Recepti 09. listopada 2018.

Jesenski užitak: Juha od kestena sa slaninom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nesvakidašnji spoj kestena i slanine u okrepljujućoj kremastoj juhi

Jesenski, šumski plod kesten navikli smo kušati u raznoraznim slatkim kombinacijama, no on ima i svoju “slanu stranu”. Predlažemo da je upoznate kroz krem juhu, jednostavnu za pripremu, a nezaboravnu za stolom. 

Krem juha od kestena ima osebujan i pun okus, te će se izvrsno uklopiti na svaki jesenski stol prije posluživanja glavnog obroka.

 

Možda vas zanima... Vrući trikovi: Kako ispeći kestene u pećnici Špajza

 

Evo recepta za pripremanje jednostavne i vrlo česte krem juhe od kestena poslužene s prepečenom pancetom i kockicama kruha.


Potrebno vam je:

  • 150 g slanine
  • 500 g kestena
  • 1 mrkva
  • peršin
  • 1/2 korijena celera
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 1 žlica maslaca
  • 2 kriške kruha
  • 2 žlica maslinovog ulja
  • papar
  • sol
  • muškatni oraščić

 

Možda vas zanima... Palačinke s domaćim umakom od kestena Recepti

 

Priprema:

  1. Na malo maslinova ulja prepržite slaninu narezanu na tanke trakice dok ne postane hrskava, izvadite na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća.
  2. Kruh narežite na kockice i popržite ga na malo maslinova ulja dok ne postane hrskav, ostavite na kuhinjskom ubrusu.
  3. Povrće (sve osim češnjaka) narežite na manje kockice te popržite na masnoći od pečenja slanine, zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 15 min.
  4. Na tavi rastopite dvije žličice maslaca, kratko popržite češnjak, dodajte kuhane kestene i polovicu svježeg peršinovog lista, posolite, popaprite te pirjajte 15 min.
  5. U kuhano povrće prebacite kestene, sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite na vatru, začinite s malo muškatnog oraščića, posolite, popaprite po ukusu. Kuhajte 2-3 min.
  6. Pri serviranju juhu posipajte s komadićima prepečene slanine, kockicama prepečenog kruha i svježe nasjeckanim peršinovim listom. Po želji dodajte kiselo vrhnje.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.