„Ovo doslovce ne možeš prestati jesti. Ja ne volim inače prhka tijesta, ali ovo…. A njega to tijesto podsjeća na kekse koje inače obožava. Krema je totalno pogođena. Teško mu je ugoditi i svakom kolaču nađe manu, ali na ovu tortu je ostao bez teksta.“
Ovo je dio poruke koju sam dobila od prijateljice nakon što su probali ovu tortu. A nisu oni jedini koji su tako reagirali, a čak je i meni bila baš nekako posebna.
Fino prhko tijesto, lagana prozračna krema od vanilije i mascarponea i slatko kiselkasta kombinacija bobičastog voća. Ovo je vrlo popularna tortica u zadnje vrijeme, a ova lagana kombinacija s voćem je pravi pogodak za ove ljetne dane.
I to još u obliku srca, jer svi znamo da ljubav ide kroz želudac.
Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.
Sastojci za tijesto (za dvije kore):
- 375 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 140 g maslaca sobne temperature
- 75 g svinjske masti
- 70 g šećera u prahu
- 1,5 žlica kiselog vrhnja
- 2 žutanjka
Krema:
- 4 žutanjka
- 340 g mlijeka
- 120 g šećera
- 50 g glatkog brašna
- 1 burbon vanilin šećer
- 250 g mascarponea
- 200 g slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
- Bobičasto voće
- Puslice od bjelanjaka
- Menta
- Keksići
Priprema tijesta:
- Sve sastojke izmiješajte i umijesite u tijesto. Podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte ih u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Dok tijesto odmara, pripremite si kalup (ja izrežem papir) sa željenim brojem, slovom ili oblikom u kojem ćete razvaljati tijesto.
- Tijesto valjam na papiru za pečenje, a preko njega stavim prozirnu foliju. Tako mi se pokazalo najjednostavnije. Izrežem željeni oblik, napikam tijesto s vilicom i vratim natrag u hladnjak da se ohladi. Isto ponovim i s drugim dijelom tijesta.
- Ako vam je ostalo malo tijesto, možete slobodno od njih napraviti male kekse kojima ćete na kraju ukrasiti tortu.
- Kore istovremeno pečem u pećnici na 170°C na ventilatoru 10 minuta.
- Kore izvaditi i pustiti da se ohlade.
- S obzirom na to da su osjetljive i lako pucaju, budite oprezni s njima dok ih prebacujete na podložak za tortu. Ali ako i puknu (kao meni), ništa strašno, sve se to posloži i prekrije kremom.
Priprema kreme:
- Žutanjke, šećer, mlijeko, brašno i burbon vanilin šećer dobro umutiti da nema grudica te staviti kuhati uz neprestano miješanje.
- Kad zakipi i smjesa se zgusne, prebaciti kremu u posudu, te kremu prekriti prozirnom folijom kako se ne bi uhvatila korica.
- Ako mislite da vam je krema kojim slučajem grudičasta, ne brinite. Uzmite cjedilo te je protisnite kroz njega, i grudice će nestati.
- U ohlađenu kremu umiješati mascarpone i slatko vrhnje. Probajte kremu, ako mislite da nije dovoljno slatka, dodajte po želji šećera u prahu.
Slaganje torte i ukrašavanje:
- Na podlogu na kojoj ćete slagati tortu nanesite malo kreme kako bi se prva kora „zalijepila“ i ne bi klizila. Na koru zatim nanesite pola kreme, na to drugu koru, ostatak kreme te na kraju ukrasite po želji. Ja sam za ovu prigodu izabrala jagode, borovnice,
- maline, ribizl, puslice od bjelanjaka i svježu mirisnu mentu.
- Ako imate više voća, slobodno malo voća stavite između prve i druge kore.
Dobar tek!