Recepti 157557 prikaza 19. kolovoza 2019.

Pravi domaći sataraš u dvije varijante!

Sataras kolaz
Tanja Pastuović Klaić
Ovo popularno jelo od povrća čest je prijatelj na našim stolovima...

Ponukani brojnim raspravama na našim društvenim mrežama oko načina spravljanja sataraša (recept ovdje) odlučili smo zamoliti dvije drage suradnice da nam pripreme svoje sataraše. Odabir je pao na Sandru Rončević i Tanju Pastuović Klaić, a prekaljene ljubiteljice slavonske kuhinje pripremile su svoje bećarce. Često ste ostavljali komentare da originalni sataraš ide isključivo na svinjskoj masti pa vam donosimo dva suprostavljena recepta, jedan sa, a drugi bez "sporne" masti ostavljajući vama na izbor da odaberete favorita.

Sataraš Možda vas zanima... Sataraš: Tri jednostavna recepta za obožavano starinsko jelo Špajza
 

Sataraš a la Sandra Rončević, O slanom i slatkom

Mirisno povrtno jelo koje se može služiti kao samostalni obrok, toplo predjelo ili prilog uz meso. Najčešće se poslužuje uz rižu, pire krumpir ili s umućenim jajima.

Sataraš Sandra | Author: Sandra Rončević Sandra Rončević

Sastojci:

  • 2 srednje velike glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 paprike (babure, paradajzerice ili koje najčešće koristite)
  • 6-7 zrelih, sočnih rajčica
  • 1 mala chilli papričica (peperoncino)
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • po želji svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili majčina dušica

 

 

Priprema:

  1. Očistiti luk i narezati ga na sitno. Paprike očistiti od sjemenki i narezati na veće kockice. Rajčicu, također, narezati na kockice.
  2. Na maslinovo ulje ubaciti chilli papričicu i aromatizirati ulje jedno 3-4 minute pa potom dodati luk i pirjati ga dok ne postane staklast. Na luk dodati paprike i nastaviti pirjanjem. Nakon 10 minuta izvaditi chilli papričicu (ili ostaviti do kraja ako volite ljuto) pa dodati rajčice, prostisnuti češnjak, posoliti i popapriti te poklopiti i ostaviti da se jelo kuha na laganoj vatri 20-25 minuta. Sataraš je gotov kad velik dio tekućine ispari.
  3. Pred sam kraj kuhanja dodati začine po želji; svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili listiće majčine dušice.
  4. Poslužiti uz kuhanu rižu, pire krumpir ili uz tostirani kruh. Također, pri samom kraju kuhanja, u sataraš možete umiješati 3-4 (ili više) umućena jaja i poslužiti uz zdjelu zelene salate.
  5. Ako ovoj kombinaciji povrća dodate tikvice i patlidžane dobit ćete ukusno provansalsko jelo poznato pod nazivom ratatouille.
sataras Možda vas zanima... Brzi ljetni sataraš Recepti

 

Sataraš a la Tanja Pastuović Klaić, Cookam i guštam

"Ovo je posvećeno jednom od mojih najdražih ljetnih jela, a u dijelu Slavonije u kojem sam rođena i odrasla to jelo nazivamo bećarac, dok je uobičajeni naziv sataraš", ističe i dodaje važnost biranja dobro dozrelih plodova, paradajz mora biti mekan i sočan, a preferira pripremu na domaćoj masti iako je i ulje sasvim dobra alternativa. "Uz bećarac mi ne treba ništa osim finog, friškog kruha. Obožavam njegovu jednostavnost", kaže Tanja. Recept je malo odokativan, omjeri nisu uvijek isti, recimo da bi za dvoje bilo potrebno:

Sataraš Možda vas zanima... Sataraš: Povrće na maksimumu Recepti

 

Sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 2-3 veće paprike
  • 5-6 paradajza srednje veličine
  • mast ili ulje
  • sol
  • šećer
  • ljuta papričica ili peperončini

Sataraš | Author: Tanja Pastuović Klaić Tanja Pastuović Klaić

Priprema:

  1. Luk, papriku i paradajz operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti.
  2. Na većoj tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga prodinstajte, posolite i povremeno miješajte.
  3. Nakon 10ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na veće komadiće pa opet pustite da lagano krčka sljedećih 10ak minuta. Sada dodajte i narezani paradajz, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri.
  4. Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svog soka, samo budite u blizini i povremeno promiješajte.
  5. Kada je svo povrće omekšalo dodajte mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosolite i dodajte malo ljute papričice ili peperončina. I jedno i drugo jako usitnite prije nego primješate jelu. U slučaju da koristite peperončine budite pažljivi kod doziranja jer njihovu žestinu tek kasnije osjetite u punoj snazi ;)) Ja volim kada je malo ljući.
  6. Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada ste zadovoljni njegovom teksturom, netko voli rijeđi a netko ukuhaniji.
Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • UraLa 17:26 01. Rujan 2017.

    Skuhala sam sataras po prvom receptu i ispao je preukusan! Hvala na receptu!

  • Iron_Maiden 13:42 22. Srpanj 2017.

    hvala