Pravi čokoljupci znaju da od tarta s čokoladom nema ništa bolje. Osim možda tart s dvije vrste čokolade. Zavrnite rukave i bacite se na pripremu!
Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.
Sastojci
Tijesto:
- 130 g glatkog brašna
- 75 g maslaca sobne temperature
- 25 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 žutanjak
Ganache tamni:
- 130 g slatkog vrhnja
- 110 g tamne čokolade 54% Callebaut 811
Ganache svijetli:
- 130 g slatkog vrhnja
- 130 g Gold čokolade Callebaut (Gold čokoladu možete zamijeniti bijelom čokoladom)
Za ukrasiti:
- 1 velika žlica Callebaut slanih karamel krispi kuglica
- listići Green Friends mente
Priprema tijesta:
- Sve sastojke izmiješati i umijesiti u tijesto pa ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
- Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup koji je prethodno namazan maslacem i posipan brašnom.
- Tijesto je potrebno napikati vilicom.
- Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35x11cm
- Peče se u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.
- Kada je gotov, izvaditi ga iz pećnice i pustiti da se ohladi.
Ganache od tamne čokolade:
- Za ganache zagrijati vrhnje do točke vrenja te ga preliti po tamnoj čokoladi. Pustiti koju minutu da se čokolada otopi pa zatim izmiješati žlicom kako bi se vrhnje i čokolada povezali.
- Ganache zatim preliti na pečeno tijesto, staviti u hladnjak da se stegne.
Ganache od tamne čokolade:
Dok se prvi ganache hladi na tartu, potrebno je pripremiti drugi ganache s Gold čokoladom. Priprema je identična. Kada se ganache od gold čokolade malo prohladi, potrebno ga je preliti preko tamnog ganacha. Zatim sve vratimo u hladnjak da se ohladi i stegne.
Ukrašavanje:
- Za ukrasiti sam koristila Callebaut slane karamel krispi kuglice i Green Friends mentu.
- Možete koristiti i bobičasto voće i orašaste plodove. Ali ukusno će biti i ako ostavite tart bez ukrasa.
- Čokolada je sama po sebi dovoljan ukras.
Napomena!
Prije posluživanja ostavite tart desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi krema otpustila. Time će tart biti kremastiji. Uživajte u svakom zalogaju.