Špajza 17. listopada 2017.

Vrući trikovi: Kako ispeći kestene u pećnici

Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Miris jeseni je miris kestena - bilo pečen ili kuhan, njihov miris je neodoljiv.

Pečene kestene možete kupiti ili ih ispeći sami u pećnici. Ali naravno - nema ljepše stavari nego uživati u djelu svojih ruku. 

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući, mirisni kesteni. Ova izuzetno zdrava namirnica pekla se i prodavala na rimskim ulicama tijekom 16. stoljeća, a danas je neizostavna jesenska delikatesa svake kuhinje.

 

Čokoladna torta s kestenima Možda vas zanima... Čokoladna torta s kremom od kesten pirea gotova za 45 minuta Recepti

 

Kako ih odabrati?

Kod kupovine kestena treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih ličinki. Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresemo.

Kestene valja čuvati na hladnom do 2 tjedna, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti. Nikako ih ne valja držati na sobnoj temperaturi jer će brzo razviti plijesan i pokvariti se.

 

kesteni.jpg Možda vas zanima... Kesteni u slatkim i slanim kombinacijama: Isprobajte 10 sjajnih recepata! None

 

Kako ispeći kestene?

Naši stari pekli su ga na vatri, no danas se zbog ubrzanog načina života češće odlučujemo peći ga u pećnici. Prvo što trebate je uzeti oštar nož ili skalpel u ruke i zarezati ih. Nakon toga, stavite ih u hladnu vodu, a zatim u pećnicu na 200 stupnjeva.  

Detalje pogledajte u videu!
 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.