Kolumne 13. listopada 2018.

Brzi prhki tart s dvije vrste čokolade

foto: Ana Prša
gastro postao gastro.24sata.hr
Nešto bi slatko? Na brzaka? Ovaj tart je onda prava stvar.

Pravi čokoljupci znaju da od tarta s čokoladom nema ništa bolje. Osim možda tart s dvije vrste čokolade. Zavrnite rukave i bacite se na pripremu!

 

Možda vas zanima... Prhki tart s jabukama i laganom kremom od vanilije Kolumne

 

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

Možda vas zanima... Tart od bijele čokolade, limun bosiljka i kupina Kolumne Možda vas zanima... Jesenski užitak: Tortice s jabukama, cimetom i bademima Kolumne

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša


Sastojci

Tijesto:

  • 130 g glatkog brašna
  • 75 g maslaca sobne temperature
  • 25 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 žutanjak

Ganache tamni:

  • 130 g slatkog vrhnja
  • 110 g tamne čokolade 54% Callebaut 811

Ganache svijetli:

  • 130 g slatkog vrhnja
  • 130 g Gold čokolade Callebaut (Gold čokoladu možete zamijeniti bijelom čokoladom) 

Za ukrasiti:

  • 1 velika žlica Callebaut  slanih karamel krispi kuglica
  • listići Green Friends mente

Priprema tijesta:

  1. Sve sastojke izmiješati i umijesiti u tijesto pa ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
  2. Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup koji je prethodno namazan maslacem i posipan brašnom.
  3. Tijesto je potrebno napikati vilicom.
  4. Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35x11cm
  5. Peče se u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.
  6. Kada je gotov, izvaditi ga iz pećnice i pustiti da se ohladi. 

Ganache od tamne čokolade:

  1. Za ganache zagrijati vrhnje do točke vrenja te ga preliti po tamnoj čokoladi. Pustiti koju minutu da se čokolada otopi pa zatim izmiješati žlicom kako bi se vrhnje i čokolada povezali.
  2. Ganache zatim preliti na pečeno tijesto, staviti u hladnjak da se stegne.

Ganache od tamne čokolade:

Dok se prvi ganache hladi na tartu, potrebno je pripremiti drugi ganache s Gold čokoladom. Priprema je identična. Kada se ganache od gold čokolade malo prohladi, potrebno ga je preliti preko tamnog ganacha. Zatim sve vratimo u hladnjak da se ohladi i stegne.

Ukrašavanje:

  1. Za ukrasiti sam  koristila Callebaut  slane karamel krispi kuglice i Green Friends mentu.
  2. Možete koristiti i bobičasto voće i orašaste plodove. Ali ukusno će biti i ako ostavite tart bez ukrasa.
  3. Čokolada je sama po sebi dovoljan ukras.

Napomena!

Prije posluživanja ostavite tart desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi krema otpustila. Time će tart biti kremastiji. Uživajte u svakom zalogaju. 
 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.