Donosimo recept za tijesto za pizzu iskusnog majstora pizze. Točno prati upute i odsad će te svi pitati za recept...
Nije tajna da je pizza najomiljenija hrana za utjehu na svijetu. Svatko ima svoju omiljenu pizzeriju i dostavu pizze, ali ponekad rado i u svoja četiri zida pripremamo pizzu.
Kod kuće ipak možemo po svome - nadjev može biti sve što poželimo, a i tijesto možemo prilagoditi svome ukusu. No spomenuto tijesto za pizzu zna biti prava muka, a kako bi ti baš svaki put ispalo savršeno, donosimo ti recept i upute poznatog zagrebačkog majstora pizze...
Tijesto za pizzu napravi prema uputama majstora pizze
foto: Juan Manuel Nune Mendez/Unsplash
Sve što je potrebno jest točno slijediti ove upute i tvoje tijesto za pizzu baš svaki put bit će - savršeno! Mljac!
Ne gasi ekran dok kuham
Tijesto za pizzu
85 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
300
g
Oštro brašno
200
g
Sol
2
žličica
Šećer
1
žličica
Suhi kvasac
5
g
Mlijeko
0,30
dcl
Voda
2,30
dcl
Maslinovo ulje
0,30
dcl
Postupak
500 g brašna stavi u jednu posudu. Možeš pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko, a ostalo oštro brašno. Navedene količine bit će dostatne za dva "kućna" protvana
Potom po redu dodaj: 2 žličice soli, 1 žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama)
Kada završiš sa suhim sastojcima, dodaj mokre: 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja
Pomiješaj sve sastojke u posudi dok ne dobiješ formu tijesta, a potom ga nastavi mijesiti na glatkoj površini
Glatku površinu na kojoj mijesiš tijesto obavezno pospi oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke 'čisti' oštrim brašnom
Kada zamijesiš tijesto, vrati ga u posudu, pokrij čistom krpom i ostavi da odmara na toplome oko sat, sat i pol
Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslaži željene sastojke za nadjev te ispeci
Savršena pizza sa sirom, bosiljkom i umakom od rajčice
foto: Blake Wisz/Unsplash