Špajza 38069 prikaza 20. travnja 2016.

Zlatna pravila za najbolju pizzu

pizza pravila.jpg
1/3
Vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da niste bili zadovoljni rezultatom pizze koju ste radili u kućnoj radinosti...

Priupitali smo stoga stručnjake iz dviju zagrebačkih pizzerija na dobrom glasu da podijele s nama svoja zlatna pravila, odnosno savjete na koje ne bi trebao zaboraviti niti jedan kućni pizza majstor. Voditelj pizzerije Spizza Vedran Balen i pizza majstor iz Dukse Dalibor Rajković imaju nekoliko univerzalnih trikova:

Kvalitetne namirnice
Bez kvalitetnih namirnica nema dobre pizze, u tome su jednoglasni, i to je temelj od kojeg treba krenuti. Nikakvi zamjenski sirevi ili šunke sumnjivog podrijetla ne dolaze u obzir.

Svježe i zeleno
Uvijek koristite svježe listiće bosiljka i nikad ga nemojte stavljati u pećnicu jer će uvenuti, već samo na gotovu pizzu. Ista stvar vrijedi i za ostalo začinsko zelenilo.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje u tijestu i na kraju pokapano po pizzi diže sveukupan okus. Obično ulje u tijestu uopće se ne osjeti.

Pizza Masters | Author: Promo Promo

Prhkije tijesto
Ako želite da tijesto vaše pizze bude prhko, onda kombinirajte glatko i oštro brašno, i to tako da glatkog brašna bude nešto više od polovice od ukupne količine.

Umak od rajčice
Za umak od rajčice nikad ne koristite koncentrat. Najbolje je napraviti vlastiti umak od svježih rajčica, a van sezone sameljite kvalitetne pelate. U rajčice dodajte sol, papar, šećer, maslinovo ulje, ružmarin i bosiljak. Što su začini raznovrsniji, to je je umak bogatiji.

Pojačajte temperaturu
Kućnu pećnicu namjestite na najvišu temperaturu. Za dobru, hrskavu pizzu potrebni su viši stupnjevi i kraće vrijeme pečenja. Na 200 stupnjeva Celzijusa nećete doći ni blizu hrskavom tijestu kakvo inače volite u pizzeriji.

Suhomesnato za kraj
Kulen ili pršut uvijek stavljajte na pizzu tek nakon što je pečena, eventualno pred sam kraj pečenja. Ako se dugo peče kulen pusti previše masnoće, a pršut poprimi neobičan i ne baš dobar okus.

Jedite odmah
Pizza je najbolja dok je vruća, tek izašla iz pećnice. Stajanjem tijesto omekša, a slična stvar se događa u kutijama s poklopcima, u kojima se pizza na neki način "upari".

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.