Kolumne 09. listopada 2018.

Prhki tart s jabukama i laganom kremom od vanilije

foto: Ana Prša
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon tortica, pita, štrudla i kompota, jabuke su se danas našle u jesenskom tartu.

Između finog prhkog tijesta i lagane kreme od vanilije i mascarponea krije se jedan sasvim poseban tart. Tart ukrasi po svojoj želji pa navali na divne okuse jeseni u samo jednom zalogaju.

Baš volim ove tartove.

 

 

Možda vas zanima... Čokoladne kocke s orasima i rumom - najslađi sezonski zalogaji Kolumne Možda vas zanima... Egzotični čupavac spaja mango, kokos i čokoladu Kolumne

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša
 

Tijesto:

  • 180 g brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 35 g svinjske masti
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žutanjak

Nadjev:

  • 4 jabuke srednje veličine
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica cimeta
  • 1 vanilin burbon šećer

Krema:

  • 1 žutanjak
  • 85 g mlijeka
  • 30 g šećera
  • 15 g brašna
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 50 g mascarpone sira
  • 50 g slatkog vrhnja

Za ukrasiti:

  • 2 žlice nasjeckanih pistacija

Priprema tijesta:

  1. Izmiješaj suhe sastojke, dodaj maslac, mast, žutanjak i kiselo vrhnje pa umijesi tijesto.
  2. Umotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata da odmori.
  3. Zatim ga razvaljaj i utisni u kalup. Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35 x 11cm.
  4. Peci u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.

Nadjev:

  1. Jabuke operi, oguli, očisti od koštica te ih nareži na kockice. Stavi ih tavu na laganu vatru, stavi šećere i cimet i promiješaj pa pusti da se dinstaju.
  2. Podlijevaj ih s vodom dok ne omekšaju. Cca 20-tak minuta, ovisi koliko ste ih sitno nasjeckali. Probaj nadjev, ako su jabuke bile kiselije, a voliš slatko, dodaj još malo šećera.

Krema:

  1. Žutanjak, mlijeko, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiksaj pa stavi kuhati dok ne zakipi.
  2. Prebaci u drugu posudu i pokrij folijom kako se ne bi ulovila korica.
  3. U kremu sobne temperature umiksaj mascarpone sir. Slatko vrhnje posebno izmiksaj te ga lagano umiješaj u kremu pomoću slastičarske špatule.

Slaganje:

  1. Na pečeno tijesto stavi nadjev od jabuka pa, kada se to ohladi, na vrh stavi kremu.
  2. Ukrasi nasjeckanim pistacijama i slobodno odmah posluži.

Dobar tek!

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.