Između finog prhkog tijesta i lagane kreme od vanilije i mascarponea krije se jedan sasvim poseban tart. Tart ukrasi po svojoj želji pa navali na divne okuse jeseni u samo jednom zalogaju.
Baš volim ove tartove.
Tijesto:
- 180 g brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 70 g maslaca sobne temperature
- 35 g svinjske masti
- 35 g šećera u prahu
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žutanjak
Nadjev:
- 4 jabuke srednje veličine
- 2 žlice šećera
- 1 žlica cimeta
- 1 vanilin burbon šećer
Krema:
- 1 žutanjak
- 85 g mlijeka
- 30 g šećera
- 15 g brašna
- 1 burbon vanilin šećer
- 50 g mascarpone sira
- 50 g slatkog vrhnja
Za ukrasiti:
- 2 žlice nasjeckanih pistacija
Priprema tijesta:
- Izmiješaj suhe sastojke, dodaj maslac, mast, žutanjak i kiselo vrhnje pa umijesi tijesto.
- Umotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata da odmori.
- Zatim ga razvaljaj i utisni u kalup. Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35 x 11cm.
- Peci u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.
Nadjev:
- Jabuke operi, oguli, očisti od koštica te ih nareži na kockice. Stavi ih tavu na laganu vatru, stavi šećere i cimet i promiješaj pa pusti da se dinstaju.
- Podlijevaj ih s vodom dok ne omekšaju. Cca 20-tak minuta, ovisi koliko ste ih sitno nasjeckali. Probaj nadjev, ako su jabuke bile kiselije, a voliš slatko, dodaj još malo šećera.
Krema:
- Žutanjak, mlijeko, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiksaj pa stavi kuhati dok ne zakipi.
- Prebaci u drugu posudu i pokrij folijom kako se ne bi ulovila korica.
- U kremu sobne temperature umiksaj mascarpone sir. Slatko vrhnje posebno izmiksaj te ga lagano umiješaj u kremu pomoću slastičarske špatule.
Slaganje:
- Na pečeno tijesto stavi nadjev od jabuka pa, kada se to ohladi, na vrh stavi kremu.
- Ukrasi nasjeckanim pistacijama i slobodno odmah posluži.
Dobar tek!