11. Pecite sat i pol te su suzdržite od otvaranja pećnice.
  12. Kada je gotova izgasite pećnicu i dršku kuhače uglavite u vrata pećnice te ostavite da se polagano hladi.
  13. Ohlađenu koru ostavite na sobnoj temperaturi, nikako nemojte stavljati u hladnjak.
  14. Očistite šipak, a pistacije očistite i narežite.
  15. Naranču filetirajte.
  16. Odrežite gornji i donji dio, i onda nožem režite uz koru.
  17. Nakon toga držite naranču u ruci, a s drugom oštrim nožem režite neposredno uz opnu, i tako dok vam samo opna ne ostane u ruci.
  18. Slatko vrhnje, mascaporne i šećer u prahu stavite u posudu i izradite do željene gustoće.
  19. Kremu prebacite u sredinu pavlove i dekorirajte šipkom, narančom, pistacijom i puslicama. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.