Kolumne 02. studenoga 2018.

Mini tortice s pistacijom i bijelom čokoladom

foto: Ana Prša
gastro postao gastro.24sata.hr
Spoj bijele čokolade i omiljenih pistacija nikako ne može biti pogrešan odabir, uvjerila se u to i naša kolumnistica Ana...

Ove mini tortice sastoje se od velikog broja sitnih, slatkih detalja koji zatim tvore genijalne okuse u samo jednom zalogaju. Iako će priprema od vas zahtijevati nešto više posla poput pripreme prhkog tijesta, biskvita, krema i glazure, vjerujte, sav trud će se na kraju itekako isplatiti. Sa spojem bijele čokolade i pistacije naprosto ne možete pogriješiti.

 

Možda vas zanima... Brzi prhki tart s dvije vrste čokolade Kolumne

 

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

Možda vas zanima... Jesenski užitak: Juha od kestena sa slaninom Recepti Možda vas zanima... Tart od ružičaste čokolade: Jeste li čuli za Ruby čokoladu? Kolumne

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

 

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • Pola praška za pecivo
  • 100 g maslaca
  • 40 g svinjske masti
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja s 20% mm
  • 1 žutanjak

Biskvit:

  • 1 žutanjak
  • 50 g šećera
  • 70 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 30 g maslaca sobne temperature
  • 50 g toplog mlijeka
  • 1 bjelanjak
  • prstohvat soli

Cremeux od pistacija:

  • 80 g mlijeka
  • 1 žutanjak
  • 15 g šećera
  • 10 g glatkog brašna
  • 15 g kakao maslaca
  • 1 listić želatine
  • 20 grama paste od pistacije
  • 120 g slatkog vrhnja

Ganache od bijele čokolade:

  • 130 g slatkog vrhnja
  • 130 g bijele čokolade W2 Callebaut

Glazura:

  • 50 g slatkog vrhnja
  • 130 g bijele čokolade W2 Callebaut
  • 40 g sjeckanih pistacija


Priprema prhkog tijesta:

  1. Izmiješati suhe sastojke te dodati maslac, mast, žutanjak i kiselo vrhnje pa umijesiti tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
  2. S obzirom na to da je tijesto vrlo mekano a treba obložiti metalne ringove, posebno izrežem donji dio, a posebno bočne stranice. Tijesto razvaljam između dvije prozirne folije (ili vrećice), te izrežem 6 krugova koje stavim u protvan na papir za pečenje i izbodem ih vilicom.
  3. Zatim izrežem 6 trakica širokih koliko je visoka modlica, te obložim modlicu iznutra tim tijestom u trakicama. Dobro utisnem kako bi se tijesto zalijepilo za modlice. Ako ima tijesta izvan rubova, lagano s nožem odstranite taj višak.
  4. Ringove s utisnutim tijestom sada stavite na krugove tijesta koje ste prethodno izrezali i stavili na protvan. Peče se 15-ak minuta na 170°C.
  5. Kad je gotovo, pustite da se malo ohladi kako se ne bi opekli, pa odvojite metalne ringove od tijesta.

Biskvit:

  1. Maslac i šećer miksamo dok ne dobijemo pjenastu smjesu. Dodamo žutanjak i nastavimo još kratko miksati. Zatim u tu smjesu dodamo prosijano brašno s praškom za pecivo i sa špatulom miješamo preklapajući. Na kraju umiješamo mlijeko te
  2. nastavimo miješati.
  3. U drugoj posudi miksamo bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Obje smjese sjedinimo, miješajući špatulom.
  4. Izliti u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ja sam koristila kalup 20x25 cm.
  5. Peći 15 minuta na 170°C. Kada se ispeče, prebaciti biskvit skupa s papirom na rešetku da se ohladi.
  6. Kad se ohladi, od biskvita metalnim kalupom/izrezivačem izrezati 6 krugova. S obzirom da su školjke od prhkog tijesta primjera 8 cm, ovih 6 krugova biskvita izrežite pomoću izrezivača od 5 cm. I onda svaki još jednom s nekim malim od 2-3 cm. Te male ostatke nemojte pojesti, trebat će nam za kasnije. Ali slobodno pojedite sve one druge ostatke biskvita koji su ostali izrezujući velike krugove.

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

 

Cremeux od pistacija:

  1. 1 list želatine staviti da se namače u hladnoj vodi.
  2. Dobro izmiješajte mlijeko, žutanjak, šećer i brašno te stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi.
  3. Maknuti s vatre, umiješati kakao maslac dok se ne otopi, dodati ocijeđenu želatinu pa miješati kako bi se rastopila. U to zatim dodati pastu od pistacije te dobro izmiješati.
  4. Pustiti smjesu da se ohladi.
  5. Posebno istući 120 g slatkog vrhnja u šlag, te dodati gornjoj smjesi, pa pomoću špatule lagano miješati kako bi se smjese sjedinile.
  6. Smjesom napuniti silikonske kalupe (polukugle, promjera 7 cm) te u sredinu svakog utisnuti onaj mali komadić biskvita.
  7. Silikonski kalup staviti u zamrzivač na nekoliko sati kako bi se krema smrzla.

Ganache:

  1. 100 g slatkog vrhnja zakuhati te preliti preko 100 g nasjeckane bijele čokolade.
  2. Pustite nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila, pa izmiješati kako bi se smjesa sjedinila.

Glazura:
Slatko vrhnje zakipjeti, preliti preko čokolade, pustiti par minuta da čokolada omekša pa dobro izmiješati. U smjesu dodati nasjeckanu pistaciju.

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

Slaganje:

  1. Rubove školjkica lagano umočite u ganache i istresite višak. Zatim ponovno umočite u sjeckanu pistaciju koju ste pripremili za glazuru. Potom u školjkice od prhkog tijesta uliti do pola ganache od bijele čokolade, te utisnuti biskvit. Zatim ako vam je ostalo
  2. mjesta, uliti ostatak ganacha do vrha.
  3. Smrznute polukugle izvaditi iz kalupa, te na vrh utaknuti štapić (može od ražnjića).
  4. Još smrznute umočiti u glazuru, izvaditi, otresti višak i staviti preko rešetke da se malo još ocijedi. Kad se ocijedilo, prebaciti na prhke školjkice, te pažljivo izvući štapiće.
  5. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku kako bi se cremeux otopio.
  6. Napomena; ako nemate male metalne ringove za peći, poslužiti mogu i kalupi za muffine.

Dobar tek!
 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.