Imala sam u glavi ideju za zimsku Pavlovu: snježno bijela, sa šipkom i narančom. Ako nema snijega, tko kaže da ga ne možete sami stvoriti? Hrskave kore izvana, a mekane iznutra, krema sa začinima i zimsko voće su prava kombinacija.
Trebat će vam:
- 5 bjelanjaka
- 220 g šećera
- 1 žlica vinskog octa
- 350 ml slatkog vrhnja
- 250 g mascarponea
- 1 žličica cimeta
- 50 g šećera u prahu
- 1/3 šipka
- 1 filetirana naranča
- 100 g pistacija
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 150° C.
- U pleh od pećnice nacrtajte krug promjera 22 cm te papir okrenite naopačke.
- U veliku posudu izradite bjelanjke dok se ne počnu formirati glatki vrhovi.
- Dodajte šećer žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.
- Poškropite octom i kratko izradite mikserom.
- S donje strane papira namažite na sva četiri kraja malo smjese, kako papir ne bi 'šetao' po plehu.
- Uzvršenom žlicom vadite smjesu i formirajte krug koji će formirati vijenac po kružnici koju ste prethodno iscrtali.
- Na kraju popunite prostor u sredini te ostatak smjese prebacite u vrećicu s nastavkom.
- U poseban pleh napravite manje puslice koje možete koristiti kao dekoraciju ili kao dodatak kavi ili kakau, kao što ste mogli vidjeti kod mene na Instagramu.
- Stavite peći i odmah smanjite na 130° C.
- Pecite sat i pol te su suzdržite od otvaranja pećnice.
- Kada je gotova izgasite pećnicu i dršku kuhače uglavite u vrata pećnice te ostavite da se polagano hladi.
- Ohlađenu koru ostavite na sobnoj temperaturi, nikako nemojte stavljati u hladnjak.
- Očistite šipak, a pistacije očistite i narežite.
- Naranču filetirajte.
- Odrežite gornji i donji dio, i onda nožem režite uz koru.
- Nakon toga držite naranču u ruci, a s drugom oštrim nožem režite neposredno uz opnu, i tako dok vam samo opna ne ostane u ruci.
- Slatko vrhnje, mascaporne i šećer u prahu stavite u posudu i izradite do željene gustoće.
- Kremu prebacite u sredinu pavlove i dekorirajte šipkom, narančom, pistacijom i puslicama.
Dobar tek!