gastro postao
Zagrijte se uz čokoladne kocke s orasima i rumom naše kolumnistice Ane.
Njezin nas Instagram profil plavatacna s vremena na vrijeme iznenadi nekim prefinim receptom koji odmah poželimo spremiti, a upravo je takav i ovaj za čokoladne kocke s orasima i rumom.
Stvoren je za sve hladnije dane i priprema ne oduzima previše vremena. Savršeno!
Biskvit:
- 200 g tamne čokolade (54% kakaa)
- 175 g maslaca
- 120 g šećera
- 100 g orah brašna
- 30 g kakaa
- Prstohvat soli
- 4 jaja
- 120 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Za natopiti biskvit:
- 20 g mlijeka
- 20 g ruma
- 1 žlica šećera
Glazura:
- 100 g slatkog vrhnja
- 80 g tamne čokolade (54% kakaa)
Priprema biskvita:
- Jaja i šećer pjenasto umutiti. Čokoladu i maslac otopiti na pari pa dodati smjesi jaja.
- Kakao, brašno, prašak za pecivo i brašno od oraha prosijati i izmiješati, dodati u prvu smjesu te dobro izmiksati.
- Kalup za pečenje namastiti i pobrašniti ili ga jednostavno obložiti papirom za pečenje te na njega izliti smjesu. Količina je dovoljna za protvan 26 x 26 cm.
- Peće se na 160°C 15-20 minuta.
Za natopiti biskvit:
Mlijeko, rum i šećer izmiješate i stavite da prokuha. Prelijete preko još toplog biskvita koji ste prethodno ispikali vilicom.
Glazura:
- Slatko vrhnje pustiti da zakipi, te ga prelijte preko sitno nasjeckane čokolade.
- Pustite nekoliko minuta da se čokolada otopi pa promiješajte žlicom kako bi se čokolada i vrhnje sjedinili.
- Još toplo prelijte preko kolača.
Dobar tek!