Kolumne 3216 prikaza 15. kolovoza 2018.

Prijatelji će vas obožavati zbog ovog mojito tarta

Ana Prša
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatsku su nam zahvatile paklene vrućine pa se svi hladimo kako znamo i umijemo. Poznato je da se spas traži i u popularnom mojitu. A što kažete na mojito kao kolač? Mojito tart. S yuzuom.

Yuzu je citrusno voće koje na prvi pogled liči na male žute mandarine. Stručnjaci kažu da je yuzu na prvom mjestu sjajno prirodno sredstvo za borbu protiv stresa i depresije. To me je odmah privuklo. Jer tko danas nije pod stresom?! Pa idemo ga se probat
riješiti.

 

Možda vas zanima... Čokoladna torta s kremom od viskija - ultimativna čoko slastica Kolumne

 

Ovo voće nisam vidjela nigdje kod nas za kupiti, ali zato je dostupno u obliku voćnog pirea/soka. Okusom me podsjeća na kombinaciju grejpa, mandarine i limuna.

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

Možda vas zanima... Alphabet cake srce - nova verzija najslađeg ljetnog trenda Kolumne

 

 | Author: Ana Prša Ana Prša

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 250 g glatkog brašna
  • 120 g šećera
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 1 limun šećer
  • prstohvat soli
  • 1 žutanjak
  • 120 g maslaca sobne temperature

Postupak pripreme:

  1. Sve sastojke zamijesiti u tijesto, zamotati u foliju te staviti u hladnjak na sat vremena da odmori.
  2. Količina je dovoljna za 6 malih kalupa (ja sam koristila kalupe promjera 8 cm, visine 2,5 cm).
  3. Tijesto razvaljati, izrezati i obložiti kalupe (tijesto je masno pa nije potrebno mazati kalupe).
  4. Tijesto izbosti vilicom. Prije pečenja staviti u zamrzivač na 15 minuta. Peći na 175°C cca 15-tak minuta.

Za pripremu žute kreme trebat će vam:

  • 100 ml mlijeka
  • 2 žutanjka
  • 1 žlica gustina
  • 8 g šećera
  • 20 g yuzu pirea (umjesto yuzu pirea može se koristiti sok od limete)
  • 50 g maslaca

Postupak pripreme:

  1. Pjenasto izmiksati žutanjke sa šećerom, dodati mlijeko i gustin. Dobro izmiješati da nema grudica.
  2. Skuhati kremu te u mlako umiješati yuzu pire (ili sok od limete) te omekšali maslac.

Za pripremu bijele mojito kreme trebat će vam:

  • 60 g glukoznog sirupa
  • 5 žlica bijelog ruma
  • 25 g yuzu pirea ( ili sok od limete)
  • šaka listova mente
  • 125 g mascarponea

Postupak pripreme:

  1. Na laganoj vatri otopiti glukozni sirup, maknuti s vatre, umiješati rum, yuzu i listove mente.
  2. Kada se sirup ohladi, potrebno ga je procijediti i umiksati u mascarpone.

Potrebno vam je još i:

  • 2 dcl slatkog vrhnja istući u šlag
  • naribana korica jedne limete - za ukrasiti
  • listići mente - za ukrasiti

Slaganje:
Na ohlađeno tijesto staviti prvo žutu kremu, pa bijelu, pa šlag. Ukrasiti možete okolo ostatkom kreme, naribati gore koricu limete i staviti nekoliko listića mente.

U slast!

 

 | Author: Ana Prša Ana Prša

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.