Yuzu je citrusno voće koje na prvi pogled liči na male žute mandarine. Stručnjaci kažu da je yuzu na prvom mjestu sjajno prirodno sredstvo za borbu protiv stresa i depresije. To me je odmah privuklo. Jer tko danas nije pod stresom?! Pa idemo ga se probati
riješiti.
Ovo voće nisam vidjela nigdje kod nas za kupiti, ali zato je dostupno u obliku voćnog pirea/soka. Okusom me podsjeća na kombinaciju grejpa, mandarine i limuna.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 120 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 limun šećer
- prstohvat soli
- 1 žutanjak
- 120 g maslaca sobne temperature
Postupak pripreme:
- Sve sastojke zamijesiti u tijesto, zamotati u foliju te staviti u hladnjak na sat vremena da odmori.
- Količina je dovoljna za šest malih kalupa (ja sam koristila kalupe promjera 8 cm, visine 2,5 cm).
- Tijesto razvaljati, izrezati i obložiti kalupe (tijesto je masno pa nije potrebno mazati kalupe).
- Tijesto izbosti vilicom. Prije pečenja staviti u zamrzivač na 15 minuta. Peći na 175°C cca 15-tak minuta.
Sastojci za žutu kremu:
- 100 ml mlijeka
- 2 žutanjka
- 1 žlica gustina
- 8 g šećera
- 20 g yuzu pirea (umjesto yuzu pirea može se koristiti sok od limete)
- 50 g maslaca
Postupak pripreme:
- Pjenasto izmiksati žutanjke sa šećerom, dodati mlijeko i gustin. Dobro izmiješati da nema grudica.
- Skuhati kremu te u mlako umiješati yuzu pire (ili sok od limete) te omekšali maslac.
Sastojci za mojito kremu:
- 60 g glukoznog sirupa
- 5 žlica bijelog ruma
- 25 g yuzu pirea ( ili sok od limete)
- šaka listova mente
- 125 g mascarponea
Postupak pripreme:
- Na laganoj vatri otopiti glukozni sirup, maknuti s vatre, umiješati rum, yuzu i listove mente.
- Kada se sirup ohladi, potrebno ga je procijediti i umiksati u mascarpone.
Dodatno:
- 2 dl slatkog vrhnja istući u šlag
- naribana korica jedne limete - za ukrasiti
- listići mente - za ukrasiti
Slaganje:
Na ohlađeno tijesto staviti prvo žutu kremu, pa bijelu, pa šlag. Ukrasiti možete okolo ostatkom kreme, naribati gore koricu limete i staviti nekoliko listića mente.
U slast!