Kolumne 9898 prikaza 09. listopada 2018.

Prhki tart s jabukama i laganom kremom od vanilije

Ana Prša
Nakon tortica, pita, štrudla i kompota, jabuke su se danas našle u jesenskom tartu.

Između finog prhkog tijesta i lagane kreme od vanilije i mascarponea krije se jedan sasvim poseban tart.

Tart ukrasite po svojoj želji, pa navalite na divne okuse jeseni u samo jednom zalogaju.

Baš volim ove tartove.

 

Možda vas zanima... Jesenski užitak: Tortice s jabukama, cimetom i bademima Kolumne

 

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

Možda vas zanima... Čokoladne kocke s orasima i rumom - najslađi sezonski zalogaji Kolumne Možda vas zanima... Egzotični čupavac spaja mango, kokos i čokoladu Kolumne

 

 | Author: Ana Prša Ana Prša
Tijesto:

  • 180 g brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 35 g svinjske masti
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žutanjak

Nadjev:

  • 4 jabuke srednje veličine
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica cimeta
  • 1 vanilin burbon šećer

Krema:

  • 1 žutanjak
  • 85 g mlijeka
  • 30 g šećera
  • 15 g brašna
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 50 g mascarpone sira
  • 50 g slatkog vrhnja

Za ukrasiti:

  • 2 žlice nasjeckanih pistacija

Priprema tijesta:

  1. Izmiješati suhe sastojke te dodati maslac, mast, žutanjak i kiselo vrhnje pa umijesiti tijesto.
  2. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
  3. Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup.
  4. Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35 x 11cm
  5. Peći u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.

Nadjev:

  1. Jabuke operite, ogulite, očistite od koštica te ih nasjeckajte na kockice. Stavite ih tavu na laganu vatru, stavite šećere i cimet i promiješajte, pustite da se dinstaju.
  2. Podlijevajte ih s vodom dok ne omekšaju. Cca 20-tak minuta, ovisi koliko ste ih sitno nasjeckali. Probajte nadjev, ako su jabuke bile kiselije a volite slatko, dodajte još malo šećera.


Krema:

  1. Žutanjak, mlijeko, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiksati, te staviti kuhati dok ne zakipi.
  2. Prebaciti u drugu posudu, pokriti folijom kako se ne bi ulovila korica.
  3. U kremu sobne temperature umiksati mascarpone sir. Slatko vrhnje posebno izmiksati te ga lagano umiješati u kremu pomoću slastičarske špatule.

Slaganje:

  1. Na pečeno tijesto stavimo nadjev od jabuka, te kada se to ohladi na vrh stavimo kremu.
  2. Ukrasite nasjeckanim pistacijama i slobodno odmah poslužite.

Dobar tek!

 | Author: Ana Prša Ana Prša

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.