Špajza 27. travnja 2021.

Čokoladni ganache: Veliki vodič za pripremu

Desert
65 MIN
95 MIN
10
SREDNJE
ganache
Čokoladni ganache
foto: Kate Uhl Dean, I Heart Eating/Pinterest
U nastavku ti pišemo o čokoladnom ganacheu, njegovim primjenama, omjerima kod pripreme i skladištenju...

Ganache je, najjednostavnije rečeno, mješavina u koju idu slatko vrhnje i čokolada. Priče o nastanku su brojne i oprečne; nama se najviše sviđa ona koja govori kako je nastao sasvim slučajno, pogreškom pariškog kuhara sredinom 19. stoljeća.

Slučajna, a tako genijalna pogreška

Neimenovani je kuhar, navodno, slučajno ispustio posudu vrhnja u čokoladu i brzo promiješao u nadi da chef neće primijetiti. Drugi izvori, poput Merriam-Webster rječnika, mrvicu su manje romantični. Prema rječniku, ganache je originalno bio naziv za vrstu bombona, koji je osmislio francuski slastičar Siraudin 1864. godine. 

Čokoladna glazura, torta Možda vas zanima... Čokoladna glazura: Otkrili smo tajnu ovog savršenstva Špajza

Primjena ganachea u slastičarstvu je zaista široka; njime se prelijevaju ili premazuju torte, pune ekleri, nadijevaju cupcakes, a od njega se oblikuju i čokoladne kuglice. Nabrajanje bismo mogli nastaviti u nedogled, a ključ uspjeha je u kvalitetnim sastojcima, dobro pogođenom omjeru - i strpljenju. 

čokoladna torta, ganache | Author: S E/Pinterest Torta od čokolade s čokoladnim ganacheom foto: S E/Pinterest

Kako se priprema ganache?

Ganache se s razlogom često naziva najjednostavnijom čokoladnom kremom. Sve što trebaš je nabaviti čokoladu pristojne kvalitete i traženu količinu slatkog vrhnja, a ovo je cijeli postupak pripreme ganachea, opisan u koracima:

  1. Nasjeckaj čokoladu na komadiće i stavi je u metalnu ili debelu staklenu posudu.
  2. Slatko vrhnje zagrij na laganoj vatri, ali nemoj dopustiti da proključa.
  3. Čim se u slatkom vrhnju pojave mjehurići, makni posudu s vatre i prelij čokoladu. Pusti da odstoji 1-2 minute, a zatim lagano miješaj špatulom dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. 
Ako nisi na ti sa svojom mikrovalnom pećnicom, najbolje je da je izbjegneš kako ne bi pregrijala vrhnje. Također, nemoj koristiti mutilicu za miješanje jer će se stvoriti neželjeni mjehurići zraka. Neprijatelj je i voda, pa pripazi da ti ne kapne pokoja kap u ganache. 

Opera torta | Author: Dalibor Ikić Opera torta foto: Dalibor Ikić

Ganache je sastavni dio Opera torte - recept je u nastavku...

Ne gasi ekran dok kuham

Opera torta
65 MIN
pripreme
95 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
JOCONDE (BISKVIT OD BADEMA)
Sastojci
  • Bjelanjak 4 kom
  • Sol 1 prstohvat
  • Šećer 25 g
  • Jaje 4 kom
  • Mljeveni bademi 115 g
  • Šećer u prahu 115 g
  • Glatko brašno 25 g
  • Maslac 25 g
Postupak
  1. Bjelanjke s prstohvatom soli miksaj dok se ne zapjene. Dodaj šećer i miksaj dok ne dobiješ čvrsti snijeg.


  2. U drugoj posudi prosij šećer u prahu, dodaj mljevene bademe i jaja pa sve dobro izmiksaj.


  3. Dodaj brašno i samo lagano pomiješaj.


  4. Zatim malo po malo dodaj snijeg od bjelanjaka umješavajući lagano špatulom.


  5. Na kraju još lagano umiješaj rastopljeni maslac.


  6. Smjesu ravnomjerno rasporedi u pripremljene kalupe na papir za pečenje (debljina oko pola centimetra) i peci 8-10 minuta na 200 stupnjeva.


  7. Kad se ohladi, joconde biskvit izvadi iz kalupa, okreni ga naopako i odlijepi papir za pečenje.


  8. Ako poput mene koristiš 2 pravokutna lima (23x33 cm), od svakog pravokutnika izreži jedan dio veličine 20x20 cm te jedan dimenzija 10x20 cm. Ako pak koristiš upravo onakve kalupe kakva će biti i torta, možeš eventualno odrezati rubove.


SIRUP OD KAVE
Sastojci
  • Šećer 50 g
  • Espresso 80 ml
Postupak
  1. Pomiješaj kavu (ili vodu s instant kavom) i šećer u lončiću i zagrijavaj do vrenja.


  2. Makni s vatre i ostave da se u potpunosti ohladi.


CROUSTILLANT
Sastojci
  • Tamna čokolada 70 g
  • Cornflakes (nezaslađeni) 70 g
Postupak
  1. Rastopi čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.


  2. Dodaj zdrobljeni nezaslađeni cornflakes te sve dobro pomiješaj.


  3. Ravnomjerno sve rasporedi na jedan komad (20x20 cm) biskvita i poravnaj.


  4. Preko stavi papir za pečenje i lagano pritisni nekom ravnom (ali ne preteškom) tacnom ili daskom. Stavi u frižider da se dobro stegne.


GANACHE
Sastojci
  • Tamna čokolada 150 g
  • Vrhnje za šlag 150 g
Postupak
  1. Zagrij vrhnje za šlag. Važno je da bude vruće, ali da ne zakipi.


  2. Čokoladu nasjeckaj što je sitnije moguće kako bi se lakše otopila.


  3. Prelij vruće vrhnje preko nasjeckane čokolade i ostavi tako nekoliko minuta bez miješanja.


  4. Nakon nekoliko minuta počni miješati smjesu (najlakše silikonskom špatulom). Miješa dok ne dobijete ujednačenu smjesu.


  5. Priljubi plastičnu foliju po cijeloj površini kako se ne bi stvorila korica i pusti da se ohladi.


KREMA OD MASLACA S KAVOM
Sastojci
  • Žumanjak 4 kom
  • Šećer 130 g
  • Espresso 40 ml
  • Maslac 230 g
Postupak
  1. Miksaj žumanjke u nekoj vatrostalnoj posudi dok ne postanu kremasti i lagano poblijede.


  2. U lončiću pomiješaj šećer s kavom pa stavi na umjerenu vatru. Imaj u vidu da koristiš lončić veći nego je količina sastojaka (recimo onaj od pola litre) jer treba dosta mjesta, da ne iskipi.


  3. Kroz kratko vrijeme će se početi pjeniti i kipjeti.


  4. Kuhinjskim termometrom izmjeri temperaturu pa kad ona bude 115 stupnjeva, makni sirup s vatre i počni pomalo ulijevati u žumanjke, cijelo vrijeme miksajući.


  5. Nastavi miksati sve dok se smjesa ne ohladi (nekoliko minuta).


  6. Ohlađenoj smjesi postupno dodaj omekšali maslac (nikako otopljen, nego na sobnoj temperaturi) i miksaj dok ne dobiješ glatku pjenastu kremu.


ČOKOLADNA GLAZURA
Sastojci
  • Tamna čokolada 200 g
  • Suncokretovo ulje 30 ml
Postupak
  1. Stavi rešetku iznad tacne ili kalupa pa na nju preseli dobro ohlađenu tortu.


  2. Otopi čokoladu na pari. Kad je čokolada otopljena, dodaj u nju ulje i sve pomiješaj.


  3. Prelij glazuru preko torte i samo laganom prođi paletnim nožem da ju ravnomjerno rasporediš i makneš višak (taj višak koji je iscurio u tacnu pokupite i spremite u neku posudicu za kasnije - na sobnoj temperaturi).


  4. Stavi tortu u frižider na minimalno sat vremena da se glazura stegne.


  5. Nakon sat vremena (ili više) izvadi tortu i vrućim nožem odreži oko pola centimetra sa svake strane kako bi torta imala lijepe stranice.


  6. Izreži tortu na 8-10 pravokutnih komada (ne zaboravi da nož stalno mora biti vruć i čist, inače ništa od lijepog presjeka).


  7. Ako ti se nakon svega baš da, na svaki komad ostatkom glazure ispiši "Opera".


SLAGANJE TORTE
Sastojci
Postupak
  1. Izvadi loj biskvita s croustillantom iz frižidera i makni papir za pečenje.


  2. Stavi ga na podlogu na kojem ćete slagati tortu i to tako da croustillant bude na dnu, a biskvit gore.


  3. Pomoću kista nanesi ohlađeni sirup od kave preko cijelog biskvita.


  4. Preko natopljenog biskvita premaži prvi sloj buttercreama (pola ukupne količine). Dobro izravnaj.


  5. Preklopi drugim dijelom biskvita (ako ste koristili metodu kao i ja, onda tu spoji ona dva dijela 10x20 cm).


  6. I ovaj biskvit namoči sirupom od kave.


  7. Zatim nanesi kompletan ganache. On bi sad već trebao biti dovoljno ohlađen da se ne cijedi, a opet maziv. Ako ti se i dalje čini pretekućim, stavi ga na pola sata u frižider.


  8. Preko ganachea ide zadnji sloj biskvita. I njega namoči sirupom pa premaži drugom polovicom buttercreama.


  9. Pokušaj ovaj sloj što ljepše zagladiti jer na njega ide još samo glazura.


  10. Stavi tortu u frižider na minimalno 2-3 sata, a idealno preko noći.


opera torta Možda vas zanima... TORTA OPERA Savršeni slatki slojevi čistog užitka Recepti

Omjeri za savršeni ganache

Kad je u pitanju ganache, omjeri su bitni za postizanje željenog rezultata. Na sreću, matematika u ovom slučaju nije previše komplicirana. Pripremili smo ti kratka uputstva:

  • Ako od ganachea želiš napraviti čokoladne tartufe, omjer čokolade i vrhnja bi trebao biti 2:1. Postupak je isti, ali smjesa treba odstajati nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pokrivena plastičnom folijom. Postupak možeš ubrzati u hladnjaku, ali ganache onda prebaci u širu, plitku posudu kako bi se ravnomjerno hladio.
  • Ako ganacheom želiš obložiti tortu, drži se omjera čokolade i vrhnja 2:1. Također treba nekoliko sati odstajati na sobnoj temperaturi, poželjno čak 12, kako bi bio tvrđi, ali lako maziv. 
  • Ako ganache želiš upotrijebiti kao glazuru ili insert, upotrijebi podjednaku količinu čokolade i vrhnja. Ne mora dugo stajati na sobnoj temperaturi, dapače. Već nakon nekoliko minuta ga možeš preliti preko kolača, muffina, keksa ili koristiti za umakanje voća.
Imaj na umu da točna formula ne postoji jer sve čokolade nemaju isti postotak kakaove mase i maslaca, šećera te suhe tvari mlijeka. Mnogo toga ovisi i o tome koristi li se odmah ili pak stoji na sobnoj temperaturi i u hladnjaku - i koliko dugo. 

 | Author: Shutterstock Muffin s tučenim ganacheom na vrhu foto: Shutterstock

Što je tučeni ganache i kada se upotrebljava?

Kad je u pitanju tučeni ganache, postupak započinje na isti način - pažljivim topljenjem čokolade. U ovom slučaju prikladan je omjer 1:1 kad su u pitanju čokolade s većim postotkom kakaove mase.

Potom slijedi hlađenje, uz povremeno miješanje. Ne zaboravi ga prekriti plastičnom folijom jer će se u suprotnom formirati nezgodna opna na vrhu i po rubovima posude.

Ohlađeni ganache miksaj 4-5 minuta, dok se ne formira lagana, pahuljasta krema te po potrebi zasladi šećerom u prahu. Pripazi s miksanjem jer vrlo lako možeš pretjerati; radije stani i isprobaj je li krema čvrsta.

Tučeni ganache možeš koristiti za pripremu slojevitih deserata u čaši, jer podsjeća na mousse, ali i za dekoraciju cupcakesa i torti. Samo ga stavi u dresir vrećicu i prepusti se mašti. 

Po čemu je poseban ganache od bijele čokolade

Priča o bijeloj čokoladi je kompleksnija i omjeri su poprilično drugačiji nego kod mliječne i tamne čokolade. Naime, čim je manji postotak kakaove mase, manje će slatkog vrhnja trebati za postizanje željene konzistencije. Uz to, bijela se čokolada teže topi, a i osjetljivija je na temperature od ostalih.

Ako je planiraš upotrijebiti, vodi se time da količina bijele čokolade treba biti otprilike tri puta veća od količine vrhnja. Ako planiraš njime obložiti tortu, preporučuje se čak i omjer 3.5:1, u korist čokolade. Postupak je isti, ali budi još pažljivija pri zagrijavanju vrhnja kako ne bi završila s grudastim, razdvojenim ganacheom. 

bijela čokolada | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Bijela čokolada foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Kako skladištiti preostali ganache

Ako ti je ostalo previše ganachea da ga jednostavno pojedeš žlicom, možeš ga bez problema čuvati u hladnjaku do 5 dana. Naravno, moraš ga dobro obložiti prozirnom folijom ili staviti u posudu s čvrstim poklopcem.

Također, ganache možeš podijeliti u manje posudice i držati u zamrzivaču do dva mjeseca. Kao što uvijek napominjemo, na posudici zabilježi datum kad si ga pripremila - za svaki slučaj.

Zamrznuti ganache možeš otopiti u mikrovalnoj, u kratkim intervalima, ili vrlo pažljivo na pari. Ako imaš vremena, može odstajati i na sobnoj temperaturi. 

Dodaci ganacheu za još bolji dojam

Ganache uvijek možeš dodatno "začiniti". U slatko vrhnje dodaj začinsko bilje pa ga procijedi prije no što ga preliješ preko nasjeckane čokolade. Ako pak želiš ubaciti žličicu ekstrakta vanilije, badema, mente... Najprije odradi cijeli proces, pričekaj da se čokolada otopi i smjesa bude glatka i sjajna, a potom ubaci ekstrakt.

Kad je u pitanju bojenje bijele čokolade, preporučuju se gel ili boje u prahu. 

 | Author: Shutterstock Choux punjen ganacheom; foto: foto: Shutterstock

Ganache šalabahter za kraj:

  • Upotrijebi kvalitetnu čokoladu ako želiš dobar rezultat.
  • Izvadi vagu! Nemoj se pouzdati u šalice i slične, nepouzdane načine mjerenja. 
  • Kad kažemo slatko vrhnje, mislimo na vrhnje s većim postotkom mliječne masti. Nemoj koristiti zaslađene alternative biljnog podrijetla.
  • Sitno nasjeckaj čokoladu i nemoj pregrijati vrhnje.
  • Lagano miješaj špatulom.
  • Ako imaš vremena, a trebaš ganache za premaz ili za ukrašavanje torti ili muffina, pusti ga da odstoji na sobnoj temperaturi.

Isprobaj ganache u ovim divnim receptima:

Možda vas zanima... Zasladi se i opusti uz brzinski tart od čokolade Kolumne Možda vas zanima... Mini tortice s pistacijom i bijelom čokoladom Kolumne Možda vas zanima... Mramorna zebra torta - oduševljenje u slojevima Kolumne Prhki keksi s čokoladom Možda vas zanima... Keksići punjeni čokoladom oduševit će te na prvi griz! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.