Kolumne 5780 prikaza 25. srpnja 2018.

Čokoladna torta s kremom od viskija - ultimativna čoko slastica

Ana Prša
"Čokoladu svi vole. Ona je takva da se jednostavno mora voljeti. Slažete se?", započela je naša nova kolumnistica Ana svoj prvi recept na Gastro.hr.

Toliko je vrsta čokolade da svatko ima barem jednu koja mu je najdraža. Moj osobni favorit je tamna čokolada.

I kada radim tortu znam da s čokoladnom kombinacijom nikad ne mogu pogriješiti. Uvijek je pun pogodak. Tako je bilo i ovoga puta. S tim da se ovoga puta u čokoladnu priču upleo i Jack Daniel's.

A kakva je to tek bila kombinacija? Tražili su još torte, to najbolje dokazuje da je kombinacija bila odlična.  

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

 | Author: Ana Prša Ana Prša

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 185 g šećera
  • 90 g ulja
  • 90 g vode
  • 3 žličice kakaa
  • 50 g lješnjaka
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu će vam trebati:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade (54%)
  • 150 g maslaca

Za pripremu ganachea trebat će vam:

  • 300 g slatkog vrhnja
  • 300 g čokolade (54%)
  • 50 g Jack Danielsa

Postupak pripreme biskvita:

  1. 4 bjelanjka s prstohvatom soli izmiksati u snijeg. Zatim dodati jedan po jedan žutanjak i šećer.
  2. Promiješati ulje i vode te lagano zagrijati pa u tome otopiti kakao.
  3. Dobivenu smjesu dodati u gornju te nastaviti miksati.
  4. Lješnjake staviti na tavicu i na laganoj vatri ih tostirati. Kada se ohlade, oljuštiti ih, samljeti i dodati u smjesu za biskvit.
  5. Na kraju rukom umiješati brašno i prašak za pecivo.
  6. Količina je dovoljna za 4 biskvita promjera 20 cm.
  7. Ja ispečem dva biskvita koja prerežem po pola kako bi dobila 4 komada. Na 175°c 15-tak minuta.
  8. Kalup je naravno potrebno obložiti papirom za pečenje, ali ako ga nemate možete namastiti i pobrašniti kalup.

Priprema kreme:

  1. Za čokoladnu kremu, na pari kuhajte jaja, šećer i čokoladu do 84°C.
  2. Kada se krema ohladi umiksati maslac sobne temperature.

Priprema ganache kreme:

  1. Čokoladu izlomiti te staviti u zdjelu. Vrhnje staviti da zakipi, pa ga preliti preko čokolade.
  2. Ostaviti kratko da se čokolada otopi pa izmiješati kako bi se sastojci sjedinili.
  3. Kada se ganache ohladi na sobnu temperaturu umiješati Jack Daniels.
  4. Ostaviti malo kreme sa strane, poslužit će za ukrasiti tortu. Otprilike dvije žlice, nije potrebno više.

Slaganje torte:

Tortu slagati u kalupu kojeg treba obložiti acetatnom folijom, ali poslužiti može i prozirna folija ili papir za pečenje. Na prvi biskvit staviti čokoladnu kremu, pa biskvit, ganache, biskvit, čokoladnu kremu, biskvit i na kraju opet ganache.
Tortu zatim staviti u frižder na par sati kako bi se kreme stisnule.

Prijedlog za ukrašavanje:

S obzirom da je torta slagana u kalupu ima lijepe uredne rubove, pa sam je samo lagano poravnala. Na mjestima sam dodala malo ganacha (ono što smo ostavili sa strane) i opet poravnala.
Na vrh sam složila nekoliko kuglica koje sam napravila od malo biskvita i ganacha. Naime jedan mi se biskvit u sredini malo neravno ispekao pa sam ga poravnala. Ostatak biskvita nisam pojela kao inače već sam ga iskoristila za kuglice. Malo
ganacha stavite kraj kuglica, možete staviti i krupno mljevene lješnjake, naribanu čokoladu, pustite mašti na volju.

Dobar tek!

 

 | Author: Ana Prša Ana Prša

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.