Kolumne 15. kolovoza 2018.

Prijatelji će te obožavati zbog ovog mojito tarta

foto: Ana Prša
gastro postao gastro.24sata.hr
A što kažeš na mojito kao kolač? Mojito tart. S yuzuom.

Yuzu je citrusno voće koje na prvi pogled liči na male žute mandarine. Stručnjaci kažu da je yuzu na prvom mjestu sjajno prirodno sredstvo za borbu protiv stresa i depresije. To me je odmah privuklo. Jer tko danas nije pod stresom?! Pa idemo ga se probati
riješiti.

 

Možda vas zanima... Čokoladna torta s kremom od viskija - ultimativna čoko slastica Kolumne

 

Ovo voće nisam vidjela nigdje kod nas za kupiti, ali zato je dostupno u obliku voćnog pirea/soka. Okusom me podsjeća na kombinaciju grejpa, mandarine i limuna.

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

 

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 120 g šećera
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 1 limun šećer
  • prstohvat soli
  • 1 žutanjak
  • 120 g maslaca sobne temperature

Postupak pripreme:

  1. Sve sastojke zamijesiti u tijesto, zamotati u foliju te staviti u hladnjak na sat vremena da odmori.
  2. Količina je dovoljna za šest malih kalupa (ja sam koristila kalupe promjera 8 cm, visine 2,5 cm).
  3. Tijesto razvaljati, izrezati i obložiti kalupe (tijesto je masno pa nije potrebno mazati kalupe).
  4. Tijesto izbosti vilicom. Prije pečenja staviti u zamrzivač na 15 minuta. Peći na 175°C cca 15-tak minuta.

Sastojci za žutu kremu:

  • 100 ml mlijeka
  • 2 žutanjka
  • 1 žlica gustina
  • 8 g šećera
  • 20 g yuzu pirea (umjesto yuzu pirea može se koristiti sok od limete)
  • 50 g maslaca

Postupak pripreme:

  1. Pjenasto izmiksati žutanjke sa šećerom, dodati mlijeko i gustin. Dobro izmiješati da nema grudica.
  2. Skuhati kremu te u mlako umiješati yuzu pire (ili sok od limete) te omekšali maslac.

 

Možda vas zanima... Alphabet cake srce - nova verzija najslađeg ljetnog trenda Kolumne

 

Sastojci za mojito kremu:

  • 60 g glukoznog sirupa
  • 5 žlica bijelog ruma
  • 25 g yuzu pirea ( ili sok od limete)
  • šaka listova mente
  • 125 g mascarponea

Postupak pripreme:

  1. Na laganoj vatri otopiti glukozni sirup, maknuti s vatre, umiješati rum, yuzu i listove mente.
  2. Kada se sirup ohladi, potrebno ga je procijediti i umiksati u mascarpone.

Dodatno:

  • 2 dl slatkog vrhnja istući u šlag
  • naribana korica jedne limete - za ukrasiti
  • listići mente - za ukrasiti

Slaganje:
Na ohlađeno tijesto staviti prvo žutu kremu, pa bijelu, pa šlag. Ukrasiti možete okolo ostatkom kreme, naribati gore koricu limete i staviti nekoliko listića mente.

U slast!

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.