Toliko je vrsta čokolade da svatko ima barem jednu koja mu je najdraža. Moj osobni favorit je tamna čokolada.
I kada radim tortu znam da s čokoladnom kombinacijom nikad ne mogu pogriješiti. Uvijek je pun pogodak. Tako je bilo i ovoga puta. S tim da se ovoga puta u čokoladnu priču upleo i Jack Daniel's.
A kakva je to tek bila kombinacija? Tražili su još torte, to najbolje dokazuje da je kombinacija bila odlična.
Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.
Za biskvit će vam trebati:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 185 g šećera
- 90 g ulja
- 90 g vode
- 3 žličice kakaa
- 50 g lješnjaka
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za kremu će vam trebati:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 100 g čokolade (54%)
- 150 g maslaca
Za pripremu ganachea trebat će vam:
- 300 g slatkog vrhnja
- 300 g čokolade (54%)
- 50 g Jack Danielsa
Postupak pripreme biskvita:
- 4 bjelanjka s prstohvatom soli izmiksati u snijeg. Zatim dodati jedan po jedan žutanjak i šećer.
- Promiješati ulje i vode te lagano zagrijati pa u tome otopiti kakao.
- Dobivenu smjesu dodati u gornju te nastaviti miksati.
- Lješnjake staviti na tavicu i na laganoj vatri ih tostirati. Kada se ohlade, oljuštiti ih, samljeti i dodati u smjesu za biskvit.
- Na kraju rukom umiješati brašno i prašak za pecivo.
- Količina je dovoljna za 4 biskvita promjera 20 cm.
- Ja ispečem dva biskvita koja prerežem po pola kako bi dobila 4 komada. Na 175°c 15-tak minuta.
- Kalup je naravno potrebno obložiti papirom za pečenje, ali ako ga nemate možete namastiti i pobrašniti kalup.
Priprema kreme:
- Za čokoladnu kremu, na pari kuhajte jaja, šećer i čokoladu do 84°C.
- Kada se krema ohladi umiksati maslac sobne temperature.
Priprema ganache kreme:
- Čokoladu izlomiti te staviti u zdjelu. Vrhnje staviti da zakipi, pa ga preliti preko čokolade.
- Ostaviti kratko da se čokolada otopi pa izmiješati kako bi se sastojci sjedinili.
- Kada se ganache ohladi na sobnu temperaturu umiješati Jack Daniels.
- Ostaviti malo kreme sa strane, poslužit će za ukrasiti tortu. Otprilike dvije žlice, nije potrebno više.
Slaganje torte:
Tortu slagati u kalupu kojeg treba obložiti acetatnom folijom, ali poslužiti može i prozirna folija ili papir za pečenje. Na prvi biskvit staviti čokoladnu kremu, pa biskvit, ganache, biskvit, čokoladnu kremu, biskvit i na kraju opet ganache.
Tortu zatim staviti u frižder na par sati kako bi se kreme stisnule.
Prijedlog za ukrašavanje:
S obzirom da je torta slagana u kalupu ima lijepe uredne rubove, pa sam je samo lagano poravnala. Na mjestima sam dodala malo ganacha (ono što smo ostavili sa strane) i opet poravnala.
Na vrh sam složila nekoliko kuglica koje sam napravila od malo biskvita i ganacha. Naime jedan mi se biskvit u sredini malo neravno ispekao pa sam ga poravnala. Ostatak biskvita nisam pojela kao inače već sam ga iskoristila za kuglice. Malo
ganacha stavite kraj kuglica, možete staviti i krupno mljevene lješnjake, naribanu čokoladu, pustite mašti na volju.
Dobar tek!