Recepti 13. srpnja 2024.

Najbolje tijesto za pizzu s kojim ne možeš pogriješiti

Kruh i pecivo
85 MIN
15 MIN
4
SREDNJE
pizza
1/8
Savršeno tijesto za pizzu
foto: Charlie Harris/Unsplash
Donosimo recept za tijesto za pizzu iskusnog majstora pizze. Točno prati upute i odsad će te svi pitati za recept...

Nije tajna da je pizza najomiljenija hrana za utjehu na svijetu. Svatko ima svoju omiljenu pizzeriju i dostavu pizze, ali ponekad rado i u svoja četiri zida pripremamo pizzu.

Kod kuće ipak možemo po svome - nadjev može biti sve što poželimo, a i tijesto možemo prilagoditi svome ukusu. No spomenuto tijesto za pizzu zna biti prava muka, a kako bi ti baš svaki put ispalo savršeno, donosimo ti recept i upute poznatog zagrebačkog majstora pizze...

pizza, tijesto za pizzu | Author: Juan Manuel Nune Mendez/Unsplash Tijesto za pizzu napravi prema uputama majstora pizze foto: Juan Manuel Nune Mendez/Unsplash

Sve što je potrebno jest točno slijediti ove upute i tvoje tijesto za pizzu baš svaki put bit će - savršeno! Mljac!

Ne gasi ekran dok kuham

Tijesto za pizzu
85 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 300 g
  • Oštro brašno 200 g
  • Sol 2 žličica
  • Šećer 1 žličica
  • Suhi kvasac 5 g
  • Mlijeko 0,30 dcl
  • Voda 2,30 dcl
  • Maslinovo ulje 0,30 dcl
Postupak
  1. 500 g brašna stavi u jednu posudu. Možeš pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko, a ostalo oštro brašno. Navedene količine bit će dostatne za dva "kućna" protvana


  2. Potom po redu dodaj: 2 žličice soli, 1 žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama)


  3. Kada završiš sa suhim sastojcima, dodaj mokre: 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja


  4. Pomiješaj sve sastojke u posudi dok ne dobiješ formu tijesta, a potom ga nastavi mijesiti na glatkoj površini


  5. Glatku površinu na kojoj mijesiš tijesto obavezno pospi oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke 'čisti' oštrim brašnom


  6. Kada zamijesiš tijesto, vrati ga u posudu, pokrij čistom krpom i ostavi da odmara na toplome oko sat, sat i pol


  7. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslaži željene sastojke za nadjev te ispeci


pizza | Author: Blake Wisz/Unsplash Savršena pizza sa sirom, bosiljkom i umakom od rajčice foto: Blake Wisz/Unsplash

pizza pravila.jpg Možda vas zanima... Zlatna pravila za najbolju pizzu Špajza calzone pizza Možda vas zanima... Calzone pizza: domaći recept neodoljivog okusa Kolumne Pizza Možda vas zanima... Pizza carbonara naš je novi slasni favorit! Recepti Ludo tijesto Možda vas zanima... Recept za ludo tijesto: Tijesto za sve, od pizza do krafni! Recepti