Kolumne 25. kolovoza 2018.

Tart od bijele čokolade, limun bosiljka i kupina

foto: Ana Prša
gastro postao gastro.24sata.hr
Čovjek koji od žene dobije bosiljak, voljet će je zauvijek!“ Sir Thomas More (1475-1535)

Ja sam na poklon dobila čak četiri bosiljka. I to četiri različite vrste. Prvi koji sam pomirisala bio je limun bosiljak. I dok sam upijala onaj osvježavajući limunasti miris, u glavi sam već imala sliku kolača.

Ovaj put se bosiljak super uklopio s bijelom čokoladom, na prhkom tijestu, sa želeom od kupina i laganom kremom od vanilije i mascarponea. Savršeni tart.

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

 

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

Možda vas zanima... Alphabet cake srce - nova verzija najslađeg ljetnog trenda Kolumne

 

Sastojci
 
Tijesto:

  • 180 g brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 35 g svinjske masti
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žutanjak

Ganache:

  • 100 g slatkog vrhnja
  • 10 listića limun bosiljka
  • 120 g bijele čokolade

Žele: 

  • 200 g kupina 
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 g želatine u prahu 
  • 2 i pol žlice vode

Krema: 

  • 1 žutanjak
  • 85 g mlijeka
  • 30 g šećera
  • 15 g brašna
  • 1 burbon vanilin šećer 
  • 50 g mascarpone sira
  • 50 g slatkog vrhnja

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

 

Možda vas zanima... Prijatelji će te obožavati zbog ovog mojito tarta Kolumne

 

Priprema: 

Tijesto: 

  1. Sve sastojke izmiješati i umijesiti u tijesto, pa ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori. 
  2. Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup.
  3. Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35x11 cm
  4. Peći u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta. 

Ganache:

  1. U slatko vrhnje umiješati listiće limun bosiljka, staviti na vatru i pustiti da zakipi. Maknuti s vatre i ostaviti sa strane 15 minuta.
  2. Za to vrijeme pripremiti bijelu čokoladu koju je potrebno nasjeckati. Slatko vrhnje sada treba procijediti ili jednostavno izvaditi listiće van. Vrhnje ponovno zagrijati do točke vrenja te izliti na bijelu čokoladu. Ostaviti tako nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila pa izmiješati žlicom kako bi se sastojci sjedinili.
  3. Dobivenu kremu izliti na pečeno tijesto. Staviti u hladnjak da se stegne.

Žele: 

  1. Otopiti želatinu s vodom i ostaviti sa strane da nabubri. Za to vrijeme zakuhati kupine sa šećerom i vanilin šećerom. Kada omekšaju, usitniti ih sa štapnim mikserom te propasirati. 
  2. Želatinu zagrijati kako bi se otopila (paziti da ne zakipi), uliti u kupine te promiješati. Pustiti da se malo ohladi pa uliti na kolač preko ganachea. 

Krema:

  1. Žutanjak, mlijeko, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiksati kako ne bi bilo grudica, te staviti kuhati dok ne zakipi. Prebaciti u drugu posudu, pokriti folijom kako se ne bi ulovila korica.
  2. U kremu sobne temperature umiksati mascarpone sir.
  3. Slatko vrhnje posebno izmiksati te ga lagano umiješati u kremu.
  4. Kremu kao zadnji sloj staviti preko želea od kupina kada se isti stegne.

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.